marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Οι Δειλοί Μετά…

Δανείζομαι τον τίτλο από το βιβλίο του  φίλου Χρίστου Αχνιώτη  γιατί πάει με τις φωτογραφίες…  Ήμουν κάτω στο αρχείο χθες και μιας και ψαχούλευα είπα, «δεν παίρνεις και κανένα δωράκι στους φίλους σου στο ΦΒ». Έτσι για να θυμηθούμε αυτά που εύκολα ξεχνιούνται… Όπως λέει κι ύμνος, «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Για τους γηραιότερους θύμησες, για τους νεότερους ελπίζω να είναι μάθημα... αυτά δεν είναι στα σχολικά βιβλία.

  1. Πάμε λοιπόν στον Σεπτέμβρη του 1974. 3 μήνες μετά το Πραξικόπημα…  Αφού έκαψαν την Κύπρο και μαυροφόρησαν μια ολόκληρη γενιά, πήγαν να διασκεδάσουν στην Αθήνα… «Τα Νέα» και «Φιλελεύθερος» 7 Σεπτεμβρίου.
  2. «Φιλελεύθερος» 10 Σεπτεμβρίου, 9 οπλοφόροι της ΕΟΚΑ Β με καλασνικώφ δολοφονούν τον τριαντάχρονο αστυνομικό Δημοσθένη Γεωργίο, τραυματίζουν την σύζυγο του Σταυρούλα και τον δεκαπεντάχρονο Τάκη Γεωργίου.
  3. «Φιλελεύθερος» 13 Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β Γεώργιος Καρούσος στέλνει μήνυμα στους εοκαβητατζήδες να σταματήσουν να σκοτώνουν έλληνες και γράφει μεταξύ άλλων «Χάσαμε μια μάχη. Μια μάχη μόνο, από λάθη. Για τα οποία δεν φταίτε εσείς.»… φταίνε οι αντιστασιακοί προφανώς…

Τόνι Αγκαστινιώτης

24 Νοεμβρίου 2021