Βορράς και Νότος και το καθεστώς που καταρρέει!

Ενημέρωση στις April 4, 2021

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη μαζί με το κόμμα που κυβερνά (ΔΗΣΥ), μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσής τους κάτω από το βάρος των αδιεξόδων της πολιτικής τους σε όλα τα μέτωπα καθώς και της τεράστιας διαφθοράς που βγαίνει στην επιφάνεια την τελευταία περίοδο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συσπείρωσης μπροστά στις ερχόμενες εκλογές ανασύρουν, ως συνήθως, από τα ντουλάπια το χαρτί του εθνικισμού και της δήθεν προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Από το 1964, μετά τις διακοινοτικές ταραχές, οι Ελληνοκύπριοι διαχειρίζονται την ΚΔ. Η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε αυτό το στάτους – που συνέχισε να ισχύει και μετά το ΄74 - αλλά σαν κάτι το προσωρινό, μέχρι τη λύση-επανένωση και συνδιαχείριση του κράτους από τις δύο κοινότητες. Η μονομερής διαχείριση της διεθνώς αναγνωρισμένης ΚΔ για 57 τώρα χρόνια έδωσε τεράστια οφέλη στην Ε/κυπριακή κοινότητα γενικά, αλλά και ειδικά στην αστική τάξη και την ελίτ που την εκπροσωπεί με διάφορους τρόπους.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν στο περιθώριο και στην οικονομική απομόνωση, κυρίως λόγω της πολιτικής του Ντενκτάς που διατηρούσε σκληρά σύνορα με τον Νότο και αρνιόταν οποιαδήποτε λύση και επανένωση. Το ισοζύγιο άρχισε να αλλάζει με την ανατροπή του Ντενκτάς και το ΝΑΙ των Τ/κυπρίων στο δημοψήφισμα του 2004 για Λύση και Επανένωση, και μέσα από τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή και τη διαφορετική από τότε αντιμετώπιση της Τ/κυπριακής κοινότητας και των θεσμών της από το διεθνή παράγοντα.

Είναι από το 2004 που η Ε/κυπριακή κοινότητα, ως ο διαχειριστής της ΚΔ, αρχίζει να χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε σχέση με την επιδίωξη Λύσης, πράγμα που επιτάθηκε με την προεδρία Αναστασιάδη και τις εμφανείς προθέσεις του για διαιώνιση, με κάθε τίμημα, αυτού του στάτους και εκμετάλλευσή του για οφέλη και προνόμια (ξέπλυμα χρήματος, πώληση διαβατηρίων, ναυτική σημαία ευκαιρίας, κονδύλια από την Ευρώπη, τουρισμός με απευθείας πτήσεις, και άλλα).

Η άνοδος του Ακκιντζί και η ισχυρή του θέληση για Λύση έκανε εκκωφαντική την άρνηση και τους τακτικισμούς του Αναστασιάδη για Λύση ΔΔΟ, που θα μετέτρεπε τους Τ/κύπριους σε συνδιαχειριστές της ΚΔ. Ακόμα και οι προτάσεις του Ακκιντζί για συνεργασία για το φυσικό αέριο ή για αντιμετώπιση της πανδημίας βρήκαν την παντελή άρνηση του Αναστασιάδη, την ίδια ώρα που η διαχείριση της ΚΔ γινόταν με τον πιο ληστρικό και μαφιόζικο τρόπο, ιδιαίτερα μέσα από τη βιομηχανία που στήθηκε για πώληση διαβατηρίων.

Ο διεθνής παράγοντας, αλλά και σημαντικό μέρος της ίδιας της Ε/κυπριακής κοινωνίας, συνειδητοποιεί ότι μας κυβερνά σήμερα όχι απλά μια Ε/κυπριακή κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τον Νότο, αλλά, πολύ περισσότερο, μια μαφιόζικης κοπής κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για τον πλουτισμό των μελών της και ενός πολύ μικρού περίγυρού της.

Την τελευταία περίοδο χιλιάδες κόσμου αυθόρμητα κατεβαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τη σήψη, τη διαφθορά και τη διχοτομική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης και για το ότι, στο βωμό των συμφερόντων της, δεν διστάζει να μιλά για δύο κράτη, αρκούμενη στη διαχείριση της μισής νότιας Κύπρου, γεγονός που την μετατρέπει σε κυβέρνηση του Νότου.

Οι κυβερνώντες, νοιώθοντας το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους και δρώντας σπασμωδικά, το μόνο που βρίσκουν να ψελλίσουν μπροστά στην τεράστια αμφισβήτηση που αναπτύσσεται κατά της διακυβέρνησή τους, είναι το τετριμμένο ότι εκπροσωπούν ολόκληρη την Κύπρο και ότι νοιάζονται για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που ο κόσμος τούς πετά κατάμουτρα ότι την έχουν καταντήσει δημοκρατία του Νότου και δη διεφθαρμένη!

Αριστερή Πτέρυγα
4 Απρίλη 2021