Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά

Ενημέρωση στις April 29, 2020

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την ανθρωπότητα να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν ήδη συρρικνώσει σε μεγάλο βαθμό, ή και εξανεμίσει, εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με συνεχείς και σκληρούς αγώνες και που πληρώθηκαν με αίμα. Και ενώ η πανδημία που ενέσκηψε ξεσκέπασε περίτρανα τη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα του συστήματος, φαίνεται πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας δρομολογείται, από τους εκφραστές των ίδιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ένα μέλλον ακόμα πιο δυσοίωνο. Η επιστροφή στην "κανονικότητα", όπως μεθοδεύεται, δεν θα είναι καν επιστροφή στην προ της πανδημίας περίοδο, αλλά μια παραπέρα διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, μια ακόμα πιο σκληρή λιτότητα και μια ακόμα χειρότερη εργασιακή ζούγκλα, που θα οδηγήσουν τις κοινωνίες σε ακόμα βαθύτερη μαζική φτώχεια και ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση και θα στρώνουν το έδαφος για παραπέρα άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού.

Όμως, όλα όσα ζούμε τώρα, και όσα μεθοδεύονται να συμβούν, σημαίνουν και το τέλος των όποιων ψευδαισθήσεων υπήρχαν για το πού οδηγείται η ανθρωπότητα με την "ελευθερία της αγοράς" και το "λιγότερο κράτος". Η κοινωνική οργή συσσωρεύεται, και είναι μεγάλη η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να της δώσουν διέξοδο έκφρασης και να την οργανώσουν.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά δεν μπορεί, λόγω των μέτρων, να τιμηθεί με συγκεντρώσεις και πορείες. Στην Κύπρο θα στερηθούμε και από τη δυνατότητα που είχαμε για πολλά χρόνια να τιμήσουμε τους αγώνες του εργατικού κινήματος Ε/Κ και Τ/Κ μαζί. Όμως, και μπορούμε και οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα για έντονη εγρήγορση της κοινωνίας και κάλεσμα σε νέους αγώνες και προγραμματισμό των διεκδικήσεών μας για ανατροπή της βαρβαρότητας.

Αριστερή Πτέρυγα
29/4/2020