Άμεσο άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Ενημέρωση στις May 15, 2020

Καθώς το παρόν κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 σταδιακά μπαίνει υπό έλεγχο και οι περιορισμοί χαλαρώνουν, οι ζωές μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Οι έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν έχουν, στο επίπεδο της κοινωνίας, καταστεί τραγικές όταν στρέψουμε την προσοχή μας σε όσους έχασαν τη ζωή τους ή έχουν υποφέρει όχι μόνο λόγω αρρώστιας αλλά και λόγω της αποστέρησης των μέσων επιβίωσης. Αυτοί που είχαν καταστροφικές συνέπειες ήταν οι μη προνομιούχοι και όσων οι ζωές διαταράχθηκαν πλήρως όπως είναι όσων η ζωή επηρεάστηκε άμεσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων πριν ακόμα υπάρξει έστω και ένα κρούσμα είτε στη μια ή την άλλη πλευρά.

Από το άνοιγμα των πρώτων οδοφραγμάτων το 2003 και μετά από δικοινοτικούς αγώνες το άνοιγμα πολλών άλλων, η επαφή έχει αναζωπυρώσει τις σχέσεις και σταδιακά έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για συνεργασίες. Η συνεργασία αυτή διαταράχθηκε άμεσα από το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

1. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται στην άλλη πλευρά έχουν παραμείνει χωρίς εισόδημα.

2. Άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες, καρκινοπαθείς και άλλοι, έχουν παραμείνει χωρίς θεραπευτική αγωγή.

3. Οικογένειες έχουν χωριστεί και δεν μπορούν επανενωθούν.

4. Μαθητές παραμένουν μακριά από τα σχολεία τους μη μπορώντας να παρακαθήσουν σε εξετάσεις.

5. Παραγωγοί παραμένουν ανήμποροι να διαθέσουν τα προϊόντα τους δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

6. Η δουλειά των Τεχνικών Επιτροπών έχει επηρεαστεί άμεσα και ουσιώδη έργα έχουν παγώσει.

7. Δικοινοτικά Έργα (projects) έχουν διακοπεί και νέοι επαγγελματίες και άλλοι παραμένουν χωρίς εργασία.

Και οι δυο πλευρές έχουν επεξεργαστεί οδικό χάρτη για σταδιακή μείωση των περιορισμών. Με ανησυχία διαπιστώνουμε όμως πως ούτε η μια ούτε η άλλη πλευρά έχει κάνει αναφορά στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τις τελευταίες μέρες δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στο βορρά ενώ στο νότο εμφανίζεται ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από τη διακίνηση δια μέσου των οδοφραγμάτων νοουμένου ότι θα εφαρμοστούν ανάλογα μέτρα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται μια κοινή επιστημονική επιτροπή να συναντηθεί, να συζητήσει και να υιοθετήσει τέτοια μέτρα όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί αρχικά από τους δύο ηγέτες. Επιβάλλεται όπως οι δύο ηγέτες μαζί με τους εμπειρογνώμονες τους συναντηθούν άμεσα και εξετάσουν τη συνολική εικόνα σε σχέση με την πανδημία και υιοθετήσουν αποτελεσματικά μέτρα και ελέγχους που θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση από τα οδοφράγματα. Ειλικρινής και καθημερινή συνεργασία και κοινή παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλη την ύπαρξη και αρνητικών εξελίξεων, το παρόν κύμα της πανδημίας μπαίνει σταδιακά υπο έλεγχο σαν αποτέλεσμα της Διεθνούς Συνεργασίας και έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο ακόμα και σε περιοχές έντασης και συγκρούσεων. Επιβάλλεται όπως το πνεύμα αυτό της συνεργασίας και αλληλεγγύης αποτελέσει το καθοδηγητικό στοιχείο στη σχέση των δύο πλευρών στη Κύπρο για το καλό όλων των Κυπρίων.

Η κρίση λόγω πανδημίας έχει επιφέρει δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, επηρεάζοντας άμεσα την βιωσιμότητα των έργων ανάπτυξης αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν όψει των εξελίξεων αυτών η πηγή της έντασης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στη περιοχή μας περιορίζεται σημαντικά. Η κάπως παράδοξη αυτή εξέλιξη παρέχει τον απαραίτητο χώρο για ανανέωση της πρωτοβουλίας αξιοποίησης των θετικών αποτελεσμάτων του Κρανς Μοντάνα σε μια νέα προσπάθεια επίτευξης θετικής προόδου για επίλυση του Κυπριακού. Παρόμοιες εμπειρίες από το παρελθόν όπου τραγικές συνθήκες και καταστροφές προκάλεσαν πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και αλληλεγγύης μπορούν να αποτελέσουν θετικό παράδειγμα.

Μέσα από τις δυσκολίες που ο Covid-19 έχει προκαλέσει, ας ελπίσουμε πως η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελέσει καταλύτη για την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών και εκμεταλλευόμενοι τις νέες πραγματικότητες που η κρίση του πετρελαίου έφερε να εργαστούμε για μια νέα δυναμική για πρόοδο στο στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας.

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων ας αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας. Καλούμε τους Ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να πάρουν άμεσα μέτρα για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων επιδεικνύοντας με το τρόπο αυτό την προσήλωση τους για περεταίρω πρόοδο!

Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης –Ενωμένη Κύπρος
12 Μαίου, 2020