Ο Αναστασιάδης είναι επικίνδυνος

Ενημέρωση στις May 5, 2019

Η πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κυπριακό δεν απειλεί μόνο να τορπιλίσει κάθε πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλίων και να αποκλείσει οποιαδήποτε λύση. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εμπλοκή της Κύπρου στη γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή και στον κίνδυνο πολεμικών περιπετειών.

1. Έχει καταφέρει να μετατοπίσει τη συζήτηση για την εξεύρεση λύσης από την διαπραγμάτευση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των κοινοτήτων σε αναζήτηση μεθόδων για επικράτηση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα. Η άρνηση λόγου στους Τουρκοκύπριους για θέματα όπως τα ενεργειακά που εκφράστηκε σε σχέση με τον αγωγό East Med και τον αξιώτικο χαρακτηρισμό για «δανεικές τουρκοκυπριακές ψήφους» δείχνουν πως συνειδητά πλέον προσβάλλει τους Τουρκοκύπριους για να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων συνομιλίων. Παράλληλα απευθύνεται με αυτό τον τρόπο στα πιο ρατσιστικά και εθνικιστικά αισθήματα των Ελληνοκυπρίων, δημιουργώντας το κλίμα για φιλοπόλεμή συνείδηση.

2. Η πολιτική των «τρίμερων» συναντήσεων κορυφής και της προώθησης συμμαχιών που καθαρά στρέφονται ενάντια στην Τουρκία, έχει σκοπό να δημιουργήσει το αίσθημα πως μπορούμε να τα βάλουμε στρατιωτικά με την Τουρκία και να αυξήσει την εθνικιστική υστερία. Ιδιαίτερα η στενή συνεργασία-του με τον Νετανιάχου και τον Τραμπ οδηγεί αναπόφευκτα σε επικίνδυνες περιπέτειες με την εγκατάλειψη μιας πολιτικής αρχών απέναντι στους Παλαιστίνιους και υπονομεύει τους παραδοσιακούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως οι Αραβικές χώρες που παίζουν το παιγνίδι του Αναστασιάδη είναι η Αίγυπτος του Σίσσυ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία – τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα στον Αραβικό κόσμο.

3. Πάρα την απόλυτη ευθυγράμμισή-του στα διεθνή ζητήματα με τον Τραμπ και τον Νετανιάχου ο Αναστασιάδης και η κυβέρνησή-του προσπαθούν να διατηρήσουν τις διασυνδέσεις-τους και τη διαπλοκή-τους με τον Πούτιν και τους Ρώσους ολιγάρχες. Παίζουν ένα επικίνδυνο παιγνίδι ισορρόπησης ανάμεσα σε οικονομικά μεγαθήρια που είναι πολύ πέρα από τις δυνάμεις-τους να ελέγξουν.

4. Παρά τη φαινομενική σταθερότητα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, η αλλοπρόσαλλη πολιτική-της και η έκταση της διαφθοράς-της αρχίζει να δημιουργεί ρήγματα και πολιτικό κόστος. Η κρίση στο δικαστικό σώμα, το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης της κοινωνίας φέρνουν τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη στα όριά-της. Παρά τον ολοκληρωτικό σχεδόν έλεγχο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας η δημοτικότητά-της αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική κάμψη.

5. Η απάντηση της Αριστεράς σ’ αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να είναι συγκρατημένη. Πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση εκθέτοντας τους στόχους του Αναστασιάδη και προειδοποιώντας για τους κινδύνους που περικλείουν. Το ΑΚΕΛ έχει κάμει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αναστασιάδη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες και προβάλλοντας ένα Τουρκοκύπριο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιό-του για τις Ευρωεκλογές. Χρειάζεται όμως να ολοκληρώσει την πρότασή-του παίρνοντας πρωτοβουλίες μαζί με τα αριστερά Τουρκοκυπριακά κόμματα για την επανέναρξη των συνομιλίων και τη λύση του Κυπριακού.

6. Πρέπει ακόμα η Αριστερά να προχωρήσει σε κινητοποίηση του λαού με καθημερινή ενημέρωση και καθημερινές συγκεντρώσεις για συζήτηση των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, με πρώτιστο τη λύση του Κυπριακού. Αυτές οι συγκεντρώσεις δεν χρειάζεται να έχουν μόνο τη μορφή μεγάλων συλλαλητηρίων. Μπορούν να αρχίσουν με καθημερινές εκδόσεις πολιτικών ανακοινώσεων και ανάλυσή-τους σε καφενεία, συλλόγους, πλατείες, οργανώσεις και όπου αλλού είναι δυνατόν. Η εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όχημα για τέτοια δουλειά.

7. Η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο Ευρωκοινοβούλιο θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στο συμβολικό επίπεδο για τη δυνατότητα συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ήδη η επιλογή-του από το ΑΚΕΛ έχει δημιουργήσει σημαντική δυναμική ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους που για πρώτη φορά συμμετέχουν ουσιαστικά σε Ελληνοκυπριακή επί το πλείστον προεκλογική εκστρατεία. Στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει φέρει αλλαγες στο λόγο της αριστεράς αφαιρώντας κάθε εθνικιστικό στοιχείο και έχει προσδώσει νέα πνοή στην πίστη για τη συνεργασία των κοινοτήτων.

Η πολιτική κατάσταση είναι σήμερα εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο παράλληλα είναι γεμάτη ευκαιρίες για ρήξη με το συντηρητισμό και τις εθνικές πολίτικες του παρελθόντος, ευκαιρίες για το κτίσιμο μιας νέας πολιτικής αγώνα βασισμένη στην κοινωνική δικαιοσύνη και την αντιμετώπιση των αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διευρύνουν τα κοινωνικά χάσματα και μετατοπίζουν τον πλούτο στους εκατομμυριούχους.

Αριστερή Πτέρυγα
05 του Μάη 2019