Κράτος προώθησης του ρατσισμού

Ενημέρωση στις September 24, 2020

Η Αριστερή Πτέρυγα εκφράζει στήριξη προς την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), τη ΜΚΟ που πρωτοστατεί και με συνέπεια αγωνίζεται για τα δικαιώματα και προστασία των πλέον ευάλωτων συνανθρώπων μας, των προσφύγων και μεταναστών, η οποία δέχεται συντονισμένες επιθέσεις για τη δράση της από όλο το φάσμα της εξουσίας και των μοχλών που ελέγχει, όπως και μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ. Η Αριστερή Πτέρυγα εκφράζει, επίσης, στήριξη και στέκεται αλληλέγγυα με τον αγωνιστή Δώρο Πολυκάρπου, ο οποίος δέχεται μέχρι και προσωπικές επιθέσεις, από όλες τις συστημικές δομές και φορείς, για το γεγονός ότι προασπίζεται τους κατατρεγμένους.

Οι επιθέσεις αυτές ενάντια στην ΚΙΣΑ δεν είναι τυχαίες. Είναι αυτοί που στέκονται ανάχωμα στις πρακτικές και πολιτικές ενάντια στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Διαπιστώνουμε ότι, χωρίς κανένα δισταγμό, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, παραβιάζοντας το δίκαιο του ασύλου, διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δεσμεύουν απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία, αντίγραψε από τη δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας τις πρακτικές επαναπροώθησης (pushbacks) προσφύγων και μεταναστών που εφαρμόζουν εδώ και καιρό οι αντιδραστικές ακροδεξιές κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως κατάγγειλε η επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Κάτια Σάχα, οι πρακτικές επαναπροώθησης είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξαν εννέα τέτοιες αναγκαστικές επιστροφές Σύριων και Λιβανέζων, έξι από τις οποίες μέσα στο Σεπτέμβρη, και συμπληρώνοντας ότι: «Όσοι αιτούνται άσυλο πρέπει να έχουν πρόσβαση στην επικράτεια τουλάχιστον σε προσωρινή βάση για να εξεταστούν τα αιτήματα για άσυλο». Λόγω της επαναπροώθησης, αποκλείστηκε εντελώς η πρόσβασή τους σε εσωτερικά ένδικα μέσα για διεκδίκηση του απαράβατου δικαιώματος ασύλου. Η ΚΙΣΑ, μη έχοντας άλλον τρόπο προάσπισης του δικαιώματος αυτού, ανταποκρίθηκε στο αίτημα συγγενών των προσφύγων για προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι κυβερνώντες, πολύ συνειδητά και με ασύστολα ψέματα, καλλιεργούν και προωθούν την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, προσπαθώντας έτσι να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία και να συμπληρώσουν το μέτωπο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης εναντίον της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα που η κοινωνία σείεται από πρωτόγνωρα σκάνδαλα πολιτειακής διαφθοράς, οι κρατούντες επιδίδονται σε καθημερινούς και συστηματικούς περιορισμούς και παραβιάσεις δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και σε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με πολιτικές, νομοθετικές και συνταγματικές τροποποιήσεις, καθώς και με κατάχρηση του μέτρου της κράτησής τους.

Όλες αυτές οι παραβιάσεις δεν γίνονται τυχαία, ούτε είναι απομονωμένα φαινόμενα. Ξεκινώντας με την καταπίεση των πλέον κοινωνικά ευάλωτων (προσφύγων, αιτητών ασύλου και μεταναστών), οι κυβερνώντες δημιουργούν και αναπτύσσουν μηχανισμούς γενικότερης καταπίεσης και καταστολής της κοινωνίας, κάτι που βλέπουμε ήδη να συμβαίνει σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι ζωτικής σημασίας για την εργατική τάξη και ολόκληρη την κοινωνία. Διακυβεύονται ζητήματα καθοριστικά από την έκβαση αυτής της μάχης. Η Αριστερά με τα κόμματα και τις οργανώσεις της, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, ολόκληρη η δημοκρατική κοινωνία, πρέπει να εντείνουν τη δράση τους για προάσπιση πανανθρώπινων αξιών. Ο αγώνας της ΚΙΣΑ είναι αγώνας όλων μας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
23 Σεπτεμβρίου 2020