marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

 

Θάσος και θράσος

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο Θάσος όσο το θράσος… Το θράσος πολιτικών μασκαράδων και μεγάλης μερίδας δημοσιογραφικών κέντρων να κρατήσουν την σύγχρονη ιστορία του τόπου  μέσα στο πηγάδι της λήθης… και δεν αφήνω έξω την παιδεία.

Σύγχρονοί εφιάλτες που έδειξαν στο Αττίλα την Ανοπαία Ατραπό στο Πέντε Μίλι, να δίνουν μαθήματα ιστορίας στον Κυπριακό λαό από εκπομπές και να απορούμε γιατί σήμερα κάποιοι οπαδοί βοούν «ΕΟΚΑ Β ξανακτύπα» χωρίς ίχνος ντροπής. Γιατί ούτε η πολιτεία, ούτε η παιδεία, ούτε η δημοσιογραφία δεν τόλμησε να υψώσει  το ανάστημα της μπροστά στην κακοποίηση της πικρής αλήθειας.

Πέρσι πέθανε ο Ανδρέας Νεοκλέους, που στον δρόμο για την ορκωμοσία του στην πραξικοπηματική κυβέρνηση Σαμψών, αρνήθηκε να σώσει την ζωή τεσσάρων παλικαριών, του Πάμπου Χριστοφή 24 ετών, του Τάσου Χριστοφή 22 ετών, του Παντελή Χαραλάμπους 22 ετών και του Χριστάκη Κόμπου 24 ετών. Επέλεξα να διασώσει τον Βρούντο, αυτόν που το όπλο «εκπυρσοκρότησε» στο στόμα του νεαρού Κυριάκου Παπαλάζαρου. Ο θάνατος αυτού του εοκαβητατζή, του Νεοκλέους, παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ως ο θάνατος ενός μεγαλοδικηγόρου με περγαμηνές… τσιμουδιά για το πως εκ της Ανοπαίας οδήγησε τους Πέρσες στο Πέντε Μίλι.

Το ΄πα και θα το ξαναπώ…Δεν τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας, ούτε ο καταγάλανος ουρανός του Πενταδακτύλου.

Ρωτώ.. Πότε είδατε σε τηλεοπτικά κανάλια συγγενείς του Σάββα Μένοικου, του Παναγιώτη Στυλιανού, του Ανδρέα Σακκά… ποιοι είναι ο Δημήτρης Μάτσουκος, ο Κυριάκος Πατάτας; Που στην σχολική ύλη βρίσκονται αυτά τα τραγικά θύματα της ιστορίας;

Ναι, ο κόσμος φωνάζει… δεν φοβάται πλέον τα καλάσνικοφ. Πληθαίνουν οι φωνές, σμίγουν οι  κραυγές, η αλήθεια ψάχνει ηχητικές χορδές. 

Με το θράσος μου λοιπόν, σας προσκαλώ εσάς της ΕΟΚΑ Β, που το 1974 κρατούσατε καλάσνικοφ, να βγείτε από τις κρυψώνες σας, να σταθείτε χωρίς μάσκες μπροστά στην κοινωνία και να μας αφηγηθείτε τα έργα και τις ημέρες σας… από την Αλόα, μέχρι τον Άγιο Τύχωνα. Είμαστε όλο αφτιά.     

ΥΓ

Κι επειδή είμαι θεολογικά καταρτισμένος, το “Ο αποθανών δεδικαίωται”, που βρίσκεται στην προς Ρωμαίους Επιστολή του Απόστολου Παύλου (6:7) ούτε άφεση σημαίνει, ούτε συγχώρεση, ούτε ότι δεν πρέπει να τον κρίνουμε… καμία σχέση. Απλά ζητάτε τρόπους συγκάλυψης και παραχάραξης.

Τόνι Αγκαστινιώτης

27 Ιουλίου 2023