Ποια είναι η ταφόπλακα στο Κυπριακό;

Ενημέρωση στις August 31, 2020

Κάθε φορά που η Τουρκία επαναφέρει το θέμα της εκμετάλλευσης της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως εάν να επρόκειτο για κεραυνό εν αιθρία. Όμως, είναι καλά γνωστό ότι αυτή ήταν από πολύ καιρό η επιθυμία του χώρου της Τ/Κυπριακής δεξιάς και των διαφόρων σφετεριστών περιουσιών και developers, Τούρκων και Τ/κυπρίων. Επιθυμία όμως που δεν κέρδιζε έδαφος ενόσω διατηρούνταν εν ζωή οι προσπάθειες για λύση. Είναι καλά γνωστές οι ευκαιρίες για επιστροφή της περίκλειστης πόλης που η κυρίαρχη μαξιμαλιστική θέση απαξίωνε. Χαρακτηριστικoί οι αφορισμοί του Τάσσου Παπαδόπουλου για "Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού" και "νομιμοποίηση των τετελεσμένων για πέντε γειτονιές του Βαρωσιού". Όπως και του Νικόλα Παπαδόπουλου που δήλωνε το 2016 πως "η περίκλειστη Αμμόχωστος δεν είναι παρά ένα μέρος του Πρωταρά, μια περιοχή ίση με την Αλυκή της Λάρνακας".

Ούτε το θέμα της βακουφικής περιουσίας είναι τωρινό, μόνο που η κυρίαρχη πολιτκή δεν το πήρε στα σοβαρά. Ήταν όμως σοβαρή ως μια αξίωση, η οποία, αν δεν υπήρχε λύση, ή έστω κινητικότητα προς λύση, θα λειτουργούσε ως νομική κάλυψη για τα τετελεσμένα που θα δημιουργούνταν όταν θα έφτανε η στιγμή.

Μια τέτοια στιγμή έφεραν τα παιχνίδια του Αναστασιάδη που άρχισαν στο Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντανά και συνεχίζονται έκτοτε. Οι αντιφατικές θέσεις, οι "νέες" ιδέες, η υπαναχώρηση κύρια στο θέμα της πολιτικής ισότητας, η κωλυσιεργία και η αδράνεια που συνιστούν ουσιαστικά άρνηση για συνέχιση των συνομιλιών, προσφέρουν νομιμοφανή επιχειρήματα στην Τουρκία και την Τ/Κυπριακή δεξιά να προχωρήσουν για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους. Επιπλέον, οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας για την Αμμόχωστο αποτελούν μέρος μόνο αυτού του ευρύτερου σχεδιασμού, ο οποίος αφήνει πίσω του τη βάση μιας συμφωνημένης διευθέτησης, την οποία ήδη η επίσημη Ε/Κ πλευρά έχει στην ουσία εγκαταλείψει.

Ο Αναστασιάδης επιλέγει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό το οφθαλμοφανές. Κλείνει επίσης τα αυτιά στις επανειλημμένες δηλώσεις του Ακιντζί, οι οποίες στην ουσία είναι εκκλήσεις προς την Ε/Κυπριακή πλευρά να μη χαθεί η όποια ελπίδα. Ήδη, υπήρξε πολύ σαφής η αντίδραση του Ακιντζί για το "Συνέδριο για τα Βαρώσια" που πραγματοποίησαν στις 15 Φεβρουαρίου 2020 το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι να δηλώνει ότι «Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους». Ο Ακιντζί ο οποίος, σημειωτέον, δεν κλήθηκε στη συνάντηση, τη χαρακτήρισε ως πολύ λανθασμένη και κάλεσε την Ε/Κυπριακή πλευρά "να δουν ξεκάθαρα την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα".

Αντ΄αυτού, ο Αναστασιάδης και οι περί αυτόν θριαμβολογούσαν για τις τριμερείς τους, τις συμμαχίες τους, τις συμφωνίες τους με κολοσσούς για την ΑΟΖ, διαβεβαιώνοντας ότι όλα αυτά πρόσφεραν και κάλυψη και στήριξη. Η πανδημία και το lockdown λειτούργησαν, εσκεμμένα, ως σωσίβιο για την κυβέρνηση, αφού επισκίασαν το Κυπριακό, όπως και άλλα σημαντικά ζητήματα, μέχρι που ήρθε η ένταση στο Αιγαίο και επανήλθε το ζήτημα του εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Δεν είναι τυχαίο που, όπως το "Συνέδριο για τα Βαρώσια" έγινε λίγο πριν τις τότε προγραμματισμένες εκλογές Τ/Κ ηγέτη, το ζήτημα του εποικισμού επανήλθε τώρα ενώ επίκειται η εξ αναβολής διεξαγωγή των εκλογών, ως μέρος της προεκλογικής προπαγάνδας της Τ/Κυπριακής δεξιάς. Αλλά και ο Ακιντζί επανήλθε στις 23 Αυγούστου, δηλώνοντας ξανά, με συνέπεια, όπως και τον Φεβρουάριο, ότι το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να συζητηθεί με τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τον ΟΗΕ και θα συμβάλλει προς την λύση του Κυπριακού.

Και πάλι η κυβέρνηση κωφεύει. Βολεύεται να δηλώνει, μαζί και με παπαγαλίζοντα ΜΜΕ και άλλους απορριπτικούς ότι "το Βαρώσι είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού". Ταφόπλακα όμως είναι η αδράνεια και η άρνηση του Αναστασιάδη να επαναρχίσει συνομιλίες, στην οποία έχει εγκλωβίσει ετσιθελικά το λαό.

Ο Ακιντζί είναι ο μόνος Κύπριος ηγέτης αυτή τη στιγμή που έχει διατηρήσει την αξιοπρέπεια και τη νομιμότητα να αποκαλείται ηγέτης και κερδίζει το σεβασμό όχι μόνο Τ/Κυπρίων αλλά και Ε/Κυπρίων. Η Ε/Κυπριακή Αριστερά οφείλει και αυτή να πάρει θέσεις που να κερδίζουν και Ε/Κ και Τ/Κ. Παραμένει το μόνο ανάχωμα απέναντι στο σκανδαλώδες ξεπούλημα, όχι μόνο της Αμμοχώστου, αλλά ολόκληρης της Κύπρου.

Αριστερή Πτέρυγα
29/08/2020