Ανακοίνωση για την κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου – Ισραήλ

Ενημέρωση στις June 8, 2022

Η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων εκκαθάρισης κατοικημένων περιοχών του ισραηλινού στρατού στην Κύπρο, με την Εθνική Φρουρά σε υποστηρικτικό ρόλο, θέτει επιτακτικά πολλά ερωτήματα.

Η μόνη νομιμοποίηση ενόπλων δυνάμεων και αμυντικών δαπανών μιας μικρής χώρας όπως η Κύπρος είναι να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον λαό στο μέτρο του δυνατού σε τυχόν νέα επίθεση των δυνάμεων κατοχής της Τουρκίας. Με την επιβολή συμμαχίας της Ε.Φ. με τον στρατό του Ισραήλ χάνεται άμεσα η όποια υπόσταση και νομιμοποίησή της ως αναγκαία αμυντική δύναμη. Η εγκατάλειψη αρχών πάντα έχει συνέπειες για τον αδύνατο.

Η ετεροβαρής “συμμαχία” με ένα παγκόσμιας εμβέλειας επιθετικό στρατό κατοχής, υπόλογο σε πρακτικές μαζικού εποικισμού, εγκλημάτων πολέμου, δολοφονιών και συνεχών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και σε πρακτικές απαρτχάιντ που εφαρμόζει το κράτος του Ισραήλ, μετατρέπει την Ε.Φ. σε ένα εξάρτημα της πολεμικής μηχανής του και την Κύπρο σε προτεκτοράτο του. Με ποιο σθένος οι νέοι της Κύπρου να συνεχίζουν να υπηρετούν ως κληρωτοί σε ένα οργανισμό που συνεργάζεται και ταυτίζεται με την πιο απάνθρωπη, καταπιεστική δύναμη που γνώρισε η σύγχρονη Ιστορία και με τι σθένος οι γονείς να συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε ένα θεσμό χωρίς αρχές;

Ανάμεσα στις χιλιάδες του ισραηλινού κατοχικού στρατού που την περασμένη εβδομάδα ασκούνταν σε πόλεις και χωριά της Κύπρου, θα μπορούσε να ήταν και οι δολοφόνοι της δημοσιογράφου του al Jazeera Σιρίν Αμπού Άκλεχ. Τα Επιτελεία και οι παρατρεχάμενοι τι σκέφτονταν άραγε; Ή δεν χρειάζεται να σκέφτονται; Οι αξιωματικοί και οι κληρωτοί της Ε.Φ. γιατί να είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τον εξευτελισμό να συνεργάζονται με εν δυνάμει εγκληματίες πολέμου; Από τη φύση της δουλειάς τους οι αξιωματικοί θα καταλαβαίνουν καλύτερα από κάθε άλλο τι σημαίνει εξάρτηση και είναι καθήκον τους ως δημοκρατικοί άνθρωποι να βρουν τρόπους μαζί με τους κληρωτούς να ενώσουν τη φωνή τους με την κοινωνία για απαλλαγή από την υποτέλεια στην οποία μας ρίχνει η Δεξιά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν βρήκε ούτε μια γραμμή για να διαμαρτυρηθεί καθηκόντως για τη δολοφονία της δημοσιογράφου πριν ένα μήνα, μπορεί να νιώθει και δικαιωμένο για την ένοχη σιωπή του αφού η “απόβαση" του ισραηλινού στρατού ήταν τόσο “πετυχημένη”.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό παγκόσμια αλλά και στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις της προόδου και της ειρήνης για να αντισταθούμε στον μιλιταρισμό και τον εθνικισμό.

• Στο Ισραήλ πολλές οργανώσεις Εβραίων και Αράβων παλεύουν για την ειρήνη και τη συνύπαρξη - οι έποικοι δεν συναντούν την αντίσταση μόνο των Παλαιστινίων αλλά και των δημοκρατικών Εβραίων,

• στην Κύπρο το κίνημα επανένωσης περνά σε μια νέα φάση, τα οδοφράγματα όλο και δυσκολότερα επιβάλλουν τον διαχωρισμό παρόλο που οι εθνικιστικές εξουσίες σε βορρά και νότο έκαναν ότι μπορούσαν για να θεσμοθετήσουν τη διχοτόμηση,

• οι Τουρκοκύπριοι δίνουν τη μάχη ενάντια στα πρωτόκολλα της υποταγής,

• στον Λίβανο η οικονομική κρίση έχει παραλύσει την κοινωνία που οδηγείται σε νέες εκρήξεις,

• στη Συρία ο πολυετής πόλεμος έχει διαλύσει τα πάντα.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις. Μόνο η αλληλεγγύη και κοινοί διεθνιστικοί αγώνες. Η “εξωτερική πολιτική” στα χρόνια του ληστρικού νεοφιλελευθερισμού μεταφράζεται στο να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα μιας ασήμαντης ντόπιας μειοψηφίας πλούτου με την υποταγή του λαού της Κύπρου σε ανεξέλεγκτα και αδηφάγα ξένα συμφέροντα, που κύρια στοχεύουν τους καταπιεσμένους λαούς της περιοχής. Ούτε συζήτηση για ηθικές αρχές και αρχές διεθνούς δικαίου.

Η Αριστερή Πτέρυγα καταδικάζει κατηγορηματικά τις πολεμικές συμμαχίες και συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος του Ισραήλ και την υποτέλεια της κυπριακής Κυβέρνησης, ερήμην της κοινωνίας, σε δυτικά και ισραηλινά συμφέροντα που υποθηκεύουν στους στρατοκράτες του Ισραήλ και της Δύσης την ήδη λαβωμένη πολιτική υπόσταση του λαού της Κύπρου.

Αριστερή Πτέρυγα
7 Ιουνίου 2022