marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΟΙ ΓΕΛΟΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Στο ερώτημα ποια είναι η Ελλάδα του σήμερα, μια συμπυκνωμένη απάντηση είναι: Το έγκλημα στα Τέμπη με 56 νεκρούς, στην Πύλο με μισή χιλιάδα τουλάχιστον. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που δεν τελειώνουν, από τη Σίεμενς και τη Νοβάρτης μέχρι των υποκλοπών. Η εγκατάλειψη της υγείας με στόχο την ιδιωτικοποίησή της, αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά των φτωχών της ελληνικής κοινωνίας. Η μαζική φτωχοποίηση.

Σε αυτή την Ελλάδα, το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Στουρνάρα, δεν είναι όλα τα πιο πάνω. Είναι ο κίνδυνος που απειλεί τη δημοκρατία αν δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι θεσμοί «οι οποίοι να λειτουργούν ως ‘αντίβαρο’ στην κεντρική εξουσία».  

Η Κεντρική εξουσία, η εκλεγμένη δηλαδή κυβέρνηση, πρέπει, σύμφωνα με τον κύριο Διοικητή, να έχει αντίβαρο τους θεσμούς, που δεν είναι εκλεγμένοι,  για να ενισχύεται η δημοκρατία. Η Κεντρική εξουσία πρέπει όντως να ελέγχεται. Δεν είναι αρκετό το ότι εκλέγεται. Στα χρόνια διακυβέρνησής της οτιδήποτε μπορεί να συμβεί – και συμβαίνει – πίσω από τις κλειστές πόρτες. Είναι όμως οξύμωρο να ελέγχεται μια εκλεγμένη εξουσία από διορισμένους που η καθημερινότητά τους είναι μέσα στο σκοτάδι για τον πολύ κόσμο.

Ακόμα και οι εκλεγμένοι πρέπει να ελέγχονται από εκλεγμένους. Πόσο μάλλον οι μη εκλεγμένοι. Όπως ο κύριος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο οποίος θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας να ελέγχει ο ίδιος τους εκλεγμένους. Αλλά δεν υφίσταται ζήτημα ελέγχου του ίδιου από οποιονδήποτε. 

Αυτές τις απόψεις εξέφρασε ο κύριος Διοικητής μιλώντας στο συνέδριο της Καθημερινής, «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»: «Αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν λειτουργούσε θωρακισμένη με το θεσμικό πλαίσιο ανεξαρτησίας, μετά απ’ όσα συνέβησαν το 2015, ίσως η χώρα να είχε βγει από την ευρωζώνη».

Εδώ ξεφτιλίζεται ο όρος «ανεξαρτησία». Η μόνη ανεξαρτησία που έχει η Τράπεζα της Ελλάδας, είναι ότι είναι εντελώς ανεξάρτητη από τον έλεγχο και τη θέληση του Ελληνικού λαού. Αλλά είναι εντελώς εξαρτημένη από τη θέληση  των ευρωπαϊκών θεσμών. Θεσμών που είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικά το μεγάλο κεφάλαιο – τόσο ανεξάρτητη!

Πραξικόπημα χωρίς τανκς έκαναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κλείνοντας τις ελληνικές τράπεζες. Έκλεισαν την ελληνική οικονομία διότι δεν πέρασε το δικό τους – τόση δημοκρατία! Η ελληνική Κεντρική Τράπεζα του Στουρνάρα ήταν πάντα δίπλα τους.

«Η ποιότητα της Δημοκρατίας θα βελτιωθεί με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς», ανάφερε πιο κάτω ο κύριος Διοικητής. Τι πολιτικές αντιπαραθέσεις, τι πολιτικά επιχειρήματα και προγράμματα για να επιλέξει ο λαός; Αυτά είναι λαϊκισμός μας υποδεικνύει ο κύριος Διοικητής. Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτά. Εμπιστευτείτε μόνο τους θεσμούς. Και τον ίδιο. Αυτοί ξέρουν. Και μοναδικό κίνητρο έχουν το καλό μας.

Τέτοιες δηλώσεις από την καρδιά του συστήματος, όπως είναι η Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να κτυπούν συναγερμό. Για το τι προετοιμάζουν, που δεν είναι μακριά από τη διάσωση της χώρας από τον «ανεξάρτητο» στρατό της χώρας.

Ανάφερε και άλλα ο κύριος Διοικητής. Ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στον δείκτη human development του ΟΗΕ. Αυτός μετρά βασικές διαστάσεις της ανθρώπινης ανάπτυξης, όπως είναι μακρά και υγιής ζωή, γνώση και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ανώτερο 13%.

Ξεχάστε λοιπόν τα όσα ξέρατε. Δεν είμαστε χώρα με δυστυχία, με άνεργους και μερικώς απασχολημένους να αγγίζουν σχεδόν το 50%, με νέους που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια θέση στο ήλιο. Είμαστε το 13% των καλύτερων.

Μας κίνησαν πολύ την περιέργεια αυτά τα στατιστικά. Και ψάξαμε αυτούς τους δείκτες του ΟΗΕ. Βρήκαμε τον τελευταίο, του 2022. Όντως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, αυτή της «Πολύ ψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης». Τελευταία φυσικά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση την Πορτογαλία, μια λεπτομέρεια που ο κύριος Διοικητής ξέχασε να αναφέρει.

Όπως και μια άλλη μικρή λεπτομέρεια, ότι σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται και η Εσθονία, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ αλλά και άλλοι τους οποίους θα πρέπει κάποιος να ζηλεύει για την ανάπτυξή τους. Και ότι στην αμέσως επόμενη κατηγορία, «Ψηλή ανθρώπινη ανάπτυξη» την πρώτη θέση έχει η Αλβανία. Τόσο ψηλές ανθρώπινες αναπτύξεις αναδεικνύει ο δείκτης του ΟΗΕ.

Και συνεχίζει ο κύριος Διοικητής με αναφορά στις εκτεταμένες ανισότητες  στην Ελλάδα που ενισχύουν τον λαϊκισμό. Εδώ μπερδευτήκαμε λίγο. Έχουμε μια πολύ ψηλή θέση σε επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης από την μια, αλλά έχουμε και εκτεταμένες ανισότητες, αναφέρει ο κύριος Διοικητής. 

Δεν αντιλήφθηκε ο κύριος Διοικητής  ότι αυτά που έλεγε προηγουμένως και αυτά που λέει τώρα είναι αντιφατικά; Ή απλά στη πρώτη περίπτωση έπρεπε να υπερασπιστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς και το πόσο ευλογημένοι είναι για τη δημοκρατία και την ανάπτυξη; Ενώ στη δεύτερη έπρεπε να τα βάλει με τους λαϊκιστές και έτσι μίλησε για την Ελλάδα των ανισοτήτων που τους δίνει το έδαφος να παραπλανούν τον λαό και να είναι «απειλή για τη δημοκρατία».

Ευτυχώς όμως που έχουμε τον κύριο Διοικητή…

Σωτήρης Βλάχος

9 Μαρτίου 2024