marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Πυλώνας ανάπτυξης

Το πιο κάτω θα μπορούσε να είναι απόσπασμα από ομιλία του Αλ Καπόνε στο Σικάγο του ’20, αλλά δεν είναι… Είναι απόσπασμα ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών κ. Πετρίδη στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού.

«Ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με την καθοριστική συμβολή του βασικού εταίρου της κυβέρνησης στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ο συγκεκριμένος τομέας έχει εξελιχθεί σε ΠΥΛΩΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της κυπριακής οικονομίας.»

Το κουμάρι είναι ο πυλώνας ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας…. κι εγώ ο μαλακός περιμένω για μήνες το επίδομα ανεργίας, για να πάω να παίξω κουμάρι να πληρώσω τον πυλώνα της ΑΗΚ πριν πέσει και με πλακώσει…

Τί θα πει "το κουμάρι είναι πυλώνας ανάπτυξης μια χώρας"; Τα τυχερά παιχνίδια, ακόμα και αυτά που θεωρούνται νόμιμα, ήταν από πάντα τα παζάρια του υπόκοσμου, ανά την υφήλιο. Από πού να αρχίσει κανείς όταν αναφέρεται σε νόμιμα στοιχήματα; Σε νόμιμα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στήθηκαν παράγκες εκατομμυρίων που παίχτηκαν σε νόμιμα στοιχήματα. Αυτό δεν είναι νέο φρούτο. Ο πρώτος στημένος αγώνας πάει πίσω στο 1915 όταν η Λίβερπουλ πούλησε τον αγώνα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0) και 100 χρόνια μετά ακόμα ξεσκεπάζονται σκάνδαλα που άγγιξαν μέχρι και υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Πυλώνας ανάπτυξης είναι και το Λας Βέγκας στις ΗΠΑ, με τα καζίνα που έστησε στην έρημο ο μαφιόζος Μπέντζαμιν «Μπάγκσι» Σίγκελ και η παρέα του. Πυλώνας ανάπτυξης ήταν και τα νόμιμα καζίνα της Κούβας επί του τότε διεφθαρμένου δικτάτορα Μπατίστα που ξέπλενε το χρήμα της Μαφίας. Καλύτερα να τα βάλεις με μια δικτατορική κυβέρνηση, παρά με ένα «νόμιμο» καζίνο.   

Τί θα πει «Ασφαλούς Παιχνιδιού»... δηλαδή όταν πάω να παίξω, βάζει αντρόσιην η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να μεν παίξω; Α, μπα. Σου βάζουν και 10 επιλογές, η κάθε μία συνοδευόμενη από το μάρκετινγκ της. Αν δεν τσιμπήσεις το ένα δόλωμα, να τσιμπήσεις το άλλο. Σου αρέσει το ποδόσφαιρο; Θα σου πουλήσουν προγνωστικά. Κάνε και κανένα συνδυασμό με μόνο 2 έξτρα ευρώ. Αν βάλεις ακόμα 5, διπλασιάζουν οι πιθανότητες. Δεν σου αρέσει το ποδόσφαιρο; Έχουμε τζόκερ, έχουμε ΚΙΝΟ, έχουμε, έχουμε…. Ξέχασες να παίξεις, θα σε θυμίσουν. Ξαφνικά εκεί που τελειώνει το τραγούδι του Μητροπάνου στο ραδιόφωνο, να ΄σου φωνή βοώντος επί Πυλώνα… «το 'πες! το 'παιξες;». Ναι ρε, έπαιξα!. Έπαιξα το γάλα των παιδιών μου, έπαιξα το ψωμί, το βούτυρο και το χαμ για τα σάντουιτς του σχολείου και, αλληλούια, στήριξα τον Πυλώνας της Οικονομίας και την Δευτέρα βγάζω το κότερο στα ανοιχτά.  

Στην εποχή που κυβερνούν κουρούπεττοι, μαφιόζοι και παράγκες, ας γίνουμε όλοι ένα στήριγμα στην οικονομία του τόπου. Aς υπερυψώσουμε πατριωτικά την κολόνα του κράτους, γιατί κακά τα ψέματα, με το κουμάρι… sky is the limit!

Τόνι Αγκαστινιώτης

18 Οκτωβρίου 2021