ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Ενημέρωση στις May 16, 2022

Η απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ να προτείνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιο πρόεδρο που θα υποστηριχτεί από το κόμμα προκαλεί απογοήτευση σε πολλούς αριστερούς που πρόσβλεπαν σε μια ριζική ρήξη με τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνηση της Δεξιάς. Έχει προκαλέσει ακόμα διχαστικές τάσεις στους κόλπους της Αριστεράς με συγκρουσιακές συμπεριφορές που απειλούν να υποσκάψουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της Αριστεράς να αποτελεί ανάχωμα προστασίας στις επιθέσεις ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού και την καταβαράθρωση οποιασδήποτε προοπτικής για λύση του Κυπριακού. Αυτά σε μια συγκυρία όπου μέσα στη γενική απελπισία και με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Δεξιά έχει εξαπολύσει μια κυνική αντι-ΑΚΕΛική και γενικότερα αντι-αριστερή εκστρατεία με αιχμή της τη σύμπλευση με το ΝΑΤΟ στις παγκόσμιες επιθετικές του πολιτικές και ενέργειες.

Ποια είναι τα ζητήματα που μπαίνουν μπροστά στην Αριστερά στη σκιά αυτής της απόφασης;

1. Η διατήρηση της προοπτικής λύσης του Κυπριακού. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε ο κατ’ εξοχήν συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη στην πορεία των διαπραγματεύσεων και δεν αντιτάχτηκε στην καταβαράθρωσή τους στο Κραν Μοντανά. Η σύμπλευσή του στη διαμόρφωση της πολιτικής λύσης μέχρι και τη στροφή Αναστασιάδη δεν αποτελεί εχέγγυο για την τοποθέτησή του στο Κυπριακο. Επιβεβαιώνει τη συμπεριφορά του ως διπλωμάτη, όχι ως πολιτικού προσώπου. Ακόμα και σήμερα δηλώνει ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τον Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Για τη λύση του Κυπριακού χρειάζονται πολιτικές προσεγγίσεις, όχι διπλωματικοί χειρισμοί.

2. Η χάραξη μιας κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που να προστατεύει τον πολίτη. Η κυπριακή οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Ολόκληρη η Δεξιά βλέπει τη «διάσωση της Οικονομίας» ως τη διάσωση της οικονομικής ελίτ και, ως μέσο για αυτή τη διάσωση, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των μέτρων κοινωνικής πρόνοιας. Δεν υπάρχει κανένα δείγμα από τον προτεινόμενο υποψήφιο για διάθεση απόκλισης από αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι ακριβώς μια οικονομική πολιτική που να ξεκινά από τη θέση της προστασίας των αδυνάτων και τη διαμόρφωση πολιτικών με βάση αυτή την ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

3. Στάση αρχών στην εξωτερική πολιτική και τη μετανάστευση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε την ευκαιρία να αποκαλυφτεί η υποκρισία της Δεξιάς στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής και της μετανάστευσης. Η Δεξιά βρίσκει την τραγωδία της Ουκρανίας και τη συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής της ενέργειας σαν ευκαιρία αναβίωσης των φαντασιώσεων των «τριμερών συμμαχιών» και του EastMed. Έδειξε ακόμα τη ρατσιστική της προσέγγιση διαχωρίζοντας τους Ουκρανούς από τους Σύρους πρόσφυγες, και στις δυο περιπτώσεις θύματα πολέμου που θα έπρεπε να βοηθηθούν με κάθε τρόπο. Δεν έχουμε ακόμα καμμιά ένδειξη για τη θέση του προτεινόμενου υποψήφιου απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.

4. Προστασία της ενότητας της Αριστεράς. Η ενότητα της Αριστεράς πρέπει να προστατευτεί με κάθε θυσία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε κατ' ανάγκην να λύσουμε τις διαφορές μας ή να δώσουμε όλοι τις ίδιες απαντήσεις στους προβληματισμούς που προκαλεί η επιλογή της πρότασης της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Οι προβληματισμοί μας και οι ανησυχίες μας πρέπει να εκφραστούν με σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεών μας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με δημιουργικό τρόπο και να πάρουμε τα μαθήματα της πορείας προς τις εκλογές του 2023 και ακόμα πιο πέρα. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του καθενός από εμάς, πρέπει να ξέρουμε πως για να δώσουμε τον αγώνα της Αριστεράς θα βρεθούμε ξανά και ξανά στο ίδιο χαράκωμα. Οι διαφωνίες μας δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε μόνιμη ρήξη αλλά σε ουσιαστική συζήτηση όπου ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του και θα κριθεί από την πορεία των γεγονότων.

Η Αριστερή Πτέρυγα πιστεύει πως ακόμα και τώρα η καλύτερη προοπτική για το ΑΚΕΛ και την Αριστερά είναι η διεκδίκηση της Προεδρίας με Αριστερό υποψήφιο και Αριστερό πρόγραμμα. Θεωρεί ότι μια Πορεία προς το Λαό, με τις θέσεις της Αριστεράς στο Κυπριακό, με ένα πρόγραμμα όπου προτεραιότητα θα είναι η προστασία των πολλών από την απειλή της οικονομικής δυσπραγίας, έχει τη δυναμική να φέρει πολύ περισσότερες ψήφους στην Αριστερά παρά οποιαδήποτε συμμαχία με αμφιβόλου πολιτικού προσανατολισμού δεξιό υποψήφιο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να δίνουμε τη μάχη μας γι’ αυτό που θεωρούμε σωστό. Πάντα με πλήρη επίγνωση των δικών μας δυνατοτήτων και με σεβασμό σε όσους έχουν διαφορετική άποψη. Μόνο με σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση μπορούμε να προσβλέπουμε σε αποτελεσματική, κοινή δράση.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
15 ΜΑΪΟΥ 2022