Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος: Συνέχιση συνομιλιών αυστηρά στο πλαίσιο Γκουτέρες

Ενημέρωση στις October 18, 2018

1. Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος θεωρεί ότι οι πρόσφατες προσπάθειες απομάκρυνσης της βάσης μιας συμφωνημένης λύσης από τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία αποτελούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη. Καλεί τους δύο ηγέτες, τα Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά κόμματα και πολιτικούς, καθώς και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να απορρίψουν μια τέτοια απόπειρα και να παραμείνουν πιστοί στο συμφωνημένο πλαίσιο και στη διασφάλιση της συνέχισης των Διακοινοτικών Συνομιλιών αυστηρά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

2. Η εσωτερική δομή της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου αποτελεί θέμα που θα αποφασιστεί από τις δύο κοινότητες του νησιού. Κάθε απόπειρα για κατάληξη σε συμφωνία χωρίς την πλήρη εμπλοκή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και του Τουρκοκύπριου Ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζή είναι αντι-παραγωγική και θα δημιουργήσει περαιτέρω καχυποψίες και εχθροπάθειες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μπορεί να είναι χρήσιμες μόνο για διμερή θέματα και θέματα που αφορούν την ασφάλεια και όχι ως εναλλακτική προσέγγιση στην ειρηνευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών.

3. Οι Διακοινοτικές συνομιλίες έχουν φτάσει σε σημείο το οποίο είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη φορά. Είναι επιτακτική ανάγκη όλο αυτό το έργο να μην χαθεί και να υπογραφτεί μια συμφωνία στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, απαλλαγή από τις εγγυήσεις και αντικατάσταση τους από μια Νέα Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης και απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων. Κάνουμε έκκληση προς τους δύο ηγέτες να παραμερίσουν τη διστακτικότητα τους και να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ο χρόνος εξαντλείται και η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Κύπρο σε ιδιαίτερα επικίνδυνα και αχαρτογράφητα μέρη.

4. Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος καλωσορίζει την πρόσφατη Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ κ.Αντώνιο Γκουτέρρες προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βράδυ της Δευτέρας (15 Οκτωβρίου) στην οποία υπογραμμίζει ότι «οι προοπτικές για ένα περιεκτικό διακανονισμό μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού παραμένουν ζωντανές και όλοι οι Κύπριοι δικαιούνται ένα κοινό μέλλον»

5. Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος καλεί τα πολιτικά κόμματα, τις μαζικές οργανώσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και όλους τους Κυπρίους να κάνουν ευρέως γνωστή την βούληση τους για μια λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα και να οργανώσουν δράσεις υποστηρικτικές για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών και την επίτευξη της Ειρήνης και της Ευημερίας για όλους τους Κυπρίους.

Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου, 2018