marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Κάνε την ζωή σου συναρπαστική

Ξεκίνησε η μέρα χθες με δυο αγγελίες θανάτων. Η σύζυγος ενός πολύ αγαπητού συντρόφου κι ένας πολύ καλός παιδικός φίλος με τoν οποίο μοιραστήκαμε πολλές τρέλες μεταξύ της μπυραρίας Μύθος, σκαλιά του Ζήνα Πάλας, Wimpy και Paradise disco. Ο χρόνος γλιστρά μέσα από τις παλάμες μας σαν ποτάμι και φεύγει. Η γενιά μας, που έφαγε συντηρητικά και καρκινογόνα ψεκάσματα, ανέπνευσε μόλυβδο και ραδιενέργεια, είναι στο στόχαστρο του καρκίνου όσο καμιά άλλη γενιά.

Ο θάνατος είναι ο μόνος στόχος που ο άνθρωπος δεν θα αστοχήσει. Το θέμα δεν είναι πόσο χρόνο έχουμε, αλλά πως εκμεταλλευτήκαμε την κάθε μας στιγμή. Μεταξύ μιας ανιαρής και μιας συναρπαστικής ζωής, ο εχθρός μας είναι οι φοβίες μας. Οι φοβίες μας βάζουν τρικλοποδιές στο κρανίο μόλις τολμήσουμε να περάσουμε έξω από την ζώνη ασφαλείας που οριοθετήσαμε μέσα μας. Θέλουμε να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας, να σταθούμε ασυμβίβαστοι πάνω στις αρχές μας, να πούμε την άποψη μας, να γράψουμε εκείνο το βιβλίο, να δημοσιεύσουμε τα ποιήματα μας, να αλλάξουμε επάγγελμα, να  κάνουμε εκείνο το ταξίδι, να κάνουμε επανάσταση, να…. Όλα τα «θέλω να», ο φόβος θα τα κάνει «μια μέρα θα» και η ζωή μπαίνει σε μια μόνιμη αναβολή, σε μια ρουτίνα που μας απορροφά όλη την χαρά. Δώσαμε στο φόβο φωνή και κάναμε την ζωή μας ανιαρή, γιατί δεν αντιληφθήκαμε πως όλες οι κορφές που θέλαμε να κατακτήσουμε, που θα έκαναν την κάθε στιγμή συναρπαστική, είναι έξω από την ζώνη ασφαλείας που οριοθετήσαμε. Επιλέξαμε να μην βάλουμε πλώρη για την Ιθάκη μας, γιατί δεν θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με τους Λαιστρυγόνες, τους Κύκλωπες και τον θυμό του Ποσειδώνα. 

Τί φοβάσαι; Πάτησε πάνω στο φόβο σου κι ανέβα. Όταν ο φόβος κάνει κίνηση μέσα σου, φώναξε ΑΛΤ! Ο φόβος δεν ξέρει το συνθηματικό, ξέρει μόνο να καμουφλάρεται σαν λογική στο κρανίο και να επιβάλλεται. Επέλεξε να κάνεις τη ζωή σου συναρπαστική. Όπως είπε κι ο δάσκαλος «Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε».

Walk the talk!;

Τόνι Αγκαστινιώτης

09 Φεβρουαρίου 2022