Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Ενημέρωση στις August 7, 2022

Η 12ωρη ανάκριση της Άννας Αριστοτέλους από την Αστυνομία για την υποτιθέμενη διαρροή μυστικών πληροφοριών αποτελεί νέο επίπεδο αστυνομικού εκφοβισμού. Είναι φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πιο γυμνές επιδείξεις αυταρχισμού από ένα κράτος που έχει διαβρώσει κάθε έννοια νομιμότητας, κάθε έννοια δικαιοσύνης, κάθε έννοια χρηστής διοίκησης. Ένα κράτος που έχει διαβρώσει κάθε θεσμό και έχει απλώσει τα πλοκάμια της διαπλοκής για να περιλάβει την οικονομική ελίτ, τη δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο, τα μέσα πληροφόρησης και ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Η Άννα Αριστοτέλους ανέλαβε τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών όταν η κατάσταση του σωφρονιστικού ιδρύματος ήταν άθλια, όταν οι αυτοκτονίες φυλακισμένων ήταν συχνό φαινόμενο. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση και να μετατρέψει τις Κεντρικές Φυλακές σε μια υποδειγματική δομή με παγκόσμια αναγνώριση. Αυτή η μεταμόρφωση δεν άρεσε στην Αστυνομία που ανέλαβε δράση για την υπόσκαψή της με συκοφαντίες και προσπάθειες παρέμβασης. Όταν ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας έφτασε στο σημείο να συνωμοτεί με κρατούμενο για την υπόσκαψή της και η Άννα Αριστοτέλους κατάγγειλε επίσημα το ζήτημα, η Αστυνομία, με τις ευλογίες της Γενικής Εισαγγελίας, αντί να το διερευνήσει, πέρασε στην αντεπίθεση με στημένες κατηγορίες και εκφοβισμό.

Η συμπεριφορά της Αστυνομίας δεν είναι τυχαία. Βασίζεται στην αντίληψή της ότι έχει το δικαίωμα να παρανομεί χωρίς να φοβάται ότι θα υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια. Ξέρει ότι η Εισαγγελία, τα δικαστήρια, οι διάφορες ερευνητικές επιτροπές που διορίζει αυτή η Κυβέρνηση είναι βαθιά διαβρωμένα σώματα που θα κάμουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν τις παρανομίες της. Έχουμε μπροστά μας τη συμπεριφορά ενός αυταρχικού ολοκληρωτισμού που αν αφεθεί ανεξέλεγκτος θα γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της κυπριακής κοινωνίας.

Παρόμοιο δείγμα ολοκληρωτισμού αποτελεί και η στοχοποίηση του Θωμά Αντωνίου. Η επίθεση εναντίον του ΓεΣΥ, που εκδηλώθηκε με την απόπειρα διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στο Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας απέτυχε χάρις στη γενική κατακραυγή που προκάλεσε. Η επίθεση όμως συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή και τον ισχυρισμό για την ύπαρξη ασυμβίβαστου σε σχέση με τη θέση του Θωμά Αντωνίου ως Προέδρου του Δ.Σ. του ΟΑΥ. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε την εργαλειοποίηση των θεσμών στην υπηρεσία της άρχουσας ελίτ και των διαπλεκόμενων μερών της για την υπόσκαψη του θεσμού του ΓεΣΥ.

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Δεν μπορούμε πια να έχουμε εμπιστοσύνη στο θεσμό της Δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Αστυνομία ή την Κυβέρνηση ή οποιοδήποτε άλλο θεσμό του Κράτους. Χρειαζόμαστε τέτοιες αντιδράσεις που να σταματήσουν αυτές τις αυθαιρεσίες, που να σταματήσουν τη διολίσθηση προς τον ολοκληρωτισμό. Ο αγώνας συμπαράστασης προς την Άννα Αριστοτέλους αποτελεί κρίσιμη καμπή για τον αγώνα προστασίας της Δημοκρατίας από τη διολίσθηση σε αστυνομικό κράτος.

Αριστερή Πτέρυγα
6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ενημέρωση στις June 30, 2022

Η επιλογή του κ. Α. Μαυρογιάννη από το ΑΚΕΛ για τις επόμενες προεδρικές εκλογές δημιούργησε έντονες ανησυχίες σε ολόκληρο τον αριστερό χώρο, τόσο έξω από το ΑΚΕΛ όσο και μέσα στο ίδιο το κόμμα. Η Αριστερή Πτέρυγα ήταν πάντα ενάντια στην επιλογή δεξιών υποψηφίων σε εκλογές. Ένας δεξιός υποψήφιος δεν είναι σε θέση να καταλάβει τα αισθήματα και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων, δεν μπορεί να ταυτιστεί με τους αριστερούς ψηφοφόρους τους οποίους έχει απόλυτη ανάγκη αν θέλει να εκλεγεί με την υποστήριξη της Αριστεράς.

Η δήλωση του Α. Μαυρογιάννη ότι «σίγουρα [ήταν] αυτός που πάλεψε περισσότερο από όλους για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις και το ξέρει ο κόσμος όλος» δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους ψηφοφόρους και την κομματική ηγεσία του ΑΚΕΛ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έδωσε πειστικά την εικόνα του μόνου κόμματος που αντιμετώπιζε το Κυπριακό με αρχές και ρεαλισμό. Ακόμα χειρότερα, έδιωξε με τον πιο σίγουρο τρόπο μια σειρά από δεξιούς ψηφοφόρους που για πρώτη φορά σκέφτονταν να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ με μόνο γνώμονα τη λύση του Κυπριακού. Κι αυτό, στο βωμό της προσπάθειας να κερδίσει ψήφους εθνικιστών που είναι όμως βέβαιο ότι θα προτιμήσουν τον κ. Χριστοδουλίδη και τον κ. Παπαδόπουλο και όχι κάποιον που δέχεται την υποστήριξη του ΑΚΕΛ.

Η πιο ευνοϊκή για τον κ. Μαυρογιάννη ερμηνεία της δήλωσής του θα ήταν ότι «μηδέν στρατεύματα και εγγυήσεις» ήταν γι’ αυτόν ο απώτερος στόχος και όχι η ανατίναξη των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Ακόμα κι αυτό όμως αποτελεί γκάφα ολκής. Το «μηδέν στρατεύματα μηδέν εγγυήσεις» ήταν το εργαλείο του τερματισμού των συνομιλιών που χρησιμοποίησαν τόσο άτσαλα οι Κοτζιάς και Αναστασιάδης. Ολόκληρη η κριτική του ΑΚΕΛ για τους χειρισμούς στο Κραν Μοντανά στηρίκτηκε σε αυτή τη θέση, η οποία και τεκμηριώθηκε από πολλές πλευρές. Η μόνη σωστή απάντηση στους κομπασμούς του κ. Παπαδόπουλου θα ήταν το ότι η θέση «μηδέν στρατεύματα, μηδέν εγγυήσεις» οδήγησε σε μηδέν αποχώρηση στρατευμάτων και πλήρη διατήρηση των εγγυήσεων.

Αναμένουμε ακόμα διευκρίνιση από τον κ. Μαυρογιάννη για την πραγματική του θέση στο θέμα. Χωρίς μια τέτοια διευκρίνιση το ΑΚΕΛ πλησιάζει σε μια επανάληψη του φαινομένου Σπανού. Αν δεν μπορεί να έχει έναν υποψήφιο με τον οποίο να συμπλέει τουλάχιστον στα βασικά θέματα, είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα όσο πιο σύντομα γίνεται για να διορθωθεί η τεράστια ζημιά που έχει γίνει όσο ακόμα μπορεί να διορθωθεί.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ
30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022