ΤΑ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

Ενημέρωση στις April 2, 2020

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για περιορισμό των πολιτών αποτελούν ένα ακόμα βήμα στη διολίσθηση προς μια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία. Μετά τον αρχικό πανικό που οδήγησε σε σπασμωδικά και ανεφάρμοστα μέτρα, η Κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει οποιαδήποτε κριτική με τη διασπορά φόβου και την απειλή κατασταλτικών μέτρων. Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων δεν είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά η συγκάλυψη των αδυναμιών της Κυβέρνησης στην αντιμετώπισή του.

1. Η πολιτική για την υγεία που ακολούθησε η Κυβέρνηση την περασμένη περίοδο άφησε τα δημόσια νοσηλευτήρια αποδυναμωμένα και σε κατάσταση που να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια κρίση όπως τη σημερινή. Η απαξίωση των γιατρών και των νοσοκόμων του δημοσίου και ο διασυρμός τους απο την επίσημη πολιτική ήταν μέρος της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τομέων της υγείας. Η συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ιδιωτικών παροχέων στην περίοδο της κρίσης επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα ολόπλευρης στήριξης και ικανοποιητικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

2. Η κρίση χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση σαν ένα μεγάλο πλυντήριο για τα σκάνδαλα και τα αδιέξοδα που την ταλάνιζαν. Με το κλίμα που έχουν δημιουργήσει κατάφεραν να παραμερίσουν τα πάντα και να εστιάσουν την προσοχή της κοινωνίας στο φόβο και την απελπισία.

3. Η δικαιολόγηση για την αυστηρότητα των μέτρων με την κατηγορία κατά των πολιτών ότι αρνούνται να συμμορφωθούν με τις οδηγίες δεν τεκμηριώνεται από τους αριθμούς που η ίδια η αστυνομία έχει δώσει. Στηρίζεται μόνο σε φήμες που κυκλοφορούν για «ανεύθυνες συγκεντρώσεις» ή «εκδρομικές συμπεριφορές» και «σούβλες» που δημιουργούν εντυπώσεις αλλά δεν αποτελούν παρά ίσως ελάχιστες αν όχι μηδενικές περιπτώσεις. 'Εχει στόχο να φορτώσει στον πολίτη τις δικές της αδυναμίες και να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις δημιουργώντας ενοχές για καθόλα υπεύθυνες αντιδράσεις.

4. Η προσβλητική αντιμετώπιση των πολιτών σαν ανεύθυνα όντα, που μόνο με την επιβολή και την αστυνόμευση μπορούν να συνετιστούν, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους σαν σκεπτόμενους πολίτες και να τους εμπιστευτούμε ότι με τη σωστή πληροφόρηση θα συμπεριφερτούν υπεύθυνα. Είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθολική συμμόρφωση, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Το θέμα είναι να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση, και αυτό θα γίνει με το δεύτερο τρόπο.

5. Τα μέτρα που πάρτηκαν δίνουν καίριο πλήγμα στην οικονομία που θα το αισθανθούν πρώτοι οι εργαζόμενοι και τα φτωχότερα στρώματα. Παράλληλα δεν δίνεται σχεδόν καμμιά ουσιαστική στήριξη σε όσους θα υποφέρουν. Για άλλη μια φορά στηρίζονται οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να απαιτούν τους τόκους τους. Η αναστολή των δόσεων, εκεί που θα υπάρξει, είναι ακόμα ένας τρόπος να φορτωθούν οι μικρές επιχειρήσεις και οι μικροεπαγγελματίες με ακόμα περισσότερο δανεισμο στον οποίο θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούν όταν περάσει η κρίση. Τώρα είναι η ώρα να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων (ως ποσό, όχι ως ποσοστό, για να βοηθηθούν περισσότερο οι μικροδανειολήπτες), και ιδιαίτερα των κόκκινων δανείων, ώστε να απαλλαγεί η κοινωνία απο ένα καρκίνωμα που την κατατρώει χωρίς λόγο.

Είναι σημαντικό να υπάρξει αντίδραση στην αυταρχική νοοτροπία του Προεδρικού. Η αποδοχή αυστηρών μέτρων καταστολής υπό το κράτος του φόβου είναι ένα επικίνδυνο βήμα για την αποδοχή της διολίσθησης προς δικτατορικές καταστάσεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις νοοτροπίες που επιβάλλουν στην περίοδο της κρίσης να γίνουν συνήθεια και να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται σαν φυσιολογική κοινωνική λειτουργία.

Αριστερή Πτέρυγα
1η Απριλίου 2020