marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

2ο Ετήσιο Συνέδριο "Η Αριστερά και το Κυπριακό"*

Σε συνέχεια του επιτυχημένου περσινού Συνεδρίου “Η Αριστερά και το Κυπριακό” (Γενάρης 2016), η Οργανωτική Επιτροπή, ανταποκρινόμενη και στην έντονα εκπεφρασμένη επιθυμία των συμμετασχόντων, προχώρησε στη σύγκληση του 2ου ετήσιου Συνεδρίου, κάτω από τον ίδιο τίτλο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 του Μάη 2017 (στα Ελληνικά και Τουρκικά με ταυτόχρονη μετάφραση).

Με τη διευθέτηση του Κυπριακού να παραμένει σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, στόχος και του φετεινού Συνεδρίου ήταν να φέρει ξανά μαζί, όπως και πέρσι, διάφορα ρεύματα της Κυπριακής Αριστεράς  που να καλύπτουν όλο το φάσμα της και στις δύο κοινότητες - πράγμα που συνιστά και τη σημαντικότερη επιτυχία του περσινού Συνεδρίου - για την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα πολιτικής και μορφές δράσεις της Αριστεράς σε σχέση με το Κυπριακό. Βασικές αφετηρίες ήταν: Πρώτον, η ανεπιφύλακτη επιδίωξη της ειρήνης στο νησί και η επανένωση της Κύπρου σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και, δεύτερον, η δέσμευση της Αριστεράς συνολικά και στις δυο κοινότητες (συνδικαλιστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα και άτομα), να αγωνιστεί ενωμένη ενάντια σε βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και συμφέροντα, και σε αλληλεγγύη με τα κινήματα της Αριστεράς σε περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τον νεοναζισμό και τον ιμπεριαλισμό, για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό στην Κύπρο, στην ευρύτερη περιοχή και στην Ευρώπη.

Η ανταπόκριση στην ανοικτή πρόσκληση που απευθύναμε ήταν εντυπωσιακή και το πρόγραμμα του Συνεδρίου υπήρξε ιδιαίτερα πλούσιο και πυκνό. Με χαιρετισμούς από τους Άντρο Κυπριανού, Τουφάν Έρχιουμαν, Ιζζέτ Ιζτζάν, Τάκη Χατζηδημητρίου και Σενέρ Ελτζίλ, με εισαγωγική ομιλία της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου (την οποία απέστειλε για να διαβαστεί λόγω επείγουσας κοινοβουλευτικής υποχρέωσης που καθιστούσε αδύνατη την προγραμματισμένη παρουσία της), με 37 ομιλητές από όλη την κυπριακή Αριστερά - μέλη πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και τάσεων της Αριστεράς, συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς και ακτιβιστές - εκτιμάται ότι το Συνέδριο ανταποκρίθηκε στο στόχο του να παράσχει την ευκαιρία στους συνέδρους να γίνουν κοινωνοί διαφορετικών προσεγγίσεων και να εμπλουτίσουν την κατανόησή τους για τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν. Τέτοια ήταν: διεθνή ζητήματα που διαμορφώνουν το υπόβαθρο του Κυπριακού προβλήματος, τοπικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες που επηρεάζουν το Κυπριακό, ιστορικές αφηγήσεις, και αλληλεπιδράσεις μεταξύ διεθνών, τοπικών και ιστορικών παραγόντων.

Παρά το σύντομο χρόνο που δόθηκε σε κάθε ομιλία, ως αναπόφευκτη συνέπεια του μεγάλου αριθμού των ομιλιών, η παρουσίαση από αυτές των πολλαπλών πτυχών έδωσε μια ουσιαστική ανάλυση ζητημάτων, τόσο σε εύρος όσο και σε βάθος, με σημαντική τη συνέχιση παραπέρα ανάπτυξης μιας δυναμικής, η οποία δημιουργεί και ελπίδες και υποχρεώσεις για συνέχιση αυτής της προσπάθειας.

Ακόμα και με διευθέτηση του Κυπριακού, η συζήτηση ανάμεσα σε όλη την κυπριακή Αριστερά, με στόχο και την επίτευξη κοινής δράσης, θα παραμείνει πρωταρχικό καθήκον, τόσο για τη διασφάλιση και βιωσιμότητα της διευθέτησης ώστε να εμπεδωθεί και ως λύση, όσο και για τη δημιουργία στέρεας βάσης για τους αγώνες για την πρόοδο και τον κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό στην Κύπρο.

* Το πρόγραμμα του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου είναι αναρτημένο σε τρεις γλώσσες, στη ιστοσελίδα του συνεδρίου στο facebook και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Σύντομα, θα αναρτηθούν και όλες οι ομιλίες και χαιρετισμοί.

Μερόπη Τσιμίλλη-Μιχαήλ
19/06/2017