Πρωτόκολλο αφομοίωσης του Βορρά

Ενημέρωση στις June 9, 2022

Όταν ο Αναστασιάδης εγκατέλειπε το Γκραν Μοντάνα, πίσω του άφηνε στον Τσαβούσογλου την ιδέα για δύο κράτη, με αντάλλαγμα η Τουρκία να του έδινε το χρονικό περιθώριο για την επανεκλογή του στην προεδρία στις εκλογές του ΄18. Αυτό για την Τουρκία σήμαινε ότι της ανοιγόταν ο δρόμος για αφομοίωση του Βορρά.

Βέβαια χρειαζόταν κάποιος χρόνος και να παραμεριστούν κάποια εμπόδια. Πρώτα θα έπρεπε να παραμεριστεί ο Ακιντζί, ο οποίος αποτελούσε βασικό εμπόδιο όντας υπέρμαχος της λύσης ΔΔΟ και της επανένωσης. Μετά, χρειαζόταν το ανάλογο περιβάλλον διεθνώς και τοπικά για να γίνουν τα πρώτα σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της αφομοίωσης.

Για τον παραμερισμό του Ακιντζί σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο Αναστασιάδης, αρνούμενος πρότασή του για να αποτελέσει το πλαίσιο Γκουτέρες μέρος στρατηγικής συμφωνίας για τη λύση, όπως και με την κωλυσιεργία που επέδειξε για οποιαδήποτε προσπάθεια ή νύξη για συνομιλίες ενόσω στο πηδάλιο του Βορρά βρισκόταν ο Ακιντζί. Οδήγησε έτσι ο Αναστασιάδης στην απογοήτευση τους Τουρκοκύπριους και άνοιξε τον δρόμο στον Τατάρ. Η πενταμερής συνάντηση στη Βιέννη τον Μάρτιο του ΄21 απλά ήρθε να επιβεβαιώσει το αδιέξοδο για λύση και επανένωση που προέκριναν και ο Αναστασιάδης και ο Τατάρ.

Την τελευταία περίοδο και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βλέπουμε μια αναβάθμιση του ρόλου και της σημασίας της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης και, όχι τυχαία, μήλον της έριδος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ο Ερτογάν, έχοντας επίγνωση της θέσης της Τουρκίας όπως διαμορφώνεται σήμερα στο διεθνές σκηνικό, όντας αντιμέτωπος με τη φθορά του καθεστώτος του στο εσωτερικό ως αποτέλεσμα της αυταρχικής διακυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και της σοβαρής οικονομικής κρίσης, και μπροστά στις κρίσιμες εκλογές για τον ίδιο το 2023, προσπαθεί να εξάγει τα εσωτερικά του προβλήματα, είτε ακροβατώντας στις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα, είτε αναπτύσσοντας επιθετική συμπεριφορά προς γειτονικές του χώρες όπως η Συρία.

Είναι μέσα σε αυτό το σκηνικό που πρέπει να δούμε να εντάσσεται και η πρόσφατη προσπάθεια του Ερτογάν για ποιοτική αναβάθμιση της κηδεμονίας του Βορρά από την Τουρκία και το καθεστώς του, μέσα από το τελευταίο πρωτόκολλο που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Βορρά, όπου η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε σταδιακή μεν, σίγουρη δε, αφομοίωση του Βορρά από την Τουρκία και σε μια ντε φάκτο προσάρτηση.

Ο σχεδιασμός του πρωτοκόλλου δεν αφορά μόνο στα νεοφιλελεύθερα οικονομικά μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, των λιμανιών, κλ.π.) ή τη δραστική αύξηση του ελέγχου της πολιτικής ζωής (διευκόλυνση των πολιτογραφήσεων, περιορισμός των πολιτικών και ιδεολογικών δραστηριοτήτων των συντεχνιών), αλλά και σε αναπροσανατολισμό της κοινότητας προς νέους Τουρκικούς προσανατολισμούς (άνοιγμα του δημοσίου και της εκπαίδευσης σε εποίκους, άμεσος έλεγχος από την Τουρκία της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων σε αντιπαράθεση με το κοσμικό κράτος του Βορρά, κ.α.).

Είναι σίγουρο ότι το τουρκοκυπριακό εργατικό κίνημα και η νεολαία, με οδηγό τους τις επαναστατικές παραδόσεις που έκτισαν τις τελευταίες τουλάχιστον δύο δεκαετίες, θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση στις σημερινές μεθοδεύσεις του Ερτογανικού καθεστώτος και του Τατάρ, του υποτακτικού του. Η μάχη θα είναι σκληρή και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες.

Σε αυτή τη μάχη θα ήταν πολύτιμη συνδρομή προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αν στο Νότο είχαμε μια κυβέρνηση που τους άπλωνε τολμηρά το χέρι και τους αγκάλιαζε ειλικρινά στην προοπτική για επανένωση, με πολιτική ισότητα και ουσιαστική συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση μιας επανενωμένης Κύπρου. Αν, αντί για κάθε λογής εμπάργκο, με τις ενέργειές της βοηθούσε στην οικονομική απεξάρτηση του Βορρά από την Τουρκία. Αν, αντί για προσκόμματα για κάθε βοήθεια στον Βορρά από την ΕΕ, βοηθούσε στην όσο μεγαλύτερη και πλατιά στήριξη για ανάπτυξή του.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με την πιο πλατιά ενότητα και κοινή δράση θα πρέπει να κινηθούν μαζί η Αριστερά στον Βορρά και στον Νότο, ενάντια στα σχέδια διχοτομικών δυνάμεων εκατέρωθεν και ενάντια στην επιδιωκόμενη αφομοίωση του Βορρά από την Τουρκία.

Αριστερή Πτέρυγα
8/6/2022