marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Σχετικά με τις Δηλώσεις Λουκαΐδη

Στην εκπομπή της κ. Κατερίνας Ηλιάδη στις 18/10/2021, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Λουκαΐδης, είπε κάποια πράγματα σχετικά με το θέμα του ανοίγματος μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων που νοιώθω την ανάγκη (με πόνο ψυχής ομολογώ) να σχολιάσω.

Ενώ ο κ. Λουκαΐδης δεν αρνήθηκε το δικαίωμα της προσωπικής επιλογής, πρόσθεσε ότι ‘’Όσοι επιστρέψουν  θα είναι εγκλωβισμένοι’’. Σύμφωνα με τα δικά μου ελληνικά, εγκλωβισμένος σημαίνει κάποιος που είναι περιορισμένος ή αποκλεισμένος σ’ ένα στενό χώρο χωρίς να έχει έξοδο διαφυγής. Μήπως ο κ. Λουκαΐδης θεωρεί ότι όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεν θα μπορούν να διασχίσουν π.χ. το οδόφραγμα της Δερύνειας προς τις περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ;  Μήπως έχει πληροφορηθεί ότι η ΚΔ θα πάρει και τις ταυτότητες όσων θέλουν να κλείσουν τα μάτια τους στο πατρογονικό τους σπίτι;

Ο κ. Λουκαΐδης ίσως θα ήταν καλό να θυμηθεί τα λόγια μιας καρπασίτισσας γιαγιάς που συμπυκνώνοντας όλη την λαϊκή σοφία απάντησε στο ερώτημα της δημοσιογράφου του ΡΙΚ για το πώς περνούν οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία, “Δόξα σοι ο Θεός κόρη μου, μια χαρά. Οι εγκλωβισμένοι εσείς είσαστε, ποτζιή”.

Λουκαΐδης: ’’Το ΑΚΕΛ είναι εναντίον της προσφυγής των Βαρωσιωτών στην Επιτροπή Περιουσίων‘’. Υπενθυμίζω στον κ Λουκαΐδη ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιούσιας, είναι ένα εσωτερικό ένδικο μέσο της Τουρκίας για να εξετάζει και να αποδίδει θεραπεία σε αιτήσεις που αφορούν διεκδικήσεις περιουσιών των προσφύγων. Αυτή η επιτροπή είναι αποτέλεσμα της απόφασης του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) την οποία την έχει νομιμοποιήσει. Μήπως η θέση του ΑΚΕΛ είναι να μην αποδέχεται τις αποφάσεις της ΕΔΑΔ και να θεωρεί την Επιτροπή παράνομη; Πότε να αναμένουμε πρόταση για  αποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  από το ΕΔΑΔ;

Πιστεύω ότι ο κ. Λουκαΐδης θα έπρεπε πριν τοποθετηθεί με το τρόπο που τοποθετήθηκε,  να λάβει υπόψη του τα εξής:

Μετά λοιπόν απ’ όλα αυτά, ο κ. Λουκαΐδης και το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να ήταν πολύ πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους σχετικά με το ατομικό δικαίωμα του κάθε Βαρωσιώτη να θέλει είτε να επιστρέψει είτε να προσφύγει στην Επιτροπή Περιουσιών και να αιτηθεί οποιασδήποτε άλλης μορφής θεραπείας .

Όπως έγραψα τον Ιούλιο που μας πέρασε:

‘’…….Οι Βαρωσιώτες που αποφασίζουν διεκδίκηση – επιστροφή στις περιουσίες τους πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εντελώς μόνοι. Μόνοι και σταδιακά απομονωμένοι και στιγματισμένοι. Σιγά – σιγά η κρατική προπαγάνδα με τη βοήθεια των ΜΜΕ και των κομματικών μηχανισμών θα περάσουν σαν οδοστρωτήρας πάνω σ’ αυτούς τους λίγους που θα στηρίξουν τις ‘’αιρετικές’’ αποφάσεις των Βαρωσιωτών. Οι Βαρωσιώτες καλούνται να τολμήσουν και να (ξανά) κουβαλήσουν το σταυρό του Γολγοθά εντελώς μόνοι κάτω από τις αποδοκιμασίες και βρισιές ενός χειραγωγημένου όχλου. Αμφιβάλλω αν βρεθούν πολλοί να τους δώσουν το μαντήλι όπως στη περίπτωση του Χριστού την ώρα της δοκιμασίας του προς τον Γολγοθά’’.

Δημήτρης Δημητρίου

18 Οκτωβρίου 2021