Οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης

Ενημέρωση στις September 30, 2016

Από τις πρόσφατες συνομιλίες της Νέας Υόρκης φάνηκε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία παραμένει καθηλωμένη στο παρελθόν και τις φοβίες που κουβαλά αντί να είναι έτοιμη να αντικρύσει με θάρρος το μέλλον και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του.

Στην παρούσα συγκυρία και φάση των συνομιλιών, η συνάντηση της Νέας Υόρκης ήταν μια ευκαιρία για να δοθεί από τους δύο ηγέτες η μεγάλη ώθηση προς την τελική ευθεία, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για τη λύση του κυπριακού προβλήματος που ταλανίζει πέραν του μισού αιώνα τον κυπριακό λαό, Ε/κύπριους και Τ/κύπριους.

Αντί με αποφασιστικότητα και βούληση για το μέλλον που υπόσχεται η λύση του κυπριακού να αξιοποιηθούν ως στέρεη βάση όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, με την κύρια ευθύνη να βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά η συνάντηση χάθηκε στις λεπτομέρειες των εκκρεμοτήτων που ακόμα υπάρχουν για κάποιες πτυχές και στην αποφυγή οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος.

Οι φοβίες και η άρνηση από πλευράς Αναστασιάδη αποδοχής οδικού χάρτη που να οδηγεί σε συγκεκριμένη κατάληξη έχει να κάνει κύρια με τη διαχείριση και ικανοποίηση των δυνάμεων που αντιτίθενται στη λύση και εύχονται το εσαεί ροκάνισμα του χρόνου. Μια τακτική που όχι μόνο δεν προσφέρει στην υπόθεση της λύσης, αλλά αποθρασύνει ακόμα περισσότερο τους απορριπτικούς και απογοητεύει την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που προσδοκά στη λύση και σε ένα καλύτερο αύριο.

Η άρνηση για οδικό χάρτη και το επιπλέον ροκάνισμα του χρόνου μπορεί ακόμα να ικανοποιεί και τον ίδιο τον Αναστασιάδη που ίσως να διατηρεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού του τις φιλοδοξίες για μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Η αριστερά με ηγέτιδα δύναμη το ΑΚΕΛ πρέπει να βγει από την εσωστρέφεια της τελευταίας περιόδου και να μπει μπροστά συνδράμοντας στις σημερινές προσπάθειες, συμπαρασύροντας μαζί της και την κοινωνία. Το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη που και μπορεί και οφείλει να ενώσει δυνάμεις και στις δύο κοινότητες και να δημιουργήσει εκείνη τη δυναμική που θα δώσει το αποφασιστικό στήριγμα και ώθηση στους δύο ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2016