marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Ήμασταν δεν ήμασταν καμιά πενηνταριά…

Πληροφορήθηκα ότι οι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη χρήση προστατευτικής μάσκας ήταν περίπου στις 3000. Ένας αριθμός εντυπωσιακά μεγάλος για μια συγκέντρωση που η μάζα της πιστεύει ότι η πανδημία είναι απλά ένα ψέμα, μια παγκόσμια συνωμοσία. Πιστεύουν επίσης ότι η τεχνολογία 5G είναι η μήτηρ πάσας νόσου και μαλακίας. Είναι οι  ίδιοι που συνήθως ρίχνουν και κανένα σύνθημα εναντίον των ‘ξημαρισμένων’  προσφύγων που ενώ καλοπερνούν στους τόπους  τους, έρχονται στην Κύπρο διότι πληρώνονται από τον Ερντογάν για να μας καταστρέψουν.  Βάζουν και κανένα σύνθημα όχι στη διζωνική, Κύπρος γη Ελληνική και κανένα ζήτω η ένωση για να συμπληρωθεί το μοτίβο του φτηνού λαϊκισμού, για να περάσουν κάποιοι έντεχνα νεοναζιστικές αντιλήψεις στους μονίμως συγχυσμένους που παρευρέθηκαν. Όλοι αυτοί μαζεύτηκαν λοιπόν έξω από το προεδρικό σε ένα εντυπωσιακό ομολογουμένως αριθμό. Τρεις χιλιάδες δεν τους λες και λίγους.

Ακούγοντας για τις τρεις χιλιάδες, ο νους μου γύρισε πίσω στις δεκάδες συγκεντρώσεις που έλαβα μέρος τα τελευταία τουλάχιστο 7 χρόνια κάνοντας ένα απολογισμό που με οδήγησε σε πολύ στενάχωρες συγκρίσεις. Να αναφέρω τρία μόνο περιστατικά:

Κυριακή 8 του Ιούλη 2018.  Έξω από τη βουλή το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις οργάνωνε εκδήλωση διαμαρτυρίας για να εμποδίσει τη ψήφιση των επαίσχυντων νόμων που επέτρεπαν στις τράπεζες να αρπάζουν τα σπίτια του κόσμου μέσα σε διαδικασίες express. Ήμασταν δεν ήμασταν καμιά πενηνταριά. Οι δημοσιογράφοι εκεί με ρωτούσαν, απορημένοι και εκείνοι, αν τελικά θα ήμασταν όλοι κι΄ όλοι αυτοί οι πενήντα. Προσπαθώντας να δικαιολογήσω την απελπιστικά χαμηλή προσέλευση, έλεγα διάφορες ανοησίες (π.χ. ότι η συγκέντρωση ήταν συμβολική, ότι είχε πολλή ζέστη, ότι όλο και έρχονταν λεωφορεία από άλλες πόλεις που όλο δεν έφταναν κλπ κλπ). Φυσικά οι Νόμοι πέρασαν και τώρα όλοι οι δανειολήπτες που δεν παρουσιάστηκαν τότε έξω από τη βουλή ικετεύουν για την ακύρωση ή τουλάχιστο για την αναστολή τους.  Βλέπετε , πίστεψαν τότε ότι θα τους κανονίσει ο κουμπάρος που ξέρει κάποιο συμμαθητή του Αβέρωφ από την Αργάκα και ως εκ θαύματος το σπιτάκι θα σωθεί από τις δαγκάνες της τράπεζας.  Ή δεν τόλμησαν να κατέβουν στην διαμαρτυρία διότι ο μικροαστισμός – καθωσπρεπισμός τους δεν τους επέτρεπε να κατέβουν στο επίπεδο του “δρόμου” μπας και παρεξηγηθούν από το συντηρητικό περίγυρο τους,. Τώρα;  Τώρα ίσως και να  είναι too late…

Μόρτης του 18. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΑΚΕΛ ενάντια στο ξεπούλημα του Συνεργατισμού. Η κυβέρνηση με κορυφαίο το γνωστό μας  Χαρούλλη, δρομολογούσε με μεγάλη επιτυχία (έχοντας δίπλα της το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ) το ξεπούλημα του Συνεργατισμού στην Ελληνική με τη γνωστή διαπλοκή με τα Συναγερμικά οικονομικά συμφέροντα. Ήμασταν δεν ήμασταν πάλε 50 νοματαίοι... Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε άνανδρα από το καθεστώς.  Σήμερα ο κοσμάκης, ο συνταξιούχος, στέκεται έξω από την Ελληνική σε ατέλειωτες ουρές κάτω από 45 βαθμούς κελσίου ενώ η διεύθυνση στα πάνω πατώματα τους παρακολουθεί με τη γνωστή αλαζονεία του δυνατού που σχεδόν μονοπωλιακά ελέγχει την αγορά. Ήμασταν δεν ήμασταν καμιά πενηνταριά…

Φλεβάρης του 20. Το καθεστώς βρήκε τη τέλεια δικαιολογία να κλείσει τα οδοφράγματα εμποδίζοντας την ελευθερία διακίνησης με τη στήριξη του ‘επανενωτικου’ ΔΗΣΥ, όλων των ακροδεξιών κομμάτων του ‘κέντρου’ και ασφαλώς του ΕΛΑΜ και του παραρτήματος του, του ΑΠΟΕΛ. Ήμασταν δεν ήμασταν καμιά τρακοσιαριά ( μεγάλη επιτυχία σε σχέση με τα πενηντάρια που προανέφερα) που διαμαρτυρηθήκαμε προσπαθώντας να ρίξουμε τα κάγκελα της ντροπής. Και τι δεν μας είπαν τα φασιστοειδή φερέφωνα του καθεστώτος: Ότι κτυπήσομε εθνοφρουρούς, ότι είμαστε προδότες, τουρκοπροσκυνημένοι, άλουτοι, αχτένιστοι , αναρχικοί κλπ κλπ. Τώρα; Τώρα  όλοι κατάλαβαν ότι το κλείσιμο των οδοφραγμάτων έγινε για να τσιμεντωθεί η διχοτόμηση και καμιά σχέση δεν είχε η γελοία δικαιολογία περί της  προστασίας  της υγείας του κόσμου. Αυτά παθαίνουμε όταν περνά με τόση ευκολία η αυταρχικότητα του καθεστώτος με μονίμως αντιδρούντες καμιά τρακοσιαριά “άλουτους”.

Χτες όμως είχαμε τρείς χιλιάδες ‘ενσυνείδητους’  πολίτες που βγήκαν στους δρόμους γιατί δεν θέλουν να φορούν μάσκα …

Δημήτρης Δημητρίου

30 Αυγούστου 2020