ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ

Ενημέρωση στις August 4, 2017

Η ανακοίνωση της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για την πρόθεσή της να επιτρέψει την επιστροφή των Μαρωνιτών προσφύγων στα χωριά τους και οι φήμες για πιθανό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αντιμετωπίστηκαν με σύγχυση τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Μέσα από αντιφατικές δηλώσεις αξιωματούχων της η Κυβέρνηση φαίνεται καθαρά ενοχλημένη και δεν κρύβει την αντίθεσή της σε αποδοχή από τους κατοίκους αυτών των περιοχών τέτοιας προσφοράς. Την ίδια στιγμή αναγνωρίζει πως είναι αδύνατον να εμποδίσει οποιονδήποτε να το κάμει. Για την περίπτωση της περίκλειστης πόλης είναι ακόμα πιο αρνητική: θεωρει πιθανή επιστροφή των νομίμων κατοίκων υπό Τουρκοκυπριακη διοίκηση σαν επέκταση της κατοχής και μελετά μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν νέων τετελεσμένων.

Η απορριπτική αντιπολίτευση ωρύεται ενάντια στις τουρκικές προθέσεις χωρίς ωστόσο να τολμά να προτείνει μέτρα για την απαγόρευση της επιστροφής. Προσπαθεί να ενοχοποιήσει όσους πιθανόν να σκέφτονται να επιστρέψουν και θεωρεί ότι οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν στόχο τη δημιουργία προβλημάτων ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Οι αντιδράσεις της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας θυμίζουν παρόμοιες αντιδράσεις με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003. Παρά την αρνητική στάση της η τότε Κυβέρνηση Παπαδόπουλου δεν μπόρεσε να εμποδίσει τις δεκάδες χιλιάδες λαού που έτρεξαν να περάσουν τη διαχωριστική γραμμή και να δημιουργήσουν ένα κλίμα επανένωσης και συμφιλίωσης ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος υπονόμευσης των συνομιλιών και δηλητηρίασης του συμφιλιωτικού κλίματος από τον Τάσσο Παπαδόπουλο για να εμποδιστεί η επανένωση της Κύπρου.

Όποιες κι αν είναι οι προθέσεις της Τουρκίας, αν τελικά υλοποιηθούν τα μέτρα επιστροφής που έχουν εξαγγελθεί, και ιδιαίτερα αν οι φήμες για την Αμμόχωστο επιβεβαιωθούν, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα δυναμική συνεργασίας που ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι απορριπτικοί και εθνικιστές θα είναι σε θέση να ελέγξουν. Η στατική θεώρηση της Ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας είναι τόσο μυωπική και παραμορφωμένη μέσα από τις προκαταλήψεις της που δεν την αφήνει να δει τις δυνατότητες που δημιουργούνται.

Αν η Καρπασία υπάρχει σήμερα σαν θέμα για τους Ελληνοκύπριους είναι γιατί μια δράκα Ελληνοκυπρίων αποφάσισαν να ζήσουν στον τόπο τους έστω και υπό Τουρκοκυπριακη διοίκηση. Η επιστροφή στα Μαρωνίτικα χωριά και στην Αμμόχωστο δεν αποτελεί μειοδοσία. Αντίθετα είναι ουσιαστική διεκδίκηση του χώρου τους, οποιοδήποτε κι αν είναι το καθεστώς διοίκησης όπου θα επιστρέψουν. Είναι επιλογή αγώνα, σε αντίθεση με τους αγωνιστές της πολυθρόνας που προτιμούν τα συνθήματα για να νέμονται τα αγαθά μιας σαθρής πολιτικής ζωής στη μισή Κύπρο.

Αριστερή Πτέρυγα 03.08.2017