ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ

Ενημέρωση στις May 10, 2019

Η συμπερίληψη του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές, συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα από την Αριστερά, συμβολικό ενός οράματος για κοινή πατρίδα, κοινούς αγώνες, κοινό μέλλον. Γιαυτό και έχει δημιουργήσει σημαντική δυναμική ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους που για πρώτη φορά συμμετέχουν ουσιαστικά σε προεκλογική εκστρατεία. Αυτό έχει θορυβήσει το τουρκοκυπριακό βαθύ κράτος κα την τουρκοκυπριακή εθνικιστική δεξιά που επιτίθεται στον Νιαζί και τα τουρκοκυπριακά κόμματα που του επιτρέπουν να κάμνει προεκλογική εκστρατεία στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα τρομοκρατήθηκαν και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα κυβερνώντες και μη, οι οποίοι είτε απευθείας είτε με ποικίλα πολιτικά τερτίπια και παλινδρομήσεις πολεμούν το όραμα για κοινή πατρίδα και κάθε βήμα προς υλοποίησή του.

Ο Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεχνώντας βολικά πως η νομιμότητά της (άρα και η δική του) απορρέει από το δικοινοτικό σύνταγμα του ΄60, άρχισε το σήριαλ των επιθέσεων απαξιώνοντας τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας με τον χαρακτηρισμό των ψήφων τους ως "δανεικές". Όσο και αν στόχος του Αναστασιάδη ήταν να πλήξει το ΑΚΕΛ και τη δυναμική που αναπτύσσει για τις ευρωεκλογές, ο χαρακτηρισμός "δανεικές" είναι αποκαλυπτικός των βαθειά διχοτομικών θέσεων και προθέσεών του.

Αυτόν τον χαρακτηρισμό έσπευσε πρώτη από όλους να χαιρετήσει η ακροδεξιά υποψήφια του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές Ελένης Σταύρου, τον οποίο μάλιστα αποκάλεσε ως "εύστοχο" και "πολύ επιεική". Παράλληλα, έγραψε πως η απόφαση του ΑΚΕΛ να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών έναν Τουρκοκύπριο, "θα προκαλέσει ολέθριες συνέπειες στις εξελίξεις του Εθνικού μας Ζητήματος" και πως ο Νιαζί, εκλεγόμενος στο ευρωκοινοβούλιο, "θα εκπροσωπεί την Τ/κυπριακή κοινότητα και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία". Έγραψε και άλλα πολλά, φαιδρά και χυδαία ταυτόχρονα, τα οποία το κόμμα της, όχι μόνο δεν αντέκρουσε, αλλά επαναλαμβάνει και αναμασά, και σε συζητήσεις στα κανάλια, παρουσιάζοντας ακόμα και ως μέγα αμάρτημα το ότι ο Νιαζί μιλά σε συγκεντρώσεις Τ/κυπρίων.

Πολύ πρόσφατα ο Νιαζί είπε: "Έχω την ΤΜΤ να με λένε προδότη – Έχω και τον ΔΗΣΥ να με θέλουν να λογοδοτήσω". Και θα πρέπει όντως να σταματήσει να τους απαντά. Τις απαντήσεις τις έχει ήδη δώσει με τη ζωή του, τη δράση του, τα βιβλία του.

Η εθνικιστική και ρατσιστική έξαρση ενάντια στον Νιαζί δεν είναι μόνο αποκαλυπτική. Είναι και σκόπιμη και βολική, καθώς επιχειρεί να αποπροσανοατολίσει την κοινωνία από τις ευθύνες του προέδρου και των συν αυτώ για τη μεθόδευση της μη-λύσης και τις συνέπειές της. Πολύ συγκεκριμένη συνέπεια, και όχι κεραυνός εν αιθρία αλλά με μαθηματική ακρίβεια προβλεπόμενη - όπως προειδοποιούσαν όσοι δεν εξαπατούνταν από τις μεγαλοστομίες και τις τριμερείς του προέδρου - η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου "Πορθητής" ανοικτά της Πέγειας.

Ο πρόεδρος ζητά τώρα εθνική ομοψυχία για να διώξει τον "Πορθητή" και δεν θέλει να καταλάβει ότι η μόνη απάντηση στον κάθε πορθητή είναι η λύση του Κυπριακού. Αυτή τη λύση καλείται η κοινωνία να απαιτήσει και να στηρίξει στις ευρωεκλογές τις δυνάμεις της λύσης. Η υπερψήφιση του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα είναι το πιο σαφές μήνυμα, γιατί η εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στο συμβολικό επίπεδο για τη δυνατότητα ουσιαστικής συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αριστερή Πτέρυγα
9 Μαΐου 2019