Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Ενημέρωση στις April 30, 2021

Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων. Την τιμούμε ως μέρα αντίστασης στον αποθρασυμένο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό που έχει εξαπολύσει σκληρή και εξοντωτική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Την τιμούμε ως μέρα αντίστασης ενάντια στην ταξική, εθνοτική και έμφυλη καταπίεση.

Η φετεινή Πρωτομαγιά βρίσκει την ανθρωπότητα να ζει μέσα στη βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που συνεχίζουν να συρρικνώνουν, ή και εξανεμίζουν, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με συνεχείς και σκληρούς αγώνες και που πληρώθηκαν με αίμα. Ύφεση, πολιτικές λιτότητας, απορρύθμιση της εργασίας με συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων, αύξηση των ωρών εργασίας και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, δραματική αύξηση της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αύξηση της φτώχειας, αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, περικοπές στην παιδεία, περικοπές στην υγεία, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ιδιωτικοποιήσεις σε ζωτικούς χώρους και αγαθά, εκποιήσεις, είναι οι εκφράσεις αυτών των πολιτικών και στην Κύπρο όπως και παγκόσμια.

Η βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα του συστήματος ξεσκεπάστηκαν πρώτα με την οικονομική κρίση και τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία, όπου το σύστημα οδηγείται σε μια ακόμα χειρότερη εργασιακή ζούγκλα, σε ακόμα βαθύτερη μαζική φτώχεια και ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση που θα στρώνουν το έδαφος για παραπέρα άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού. Η πανδημία ξεσκέπασε περίτρανα το ληστρικό χαρακτήρα του συστήματος και της ιδεοληψίας του για την "ελευθερία της αγοράς" και το "λιγότερο κράτος". Τα κέρδη των ολίγων από την πανδημία είναι τεράστια και σε όλα τα επίπεδα, με την ευλογία κυβερνήσεων. Το πιο κραυγαλέο είναι τώρα η εμπορευματοποίηση των εμβολίων και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε βάρος όλων των λαών. Παράλληλα, η περίθαλψη των νοσούντων ανατέθηκε αποκλειστικά στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία εδώ και καιρό οι κρατούντες συρρίκνωναν, με αποτέλεσμα και την τεράστια επιβάρυνσή τους. Αντί να τα ενισχύσουν και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας, οι κρατούντες χρησιμοποιούν την σχεδόν 100% πληρότητά τους για να φορτώνουν στους πολίτες την ευθύνη για τα κρούσματα και να επιβάλλουν αυταρχικές απαγορεύσεις διά διαταγμάτων.

Η κοινωνική οργή συσσωρεύεται, και είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας, όλων των προοδευτικών δυνάμεων, να της δώσουμε ουσιαστική διέξοδο έκφρασης και να την οργανώσουμε στην πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα, στέλλουμε και μήνυμα αγωνιστικής αλληλεγγύης στους Τ/Κύπριους συμπατριώτες μας, πάνω από τα οδοφράγματα και τα συρματοπλέγματα της ντροπής και ενάντια στις διχοτομικές πολιτικές. Οι τελευταίες κοινές κινητοποιήσεις και δράσεις δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να δώσουμε μαζί τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου, την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την ανατροπή ενός συστήματος που μόνο δεινά μπορεί να προσφέρει στην εργατική τάξη και το λαό μας.

Αριστερή Πτέρυγα
30 του Απρίλη 2021