marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Πολλά τα ερωτήματα

Πώς φτάσαμε από τα κροκοδείλια δάκρυα του Τάσσου σε ένα τέτοιο αδιέξοδο στο Κυπριακό; Πώς στριμώξαμε την Τουρκία όταν μπήκαμε στην Ευρώπη, όπως υποσχόταν ο Τάσσος και στο τέλος χάθηκε και η Αμμόχωστος; Πώς ο νενέκος Αναστασιάδης έγινε βελτιωμένη έκδοση του Ραούφ Ντενκτάς; Πώς έγινε και τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν την φράση «οπαδοί της λύσης» ειρωνικά, λες και ο πατριωτισμός είναι να μην ποθείς τη λύση;

Πώς είναι δυνατόν να πιστέψουμε εμείς, ο λαός, ότι αυτή η κυβέρνηση προχωρά προς λύση όταν επενδύει 27.5 εκατομμύρια ευρώ για να βάλει κάμερες στην Πράσινη Γραμμή; Και γιατί να ανανεώσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ την παρουσία της στο νησί, αφού η επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής θα είναι πλέον ισραηλινή υπόθεση; Και μην μου πει κανείς ότι ο Ισραηλινός στρατός δεν θα μπορεί να διεισδύει μέσα στις κάμερες που θα μας πουλήσει, γιατί θα γελάσουν και τα κοκόρια. Εδώ με ένα κατασκοπευτικό βαν μπορούσαν να χακάρουν όλο το τηλεπικοινωνιακό μας σύστημα.

Πότε ξεπουλήσαμε τον κατεχόμενο Παλαιστινιακό λαό κι αρχίσαμε να γλύφουμε το φασιστικό κράτος του Ισραήλ που σκοτώνει, ξυλοκοπά και φυλακίζει ανήλικα παιδιά; Από πότε φιλέψαμε με το απαρτχάιντ, που ισοπεδώνει γειτονιές, ζωές και όνειρα καθημερινά; Αν προσπαθείτε να μας πουλήσετε ότι θα μας προστατέψουν από επίθεση της Τουρκίας, καλά κάνετε να κόψετε το ουίσκι. Όλοι ξέρουμε απλά μαθηματικά. Αν η Τουρκία θελήσει να επεκταθεί μέχρι τα νότια παράλια, όσο εξοπλισμό κι αν έχουμε είναι ζήτημα ωρών. Και ούτε οι Αμερικάνοι (δες Κούρδους), ούτεο Ισραήλ (δες, ποτέ οπουδήποτε), ούτε η μητέρα Ελλάδα (δες 1974), δεν θα προστρέξουν να μας σώσουν. Αυτά μας διδάσκει η Ιστορία. Αν η συνεργασία με το Ισραήλ έχει να κάνει με το φυσικό αέριο, το μόνο φυσικό αέριο που είδαμε ή θα δούμε σε αυτό το νησί, είναι αυτό της φασολάδας, που αυτή η κυβέρνηση μου φαίνεται πως υπερκαταναλώνει.. μην ανάψει κανείς σπίρτο γιατί καήκαμε. 

Πότε οι δημοσιογράφοι μας έγιναν ξαφνικά φιλοσιωνιστές και αναπαράγουν τις ειδήσεις όπως έρχονται από το επίσημο κράτος του Ισραήλ, αγνοώντας πλήρως την καταπάτηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού; Δεν υπάρχει ούτε ένας ανθρωπιστικός οργανισμός που να μην έχει καταδικάσει το καθεστώς του Ισραήλ για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξαφνικά είναι οι Παλαιστίνιοι που επιτίθενται… οι κακοί μουσουλμάνοι. Ήσουν εκεί και είδες χρυσοδάκτυλε, που μεταφράζεις την επίσημη θέση του απαρτχάιντ και την μεταδίδεις ως γεγονός; Γιατί δεν μεταφράζεις και την επίσημη θέση των Παλαιστινίων, να επιλέξουμε τουλάχιστο το αφήγημα;

Ψάχνουμε για τα δίκαια μας ενώ εμείς αδικούμε και μάλιστα ένα λαό που βιώνει την προσβολή της αξιοπρέπειας του, την προσφυγιά και τον θάνατο καθημερινά. Ξέρω, θα μου πείτε πως πρέπει να κοιτάξουμε τα συμφέροντα μας… για το συμφέρον σπρώχνουμε βάρκες στον αιγιαλό φορτωμένες με πλάσματα και ακριβώς για το ίδιο συμφέρον δεν τις σπρώχνουμε, αν ο βαρκάρης έχει εκατομμύρια… για το συμφέρον μας πουλάμε αξίες και ιδανικά για να παραδειγματίζονται τα παιδιά μας, από την «ανωτερότητα» της φυλής μας.

Πώς καταντήσαμε, μια ράτσα χωρίς ιερό και όσιο και πουλάμε και χριστιανικές αξίες με το κιλό; Ο άμβωνας από την μια να απαγγέλει (κατά Ματθαίον 25), «πείνασα, και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιω, ξένος ήμουν, και με φιλοξενήσατε, γυμνός ήμουν, και με ντύσατε» και την επόμενη ο ίδιος άμβωνας να κηρύττει μισαλλοδοξία και ξενοφοβία με το τόνο. 

Κάθισα τις προάλλες με τον παλαιστίνο πρέσβη και ντρεπόμουν να τον κοιτάξω στα μάτια. Ήταν πιο εύκολο να μιλήσουμε για τα υπέροχα παλαιστινιακά εδέσματα που έστρωσε η οικοδέσποινα μπροστά μας, παρά για πολιτική. Μα ήταν και η πολιτική συζήτηση αναπόφευκτη… Αν και πρόσεχε καλά να μην πει κακή κουβέντα για την κυβέρνηση μας, μπορούσα εύκολα να διακρίνω την αγωνία στα μάτια του… κι όσο αυτός αγωνιούσε, άλλο τόσο εγώ κοκκίνιζα, από ντροπή, από θυμό… δεν ξέρω.

Πώς πετάχτηκα από το Κυπριακό στο Παλαιστινιακό… αυτό δεν θα έπρεπε να είναι γρίφος. Όσο για τα πολλά ερωτήματα που έθεσα, εδώ η πολιτική επιστήμη σηκώνει τα χέρια και περιμένετε να τα απαντήσω εγώ; Μπορεί ποτέ κανείς να κατανοήσει πως ένα κράτος ξεπουλά ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, γιατί έτσι του συμφέρει; Μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί η φράση οπαδός της λύσης είναι μίασμα; Μπορεί κανείς να κατανοήσει γιατί οι πολιτικοί μας τρώνε τόση φασολάδα και γέμισε η ατμόσφαιρα φυσικό αέριο;

Τόνι Αγκαστινιώτης

15 Νοεμβρίου 2021 

 

Photos Al Jazeera, New York Times, The Guardian