Ο Αναστασιάδης να αποδεσμευτεί από τα δεσμά του παρελθόντος

Ενημέρωση στις November 26, 2016

Το «ναυάγιο» των συνομιλιών στο Μον Πελερέν φέρνει ξανά στην επιφάνεια την έλλειψη αποφασιστικότητας της Ε/κυπριακής ηγεσίας να αντικρύσει το μέλλον με τόλμη και να κάνει τις απαραίτητες υπερβάσεις.

Ο Αναστασιάδης παρά τη δηλωμένη του θέληση για λύση βρέθηκε εγκλωβισμένος στους μύθους και στις κόκκινες γραμμές που συντηρούνται εδώ και 42 χρόνια από όλες τις κομματικές ηγεσίες και τις εκάστοτε κυβερνήσεις (μύθοι για επιστροφή των προσφύγων, αποχώρηση όλων των εποίκων, μύθοι για μητέρες- πατρίδες κ.λ.π.) αλλά και στις δεσμεύσεις που ο ίδιος ανέλαβε για να κερδίσει τις ψήφους των ηγετών του απορριπτικού μετώπου για να αναρριχηθεί στην προεδρία (απόρριψη της εκ περιτροπής προεδρίας, επιστροφή της Μόρφου κ.λ.π.).

Για να πετύχει ο Αναστασιάδης αυτό που δηλώνει, ότι δηλαδή θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να διατηρηθεί η ελπίδα για Λύση, θα πρέπει να αποδεσμευτεί από τα δεσμά και τους μύθους του παρελθόντος και να αντικρύσει με θάρρος και αποφασιστικότητα το μέλλον και όσα αυτό υπόσχεται και για τις δύο κοινότητες.

Σ΄αυτή την κατεύθυνση τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Αριστεράς. Σωστά εξαγγέλλει το ΑΚΕΛ ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί ο διάλογος. Τώρα όμως είναι και η ώρα για να ειπωθούν και κάποιες σημαντικές αλήθειες που έτσι κι΄ αλλοιώς οι μάζες τις βιώνουν εδώ και 42 χρόνια, ζώντας και κτίζοντας τη ζωή τους μέσα στις νέες συνθήκες που βρέθηκαν. Οι πρόσφυγες π.χ. γνωρίζουν πολύ καλά (τουλάχιστον η συντριπτική τους πλειοψηφία) ότι εκ των πραγμάτων η οποιαδήποτε επιστροφή τους στην προ του ΄74 κατάσταση είναι ανέφικτη, έστω και σε περιοχές που θα δοθούν κάτω από Ε/κυπριακή διοίκηση.

Αλήθειες που όταν ειπωθούν, θα ξεγυμνώσουν και όλη αυτή την αθλιότητα του λαϊκισμού και ψευδοπατριωτισμού των εθνοπατέρων του απορριπτικού μετώπου.

Ακόμα η κοινή δράση Ε/κυπρίων και Τ/κυπρίων με αιχμή του δόρατος την Αριστερά θα δώσει συνέχεια στη δυναμική της τελευταίας εκδήλωσης στο γήπεδο της Τσιεττίν Καγιά και την αναγκαία ώθηση στους δύο ηγέτες για την τελική κατάληξη.

Αριστερή Πτέρυγα
26 Νιόβρη 2016