Η Κίνηση Πολιτών ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας καταγγέλλει: Νέα επικοινωνιακή εκστρατεία προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων

Ενημέρωση στις December 19, 2018

Μια νέου τύπου επικοινωνιακή εκστρατεία για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων εγκαινιάστηκε στις 12 του Δεκέβρη, όταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αποφοίτων του London School of Economics (LSE) συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ: μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την Κύπρο;».

Κάτω από τον μανδύα "συνεισφοράς στο δημόσιο διάλογο" και με τις ευλογίες του (μη ιδιωτικού) Πανεπιστημίου, και επιστέγασμα το χαιρετισμό του τέως Πρύτανη Κωσνταντίνου Χριστοφίδη, ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Βουρλούμης, ο οποίος διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πλήρης ιδιωτικοποίησή του, δηλαδή το εξευτελιστικό ξεπούλημά του στην Deutsche Telekom.

Εμπνευστές και πρωταγωνιστές της εκστρατείας και της συγκεκριμένης αυτής προπαγανδιστικής εκδήλωσης γνωστοί νεοφιλελεύθεροι "επιφανείς" οικονομικοί παράγοντες - χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής - με ομιλητή τον άνθρωπο που βαρύνεται με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε στην ομιλία του ως "τη μεγαλύτερη και πιο σύνθετη ιδιωτικοποίηση που έγινε ποτέ στη χώρα [Ελλάδα]". Μια περιδιάβαση στο διαδίκτυο καταδεικνύει τα έργα και τις ημέρες του, καθώς και κατηγορίες εναντίον του (π.χ. για υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο ΟΤΕ το διάστημα 2003-2007 με εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Siemens και η Intracom).

Πέρα όμως από τα πεπραγμένα του, η ομιλία του κ. Βουρλούμη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική και πλήρως αντιεπιστημονική, καθώς χαρακτηριζόταν από την απουσία οποιουδήποτε λογικού ή, έστω, λογικοφανούς επιχειρήματος, έστω και οικονομικού. Και αυτή η ομιλία έγινε μέσα στον κατ΄εξοχή ναό της γνώσης, της επιστήμης και της λογικής.

Το πιο χαρακτηριστικό από όσα είπε ήταν: "Έστω κι εάν η CYTA αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κερδοφόρα κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι αυτή η πορεία θα συνεχίσει και στο μέλλον εάν παραμείνει κρατική επιχείρηση". Για να προσθέσει πως «η πείρα έχει δείξει ότι μια κρατική επιχείρηση μπορεί να πηγαίνει καλά, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά. Διότι οι κυβερνήσεις και τα κεφάλαια αλλάζουν. Και τα κίνητρα δεν είναι πάντα το συμφέρον της επιχείρησης, αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητες». Πρόκειται ξεκάθαρα για νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα. Και καλό θα ήταν να μιλήσει ο κ. Βουρλούμης για τις πολιτικές σκοπιμότητες των ιδιωτικοποιήσεων και να μας πει ακόμα γιατί θεωρεί πως μια ιδιωτική επιχείρηση έχει διασφαλισμένο το κερδοφόρο μέλλον της. Όπως για παράδειγμα οι τράπεζες που τις χρυσοπλήρωσε η κοινωνία;

Έδωσε επίσης την ακόλουθη συμβουλή για να προετοιμάσει το μεγάλο ξεπούλημα: "Εάν πρόκειται να πουληθεί η CYTA μην βάζετε τον στόχο πολύ ψηλά".

Η Κίνηση Πολιτών ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Πολιτικές Λιτότητας καταγγέλλει την νέα αυτή επικοινωνιακή εκστρατεία και δηλώνει ότι θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων.

18 Δεκεμβρίου 2018