ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ;

Ενημέρωση στις August 5, 2020

Ολοένα πληθαίνουν οι ενδείξεις πως το Ακελ προσανατολίζεται στη συνεργασία με το Δηκο στις Προεδρικές εκλογές του 2023. Η ένταση της συνθηματολογίας ότι πρώτη προτεραιότητα του Ακελ είναι να φύγει ο Αναστασιάδης και ο Δησυ από την προεδρία, η αυξανόμενη συχνότητα ταύτισης των δυο κομμάτων στις ψηφοφορίες στη Βουλή και η κοινή υποστήριξη του κ. Κόρτα στις αναπληρωματικές εκλογές Δημάρχου στην Αγλαντζιά αποτελούν δείγματα αυτής της πρόθεσης.

Η καταστροφική συμπεριφορά της Κυβέρνησης Αναστασιάδη είναι πια φανερή σε όλους. Η οικονομική-της πολιτική είναι σχεδιασμένη για να μεγιστοποιεί τα κέρδη και τον πλούτο για μια πολύ μικρή ελίτ που απαρτίζεται κύρια από τον κύκλο των ευνοουμένων του Προεδρικού και των Τραπεζών και να φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους ώμους αυτών που είναι λιγότερο σε θέση να τα σηκώσουν. Η ανισότητα διευρύνεται σε χυδαία μεγέθη, τα μεσαία στρώματα και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υποφέρουν και καταστρέφονται, οι φτωχοί εξαθλιώνονται την ίδια στιγμή που αυτή η ελίτ αυξάνει τον πλούτο-της καταληστεύοντας την Κυπριακή κοινωνία. Ο κοινωνικός πλούτος βγαίνει στο ξεπούλημα στο όνομα της ιδιωτικοποίησης και του ανταγωνισμού.

Η κοινωνική-της πολιτική βασίστηκε στην καταστροφή κάθε κοινωνικού θεσμού, κάθε έννοιας κράτους πρόνοιας. Η αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων έγινε απίστευτα απάνθρωπη και εχθρική και διέσπειρε τον φόβο και τη μισαλλοδοξία με στόχο να κάμει μη ελκυστική την Κύπρο σαν προορισμό ασύλου και να διχάσει την κοινωνία σε «κύπριους» και «αλλοδαπούς». Η ανθρωπιά αντικαταστάθηκε από απάνθρωπη σκληρότητα, η φιλοξενία και η ανοχή από την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Οι αιτητές ασύλου αντί να αντιμετωπίζονται με διαδικασίες δικαίου αντιμετωπίζουν απίστευτο κυνηγητό από τους κρατικούς θεσμούς όπου επικρατεί γυμνός ο θεσμικός ρατσισμός.

Στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης ακολουθεί το παράδειγμα της καταστροφικής πολιτικής του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου σε μια πολιτική ολοκληρωτικής άρνησης να επιδιώξει λύση του προβλήματος. Όπως κι αυτοί, αφού έφτασε στα πρόθυρα μιας λύσης εγκατέλειψε τις συνομιλίες χωρίς ουσιαστικό λόγο αφήνοντας εκτεθειμένη την ελληνοκυπριακή κοινότητα, διαιωνίζοντας τη ντε φάκτο διχοτόμηση και παγιώνοντας τα διαχωριστικά δεδομένα και την παρουσία του Τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Ο Αναστασιάδης πρέπει να φύγει. Όμως η συνεργασία του Ακελ με το Δήκο δεν είναι ο δρόμος για να φύγει. Το Δήκο έχει την ίδια ευθύνη με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την πολιτική που ακολούθησε τόσο στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα όσο και στο Κυπριακό. Η πολιτική του Δήκο δεν διέφερε σε τίποτε από την πολιτική του Συναγερμού, αντίθετα ήταν πάντοτε πιο ακραία και πιο αντιδραστική σε όλους τους τομείς. Οποιαδήποτε προσπάθεια μετριασμού της φρασεολογίας των ηγετών-του για σκοπούς συνεργασίας με το Ακελ θα είναι το ίδιο επιφανειακή και εφήμερη όπως ήταν και η «αλλαγή» του Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με την επιδίωξη λύσης μέσω του Σχεδίου Ανάν.

Ακόμα χειρότερα, μια συνεργασία με το Δήκο δεν εγγυάται τη νίκη απέναντι στον Συναγερμό. Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις μέσα στο Δήκο αυτής της προοπτικής με την αποχώρηση σημαντικών στελεχών-του σε μια διάσπαση που το αποδυναμώνει σε βαθμό που δημιουργούνται αμφιβολίες για το μέγεθος της εκλογικής βοήθειας που μπορεί να προσφέρει στο Ακελ. Επιπτώσεις βλέπουμε επίσης και μέσα στον κόσμο της Αριστεράς που δεν είναι σήμερα ευτυχής με την προοπτική συνεργασίας με μια πολιτική δύναμη που απέδειξε επανειλημμένα την αναξιοπιστία-της σε συνεργασίες με το Ακελ.

Έχουμε ακόμα να κάμουμε και με την καιροσκοπική πολιτική που τα στελέχη του Δήκο τείνουν να παρουσιάζουν. Η παρουσία του κ. Κόρτα, κοινού υποψήφιου Δήκο-Ακελ στη συγκέντρωση του Ελαμ για το θέμα της προσωρινής στέγασης ευάλωτων προσφύγων στο Παλλάδιο και η αποτυχία-του να καταδικάσει τους στόχους της συγκέντρωσης προκάλεσε την απογοήτευση ψηφοφόρων της Αριστεράς με αποτέλεσμα ο Δήμος της Αγλαντζιάς να χαθεί για μόνο μερικές δεκάδες ψήφους. Αυτό το φαινόμενο εύκολα μπορεί να επαναληφτεί τόσο στις Προεδρικές εκλογές του 2023, αλλά και στις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Το Ακελ δεν πρέπει να επιδιώξει ή να φανεί ότι επιδιώκει τη συνεργασία με την ηγεσία του Δήκο, τόσο για ουσιαστικούς όσο και για τακτικούς λόγους. Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021 θα είναι καθοριστικά για τις προοπτικές του Ακελ να εκτοπίσει τον Αναστασιάδη και τον Συναγερμό από την εξουσία στις εκλογές του 2023. Το Ακελ πρέπει να προχωρήσει προς τις βουλευτικές εκλογές χωρίς βαρίδια συνεργασιών με καιροσκοπικά κόμματα και προσωπικότητες, βασισμένο στην πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Κυπριακού λαού. Μια πολιτική αρχών με κύριο άξονα το Κυπριακό θα του δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει τα ποσοστά-του σε βαθμό που να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Αριστερή Πτέρυγα
2020.08.05