Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

Ενημέρωση στις April 30, 2022

Τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, με τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων να εμπνέουν και να καθοδηγούν τους επόμενους. Τιμούμε την παγκόσμια μέρα σύμβολο αντίστασης ενάντια στην ταξική, εθνοτική και έμφυλη καταπίεση και εκμετάλλευση.

Καθώς ο παγκόσμιος καπιταλισμός διανύει τη βαθύτατη κρίση του, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες για πάνω από ένα αιώνα συρρικνώνονται ολοένα ή και εξανεμίζονται κάτω από τη βαρβαρότητα και τη ληστρικότητά του. Η πάγια προσπάθεια του κεφαλαίου και της πολιτικής ελίτ να φορτώνουν, υπό την ευλογία των κυβερνήσεων, το βάρος των κρίσεων στους ώμους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επιτάθηκε και με την οικονομική κρίση και με την πανδημία.

Εργασιακή ζούγκλα, με απορρύθμιση της εργασίας, συρρίκνωση μισθών και ωφελημάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και δραματική αύξηση της επισφαλούς εργασίας και της ανεργίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και φτωχοποίηση, πολιτικές λιτότητας με αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, περικοπές στην παιδεία, περικοπές στην υγεία, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις, οδηγούν τις κοινωνίες, και στην Κύπρο όπως και παγκόσμια, σε μαζική ανέχεια και απόγνωση.

Η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια δημιουργεί και πρόσφορο έδαφος για την άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών σχηματισμών, μαζί με την έξαρση του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού που καλλιεργείται συστηματικά και θεσμικά από τους κυβερνώντες.

Η βαθιά κρίση του καπιταλισμού είναι και η βασική αιτία των πολέμων, όπου τα μεγάλα μονοπώλια συγκρούονται για την ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου αδιαφορώντας για τα θύματα και τη δυστυχία που σκορπούν. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζει να μαίνεται, αυτοί που υποφέρουν είναι κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τόσο με τις απώλειες ζωών και τις υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, όσο και με την υποθήκευση του μέλλοντός τους.

Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας, όλων των δυνάμεων της εργασίας και της Αριστεράς, να δώσουμε ενωμένα ουσιαστική διέξοδο έκφρασης στη συσσωρευμένη κοινωνική οργή, με δυναμική αντίσταση στη βαρβαρότητα και διεκδικητική πάλη για ένα καλύτερο αύριο.

Φέτος, οι δυνάμεις αυτές στην Κύπρο, Ε/Κύπριοι και Τ/Κύπριοι, θα τιμήσουμε μαζί και πάλι τους αγώνες του εργατικού κινήματος με συγκεντρώσεις και πορείες. Θα γιορτάσουμε μαζί την Εργατική Πρωτομαγιά, στέλλοντας ένα κοινό κάλεσμα σε νέους αγώνες και ένα ηχηρό μήνυμα, πάνω από διαχωριστικές γραμμές και διχοτομικές πολιτικές, ότι θα φέρουμε την επανένωση της Κύπρου και μαζί θα αγωνιζόμαστε για να διεκδικούμε και να κατακτούμε τα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Αριστερή Πτέρυγα
30 Απριλίου 2022