marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ JUBRAN TAWEEL

Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού,

Αξιότιμε κ. Συλικιώτη,

Υπεύθυνη Γραφείου Διεθνών Σχέσεων ΑΚΕΛ, κ. Βέρα Πολυκάρπου,

Μέλη του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ,

Κυρίες και Κύριοι,

Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης. Είναι μια επίσημη ευκαιρία για να ανανεώσουμε την κοινή μας δέσμευσής για μια δίκαιη και διαρκή λύση για το ζήτημα της Παλαιστίνης και μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η συγκέντρωση σήμερα είναι ειδική, καθώς καλωσορίζουμε στην Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τον Αξιότιμο κ. Άντρο Κυπριανού, τους συντρόφους και τη νεολαία του.

Το ζήτημα της Παλαιστίνης βρίσκεται εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και παρόλ’αυτά ο παλαιστινιακός λαός δεν πέτυχε τα αναφαίρετα δικαιώματα του. Παρά τις δεκαετίες που συμμετέχει ο Παλαιστινιακός λαός στις ειρηνευτικές προσπάθειες με πνεύμα καλής πίστης, το Ισραήλ επιμένει σε πολλές παράνομες πολιτικές και πρακτικές. Η κύρια πολιτική του Ισραήλ υποστηρίζει τώρα τον αποικισμό, όχι μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία που οδηγεί στη λύση των δύο κρατών. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την απόρριψη της λύσης των δύο κρατών και συνέχισε ενεργά τις δραστηριότητες προσάρτησης και εποικισμού στην κατεχόμενη γη μας για να υπονομεύσει αυτή τη λύση. Η κυβέρνησή του επιμένει να προσπαθεί να αλλάξει την ταυτότητα και το χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της πρωτεύουσας του κράτους μας. Έχει θέσει σε ισχύ ρατσιστικούς νόμους που εισάγουν διακρίσεις. Απομόνωσε, μέσω του αποκλεισμού της, τη Γάζα από την υπόλοιπη χώρα μας και από τον κόσμο. Έχει κάνει την οικονομία μας να ασφυκτιά και έχει κλέψει τα χρήματα και τους φυσικούς πόρους μας. Έχει παραβιάσει όλες τις πολιτικές, καθώς και τις οικονομικές συμφωνίες και τις συμφωνίες ασφαλείας.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας ατιμωρησίας που παρέχει η διεθνής κοινότητα, η οποία ενθαρρύνει τις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Έχουν περάσει πάνω από 52 χρόνια ισραηλινής αποικιοκρατίας, αλλά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από τη διεθνή κοινότητα για να τερματιστεί αυτό. Όσο το Ισραήλ δεν πληρώνει κάποιο τίμημα για τις σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις που διαπράττει, αυτές δεν πρόκειται να τελειώσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό: τα προϊόντα από τους εποικισμούς θα πρέπει να απαγορευθούν, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποθαρρύνονται να κάνουν επιχειρήσεις με την κατοχή, οι ισραηλινοί έποικοι δεν πρέπει να λαμβάνουν τα οφέλη της πρόσβασης στο χώρο του Σένγκεν. Εδώ δεν μιλάμε καν για πολιτικές ενέργειες αλλά για νομικές υποχρεώσεις κρατών, που όμως δεν πληρούνται.

Ο λαός των Παλαιστινίων, μέχρι σήμερα, 72 χρόνια από το σχέδιο διαίρεσης του 1947, εξακολουθεί να αγωνίζεται μέσα από έναν πολύπλοκο, υπαρξιακό και καθημερινό αγώνα προκειμένου να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα, προσπαθώντας επίμονα να παραμείνει στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που άρχισαν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο. Παρά τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες δεκαετιών, έχουμε παραμείνει σταθεροί από τότε που ο Λόρδος Balfour δώρισε τη χώρα μας στο σιωνιστικό κίνημα, είμαστε ένα ανθεκτικό έθνος που, όπως λέει ο εθνικός μας ύμνος, «κατέκτησα το αδύνατο και πέρασα τα σύνορα». Κανείς δεν θα περίμενε ότι έναν αιώνα μετά τη δήλωση Balfour, η Παλαιστίνη θα είναι ένα κράτος αναγνωρισμένο από 140 χώρες με τη σημαία της να υψώνεται στις κύριες πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε κάνει οδυνηρές παραχωρήσεις για χάρη της ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης στο Ισραήλ άνω του 78% της ιστορικής πατρίδας μας ή των συνόρων του 1967. Αλλά αυτό έγινε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή συναίνεση.

Κυρίες και Κύριοι,

Καθώς σηματοδοτούμε την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τη δέσμευσή της για την επίτευξη ειρήνης παρέχοντας διεθνή προστασία στον απροστάτευτο, άοπλο Παλαιστινιακό λαό και εξαναγκάζοντας το Ισραήλ να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο. Η Παλαιστίνη παραμένει η καρδιά του αραβικού κόσμου. Βρισκόμαστε σε στρατηγική θέση. Είμαστε μέρος της Μεσογείου και μια λύση στην κατάσταση μας, μέσω της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μας ενδιαφέρει για την ευημερία και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Το Ισραήλ προσπαθεί να πείσει ορισμένα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, να αγνοήσει τους Παλαιστινίους και να κάνει επιχειρήσεις σαν να μην υπάρχει κατοχή. Αυτό ίσως έφερε στο Ισραήλ ένα αίσθημα επιτυχίας, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κανείς δεν πρέπει να μπορεί να ανεχτεί ένα καθεστώς απαρτχάιντ στον 21ο αιώνα.

Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς τα κράτη που επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και καλούμε τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους, να μην αναγνωρίζουν την παράνομη κατάσταση που δημιουργούν οι παράνομες πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και να μην παρέχουν βοήθεια που θα επέτρεπε τη διατήρηση και την εδραίωση αυτής της κατάστασης. Όλα τα κράτη πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ της επικράτειας της κατοχικής δύναμης και του κατεχόμενου εδάφους και να διασφαλίσουν την  υποχρέωση λογοδοσίας.

Η Κύπρος, ένας στενός φίλος και γείτονας, είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης με τη διακήρυξη του 1988. Οι ομοιότητες μεταξύ του αγώνα των δύο λαών είναι πολύ ισχυρές. Δύο κοινότητες και χώρες διαιρούμενες με μια γεωγραφική γραμμή, που έμειναν με την κατοχική δύναμη για να χειριστεί τη χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως είμαστε δύο υπερήφανα έθνη που δεν πρόκειται να παραδώσουν ή να δεχθούν τίποτα λιγότερο από τα αναφαίρετα δικαιώματα μας, τα οποία δικαιούμαστε βάσει του διεθνούς δικαίου.

Για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας προς όλες τις χώρες, τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις και τους λαούς που έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, υποστήριξαν τον αγώνα μας και ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα και την αμεροληψία στις πιο δύσκολες ώρες  στην ιστορία. Επίσης, εκφράζω την βαθιά μου εκτίμηση στο κόμμα του ΑΚΕΛ, μέσω της παρουσίας του Αξιότιμου Γενικού Γραμματέα, για τη συνέχιση της παράδοσης της Ημέρας Αλληλεγγύης εδώ στην Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι το ερχόμενο έτος θα δούμε πραγματική και σταθερή πρόοδο όσον αφορά τον παλαιστινιακό σκοπό. Έχετε κάνει μεγάλη διαφορά και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να το κάνετε. Σας ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, Πρεσβεία Παλαιστίνης