ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ενημέρωση στις November 24, 2023

Με ανησυχία παρακολουθούμε την απαράδεκτη στάση δημάρχων και τοπικών αρχών αλλά και πορείες και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών ενάντια στις προτεινόμενες δομές για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που αποζητούν διεθνή προστασία στη χώρα μας. Τέτοια φαινόμενα όζουν ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ρητορικής μίσους και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Πρόκειται για ρατσισμό και μισαλλοδοξία απέναντι σε 1200 τόσα παιδιά και εφήβους που ζητούν άσυλο, που βρίσκονται δηλαδή σήμερα στην Κύπρο, χωρίς γονείς ή ενήλικο κηδεμόνα, που πέρασαν από κακουχίες, πολέμους, καταπίεση και κατατρεγμό στις χώρες τους αλλά και καθ’ οδόν προς την Ευρώπη. Που υπέστησαν κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως διατροφή, στέγαση, υγεία και εκπαίδευση, που βίωσαν, εκτέθηκαν ή/και εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι, σε κακοποίηση, σεξουαλική και άλλη βία, εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων.

Πριν όμως ρίξουμε το φταίξιμο στους πολίτες, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη ρίζα του προβλήματος και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που το προκαλούν. Όταν η επίσημη πολιτική του Κυπριακού κράτους αλλά και πλείστων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δαιμονοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών και η δημιουργία «εχθρικού περιβάλλοντος» για να αποτρέπουν την έλευση αυτών των ανθρώπων, δεν είναι καθόλου παράξενο που οι πολίτες χάνουν την ανθρωπιά τους και μετατρέπονται σε μισαλλόδοξους ρατσιστές που βλέπουν ακόμα και παιδιά και εφήβους σαν εγκληματίες και μιάσματα.

Όταν η πολιτική του κράτους μετατρέπει ένα κέντρο Υποδοχής όπως το Πουρνάρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με πολλαπλάσιους φιλοξενούμενους από τη χωρητικότητά του, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό και με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, σπρώχνοντας τους αιτητές ασύλου σε προβληματικές συμπεριφορές, δεν είναι παράξενο που οι πολίτες μετατρέπονται σε όχλο λιντσαρίσματος με αποτέλεσμα τα εγκληματικά πογκρόμ της Χλώρακας και της Λεμεσού.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ακόμα και δήμαρχοι και δημότες της Αριστεράς γίνονται θύματα αυτής της ρατσιστικής πολιτικής και παρασύρονται στο ρεύμα της μισαλλοδοξίας και καταλήγουν να στρέφονται ενάντια σε ασυνόδευτους ανήλικους και να τους στερούν το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς αντιμετώπισης και συνδρομής στην ελάφρυνση των κακουχιών που υφίστανται.

Δουλειά της Αριστεράς δεν είναι να υποκύπτει στο ρεύμα, αλλά να αντιστέκεται και να αγωνίζεται για την υπεράσπιση κάθε αδύνατου, κάθε ευάλωτου που το έχει ανάγκη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους.

Δουλειά της Αριστεράς είναι να σταθεί εμπόδιο στην απάνθρωπη πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες και τους αιτητές ασύλου και να απαιτήσει τη δημιουργία πραγματικών δομών Υποδοχής που να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το θέμα με τον ανάλογο σεβασμό απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Να απαιτήσει ικανοποιητικές δομές για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε να μπορέσουν και οι πολίτες να αντισταθούν στη ρατσιστική υστερία και να αντιμετωπίσουν με αγάπη και σεβασμό αυτά τα παιδιά και να τους προσφέρουν την προστασία που χρειάζονται.

Δουλειά της Αριστεράς είναι να στρέψει τον θυμό των πολιτών ενάντια στις Κυβερνητικές πολιτικές δημιουργίας «εχθρικού περιβάλλοντος» και να απαιτήσει την έκφραση των καλύτερων πτυχών της ανθρώπινης συμπεριφοράς για να σταματήσει αυτή η διολίσθηση προς τη βαρβαρότητα.

Δουλειά της Αριστεράς είναι να δράσει δυναμικά προς την κατεύθυνση της αποτροπής νέων ρατσιστικών πογκρόμ, αυτή τη φορά εναντίον ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων.

Αριστερή Πτέρυγα, 24 Νοεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ενημέρωση στις October 11, 2023

Διαστάσεις που τρομάζουν παίρνει η σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ, με τους νεκρούς να έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τους χίλιους.

Η αντίδραση του Ισραηλινού κράτους ήταν και θα είναι ό,τι πιο βίαιο έχουμε δει. Ήδη ξεκίνησαν την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, έκοψαν την υδροδότηση, τον ηλεκτρισμό και κάθε δυνατότητα μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων.

Δεν έχασαν χρόνο οι πολιτικοί εκπρόσωποι του δυτικού κόσμου, των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και ΜΜΕ να καταδικάσουν την ισλαμική τρομοκρατία, θρηνώντας για τα αθώα θύματα, παιδιά και γυναίκες, όταν η κρατική τρομοκρατία του Ισραηλινού κράτους έχει κάνει τα αθώα θύματα ανάμεσα στους Παλαιστίνιους να είναι καθημερινή πραγματικότητα εδώ και δεκαετίες. Όπως και η κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών, οι μαζικές κατασχέσεις παλαιστινιακής γης και περιουσίας.

Σε έκθεσή της του Φλεβάρη του 2022, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει ότι το κράτος του Ισραήλ έχει επιβάλει καθεστώς Απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων. «Ένα βάναυσο σύστημα κυριαρχίας και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Ο OCHA, το Γραφείο για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Θεμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μετρά σε έκθεσή του, από το 2008 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2023, 5500 νεκρούς μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους 1206 βρέφη και παιδιά.

Αυτά όλα τα αγνοούν με τον πιο προκλητικό τρόπο όλες οι καταδίκες της ισλαμικής τρομοκρατίας. Με στεντόρειες φωνές καταδικάζουν την τρομοκρατία των φανατικών ισλαμιστών όταν, ειδικά στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής, αυτή είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα της κρατικής τρομοκρατίας του Ισραήλ. Η στήριξη που η Χαμάς έχει ανάμεσα στις μάζες των Παλαιστινίων δεν είναι παρά αποτέλεσμα της απελπισίας του Παλαιστινιακού λαού που βλέπει τη Χαμάς σαν τη μόνη δύναμη που αντιστέκεται σε έναν κόσμο που τους έχει εγκαταλείψει. Αν ο κόσμος συνεχίσει την αδιαφορία του μπροστά στην Ισραηλινή πολιτική εξόντωσης των Παλαιστινίων, ο θρησκευτικός φανατισμός που διαπνέει τη Χαμάς δεν θα περιοριστεί στη Γάζα αλλά απειλεί να εξαπλωθεί πολύ πιο πέρα από την Παλαιστίνη και να αγκαλιάσει ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο.

Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξή μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού που όμως δεν μπορεί να είναι οι μέθοδοι της Χαμάς. Σε αυτό τον αγώνα τα κινήματα ειρήνης του Ισραήλ που κάθε τόσο ξεσπούν και εναντιώνονται με ένα ξεκάθαρο τρόπο στις πολιτικές του δικού τους κράτους έχουν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο.

Ο κοινός αγώνας Παλαιστινίων και Ισραηλινών αποτελεί τη μόνη διέξοδο.

Αριστερή Πτέρυγα
11 Οκτωβρίου 2023