Δεν αρκεί η καταδίκη των βιαιοπραγιών κατά Τουρκοκυπρίων

Ενημέρωση στις November 17, 2015

Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δέχτηκαν χθες τις βιαιοπραγίες από ομάδες εθνικιστών μαθητών. Από τις επιθέσεις υπέστηκαν υλικές ζημιές στα αυτοκίνητά τους και δυο τραυματίστηκαν, ο ένας στο μάτι κι ο άλλος στο στήθος, και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για νοσηλεία. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την επέτειο καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ο υπουργός Παιδείας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασαν αυτές τις πράξεις. Τέτοια όμως καταδίκη ρουτίνας δεν είναι αρκετή γιατί απλά δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αποκτούν δε ιδιαίτερη σημασία γιατί συνέβησαν σε περίοδο διεξαγωγής συνομιλιών που στόχο έχουν την επίτευξη σε σύντομο χρονικό διάστημα συμφωνίας για επίλυση του Κυπριακού.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι πολύ επικίνδυνες για την ίδια την κοινωνία. Πράξεις σαν κι αυτές οδηγούν τους δράστες σε εξοικείωση με τη βία και τους «καταστρέφουν» ως ανθρώπους. Στο τέλος-τέλος τους μετατρέπουν σε φορείς της βίας και η βία δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει εθνικότητα, χρώμα ή θρησκεία.

Το γεγονός ότι φορείς αυτών των συμπεριφορών είναι μαθητές παραπέμπει ευθέως στην ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου διδασκαλίας της ιστορίας, ίσως και του περιεχομένου της. Ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ανάγκη επιτακτική είναι να αποτελέσουν επιτέλους αυτά τα επεισόδια μάθημα για το πώς κτίζεται το μέλλον αυτού του τόπου, αυτής της κοινωνίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
Λευκωσία
17 Νοεμβρίου, 2015