ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Ενημέρωση στις August 14, 2020

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει για άλλη μια φορά πόσο κοντόφθαλμη και επικίνδυνη ήταν η πολιτική της αντιπαράθεσης στο Κυπριακό και η προσπάθεια σύμπηξης «τριμερών» συμμαχιών για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η εγκατάλειψη των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και η κωλυσιεργία για την επανέναρξή τους επέτρεψε στην Τουρκία να μετατρέψει τόσο το Κυπριακό όσο και το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ σε θέματα στρατιωτικού ισοζυγίου όπου θεωρεί ότι είναι κυρίαρχη του παιχνιδιού.

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία και πολύ περισσότερο ούτε η Κύπρος έχουν την πολυτέλεια να εμπλακούν σε πολεμικές περιπέτειες. Όσο όμως κι αν οι ηγεσίες τους επιθυμούν να βρεθεί κάποια λύση μέσα από τη διαμεσολάβηση άλλων χωρών, τα πολεμικά παιχνίδια δεν είναι εύκολο να ελεγχτούν. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιου τυχαίου γεγονότος που να ανοίξει τις πόρτες στην άβυσσο του πολέμου. Ο μεγάλος χαμένος σε τέτοια περίπτωση θα είναι οι λαοί των τριών χωρών.

Ακόμα δεν είναι αργά για να αντιστραφεί η πορεία προς την καταστροφή. Χρειάζεται άμεσα να εγκαταλειφτεί η πολεμική συνθηματολογία, που κύριο στόχο έχει την εσωτερική κατανάλωση, και να αντικατασταθεί με ειλικρινή διάθεση λύσης των προβλημάτων, τόσο του Κυπριακού όσο και της οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, για το κοινό συμφέρον των λαών τους. Μόνο έτσι θα αποκλιμακωθεί η ένταση και θα δοθεί η ευκαιρία για μια λύση που να διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.

Αριστερή Πτέρυγα
14.08.2020