ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ενημέρωση στις August 26, 2018

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων.
-------------------------------------------------------------------------------

Αποκορύφωμα της σκοταδιστικής νοοτροπίας και της πρωτοφανούς συμπεριφοράς της κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων συνιστούν οι προτάσεις Αναστασιάδη (23/8). Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν δήθεν για ξεπέρασμα της κρίσης, είναι ακόμα πιο προσβλητικές από τις ίδιες τις εξαγγελίες από τον Χαμπιαούρη των μέτρων "εξορθολογισμού" της εκπαίδευσης που πυροδότησαν την κρίση. Είναι μια φτηνή προσπάθεια εξαγοράς των εκπαιδευτικών με στόχο, όχι το ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά τον εξευτελισμό τους αν τις αποδέχονταν. Το ποτήρι ξεχείλισε. Οι εκπαιδευτικοί και τις απέρριψαν και προχωρούν ανυποχώρητα στην πορεία διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου και σε παραπέρα μέτρα.

Ξεκινώντας, στις αρχές του Ιούλη, με την εξαγγελία από τον Χαμπιαούρη των μέτρων "εξορθολογισμού", μέτρων που με κανένα τρόπο δεν οδηγούν σε βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της παρεχόμενης παιδείας, η κρίση και συνεχιζόταν και επιτείνετο για σχεδόν δύο μήνες, με τον Χαμπιαούρη να ευτελίζει σε παρωδία το διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Ένα διάλογο στον οποίο αναγκάστηκε να προσέλθει για λόγους τακτικής και εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, και μόνο μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 13 του Ιούλη. 'Ενα διάλογο κατά τον οποίο ούτε για μία στιγμή δεν μετακινήθηκε ο Χαμπιαούρης από το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", παραμένοντας αμετακίνητος στα "μέτρα εξορθολογισμού" που η κυβέρνηση αποφάσισε αυταρχικά και ετσιθελικά και ερήμην των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους.

Η Κυβέρνηση διατεινόταν εδώ και καιρό πως στόχος της είναι "η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση". Η θλιβερή ουσία είναι πως η δημόσια εκπαίδευση, ως κοινωνικό αγαθό, είναι εκτός των οραμάτων των σημερινών κυβερνώντων, οι οποίοι, αντίθετα, την αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα μιας επιχείρησης αποκλειστικά διοικούμενης από αυτούς. Χαρακτηριστική αυτής τους της θεώρησης είναι και η ανάθεση της εκπόνησης "σχετικής" μελέτης στον Οίκο Λογιστών «Ernst & Young» και, εξίσου χαρακτηριστικό είναι πως ο "εξορθολογισμός" στον οποίο κατάληξαν είναι καθαρά και αποκλειστικά λογιστικός. Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση. Πρόκειται για απορρύθμιση σε πολλά επίπεδα με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης ώστε μόνο οι πλούσιοι να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική μόρφωση.

Η βασική ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης είναι το πώς να επιβάλει το νεοφιλελευθερισμό σε κάθε κοινωνικό χώρο. Αφού το επιχείρησε για τους ημικρατικούς οργανισμούς και συγκρούστηκε μαζί τους, και αφού απαξίωσε την προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών, εκτιμά τώρα πως ήρθε η ώρα να επιτεθεί και στην εκπαίδευση.

Ο Χαμπιαούρης δεν συζητούσε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις διότι δεν ήθελε να συζητήσει. Εκφραστής της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, καθώς και του Αρχιεπισκόπου που τον επέλεξε και επέβαλε, ούτε έδειξε ούτε και είχε οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Συνεπικουρούμενος από τον Γ. Ελεγκτή, ο οποίος επέμενε να προβάλλει ψευδή στοιχεία για τον συγκριτικά με άλλες χώρες χρόνο εργασίας των εκπαιδευτικών και ο οποίος ανάλαβε εργολαβικά να τους λοιδωρεί και να τους εξευτελίζει, και με την ενορχηστρωμένη από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθεια υποβάθμισής τους, επιχειρούσε να φέρει την κοινή γνώμη αντιμέτωπη με τους εκπαιδευτικούς και, τελικά, με το δημόσιο σχολείο.

Αυτή είναι η καλά γνωστή τακτική του νεοφιλελευθερισμού: Η απαξίωση του κοινωνικού αγαθού και του δημόσιου τομέα που το προσφέρει, μαζί και η καθυπόταξη των εργαζομένων. Πάντα με τη βοήθεια επιλεγμένων ή/και κατασκευασμένων αριθμών για "τεράστια κόστη" που "βαραίνουν" τον κρατικό προϋπολογισμό, λειτουργικά και μισθοδοτικά. Ακόμα και με εκφοβισμούς, όπως για παράδειγμα "Αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα, θα κλείσουν τα σχολεία από μόνα τους σε τρία με τέσσερα χρόνια. Ο Προϋπολογισμός χτύπησε κόκκινο" (Χαμπιαούρης, 13 Ιουλίου) ή "Αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων θα πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να υποκατασταθεί το Υπουργείο Παιδείας και η λειτουργία του από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών" (Προδρόμου, 24 Αυγούστου).

Η κρίση λοιπόν που δημιουργήθηκε είναι και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και επιθυμία της, καθώς αντανακλά τους βασικούς της στόχους. Την υποβάθμιση και υπόσκαψη, όχι μόνο του δημόσιου σχολείου, αλλά και κάθε κοινωνικού αγαθού και κοινωνικού τομέα με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, με την ταυτόχρονη απαξίωση του συνδικαλισμού -και όχι μόνο των εκπαιδευτικών οργανώσεων- ως εργαλείου διευκόλυνσης της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αντίσταση στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στην προσπάθεια εξευτελισμού και απαξίωσής τους. Είναι προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος της κοινωνίας για δημόσια παιδεία. Είναι ταυτόχρονα και ένας γενικότερος αγώνας για την προάσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με μακρούς αγώνες. Αφορά το παρόν και τό μέλλον της κοινωνίας μας και πρέπει να προβάλλεται και να τονίζεται ως τέτοιος.

Γιατό και θα πορευθούμε μαζί τους στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα προς την κοινωνία να πορευθούμε όλοι μαζί, αντιστεκόμενοι στους αυταρχισμούς μιας κυβέρνησης που εκδηλώθηκαν ήδη ξεκάθαρα από το 2013 και που θα επεκταθούν και επιταθούν αν παραμείνουμε αμέτοχοι.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
26 Αυγούστου 2018