Ο Άντρος Κυπριανού να ηγηθεί της Αριστεράς και της Λύσης

Ενημέρωση στις June 16, 2017

Η Κύπρος και η Αριστερά βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Από τον τρόπο, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που η Αριστερά θα αντιμετωπίσει την επόμενη περίοδο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του τόπου και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεραστεί, με πολλές χώρες να βιώνουν ακόμα και με ένα ακραίο τρόπο τις συνέπειες της, οδηγεί τις κοινωνίες στην πόλωση και στην εμφάνιση όλο και πιο ακραίων φαινομένων.

Εκεί που η Αριστερά πρόταξε τις δικές της δυνάμεις, με ένα δικό της ριζοσπαστικό φιλολαϊκό πρόγραμμα, κατάφερε να συσπειρώσει τις μάζες γύρω της και να γίνει το ανάχωμα στη δυναμική που αναπτυσσόταν υπέρ των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ακροδεξιών δυνάμεων.

Στην Κύπρο η Αριστερά με άξονα το ΑΚΕΛ φαίνεται να επουλώνει της πληγές της προεδρίας Χριστόφια που συν έπεσε με τη μεγαλύτερη κρίση που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ ο Κυπριακός καπιταλισμός.
Στο Κυπριακό η Αριστερά αναδεικνύεται, σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Αναστασιάδη-Ακκιντζί ως η πιο σοβαρή και υπεύθυνη δύναμη που στηρίζει τις προσπάθειες για Λύση. Στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα είναι η δύναμη που προσπάθησε να σταθεί εμπόδιο σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τροχοπέδη σε αντιλαϊκά μέτρα.

Η νέα συνάντηση κορυφής στη Γενεύη που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιούνη- αρχές Ιούλη, θα κρίνει πιθανόν και το μέλλον της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες. Θα κριθεί αν θα έχουμε Λύση και επανένωση ή κατάρρευση των συνομιλιών με απρόβλεπτες τις συνέπειες για την επόμενη περίοδο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η Αριστερά θα είναι κρίσιμος και καθοριστικός. Το ΑΚΕΛ πρέπει να εγκαταλείψει τα όποια φλερτ με δεξιούς, επιχειρηματίες ή τεχνοκράτες και με ηγέτη του τον Άντρο Κυπριανού να δώσει σήμερα τη μάχη για τη Λύση.

Το ΑΚΕΛ με Γ.Γ. του τον Άντρο Κυπριανού κέρδισαν, την τελευταία περίοδο, την εκτίμηση όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς αλλά και κόσμου που βρίσκεται μέσα στις τάξεις της δεξιάς και προσδοκά για λύση και επανένωση. Ιστορικό καθήκον σήμερα για το ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού είναι να αναλάβουν την ευθύνη και τα καθήκοντα της Αριστεράς για την επόμενη περίοδο.

Ακόμα και αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν ως αποτέλεσμα των τακτικισμών και παλινδρομήσεων του Αναστασιάδη, η Αριστερά μπορεί, με ηγέτη τον Άντρο Κυπριανού, να ηγηθεί των προσπαθειών για λύση την επόμενη περίοδο και ιδιαίτερα όσο ο Ακκιντζί βρίσκεται στην εξουσία, μετατρέποντας τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τη Λύση.

Με ηγέτη τον Άντρο Κυπριανού μπορεί η Αριστερά με ριζοσπαστικές θέσεις στα βασικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα να συγκινήσει και να κερδίσει την καρδιά των εργαζομένων όσο κανένας άλλος από το σημερινό πολιτικό στερέωμα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για την προεδρία. Δίνοντας σήμερα το ΑΚΕΛ, με τόλμη και αποφασιστικότητα τη μάχη με τον Γ.Γ. του, θα φέρει την Αριστερά της Κύπρου ξανά σε ηγετική θέση και στο κέντρο των εξελίξεων, συνδράμοντας στην αντεπίθεση που φαίνεται να έχει ξεκινήσει η Αριστερά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αριστερή Πτέρυγα
16 του Ιούνη 2017