marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΦΡΑΞΤΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

--------- --------------------------------

Ψηφίστε Σύριζα – Παλέψτε για σοσιαλιστική πολιτική

Οι ευρωπαϊκές εκλογές διεξάγονται σε συνθήκες όπου τα σύννεφα μιας νέας καταιγίδας στην παγκόσμια οικονομία συσσωρεύονται απειλητικά. Οι διεθνείς σχέσεις αποδιοργανώνονται με γοργούς ρυθμούς και ο εθνικισμός /φασισμός σηκώνουν ξανά το αποκρουστικό τους κεφάλι.

Τα χρονικά περιθώρια για αντιστροφή της κατάστασης περιορίζονται. Οι ευθύνες της αριστεράς είναι τεράστιες.

Πρόγραμμα με άμεσο στόχο την αφαίρεση από τις ιδιωτικές τράπεζες του οικονομικού ελέγχου πάνω στις κοινωνίες, αποτελεί το πρώτο αναντικατάστατο βήμα για πραγματοποίηση επενδύσεων προς όφελος των πολλών. Και η σύμπτυξη ευρωπαϊκού μετώπου της αριστεράς απαραίτητη συνθήκη για υλοποίηση του.

ΑΠΕΙΛΗ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, ειδικά με σημαντική διαφορά, θα την έβαζε σε τροχιά διεκδίκησης της εξουσίας στις εθνικές το Φθινόπωρο.

Αυτό θα αποτελούσε μια δραματική εξέλιξη για την εργατική τάξη της Ελλάδας αλλά και κάθε αριστερό αγωνιστή όπου και αν ανήκει.

Ποια είναι ή Νέα Δημοκρατία φάνηκε με ένα ξεκάθαρο τρόπο όταν με αφορμή το Σκοπιανό, αμόλησε όλες τις δυνάμεις του παρακράτους που αυτή ελέγχει. Με την κατηγορία της προδοσίας ενάντια στην κυβέρνηση προσπάθησαν να αναβιώσουν τους βρικόλακες του παρελθόντος και να δημιουργήσουν το σκοτεινό κλίμα του εμφυλίου.

Ποια είναι η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να αφήνει αμφιβολία η υπόθεση του σκανδάλου της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, στην οποία μεγαλοστελέχη της και πρώην Πρωθυπουργός απειλούν ανοικτά με προσαγωγή, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να επειλεί με προσαγωγή για εσχάτη προδοσία. Όχι αυτούς που πιθανόν να εμπλέκονται στο σκάνδαλο αλλά αυτούς που προωθούν την υπόθεση.

Ποια είναι η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να αφήνει αμφιβολία και η φανερή αλλά και «κρυφή» ατζέντα της σε σχέση με την οικονομία, τα επιδόματα και τις εργασιακές σχέσεις. Είναι ο αρχηγός της που μέσα στο δράμα της μάζας του λαού, της ανεργίας που άγγιξε το 28%, είδε όχι κρίση και αθλιότητα για το λαό αλλά επανάσταση;

«Δεν είναι υπερβολή αν πει κανείς σήμερα ότι δε βιώνουμε μια κρίση στην απασχόληση, αλλά μια επανάσταση στο χώρο της απασχόλησης».

«Η δια βίου απασχόληση στον ίδιο τομέα είναι κάτι που μάλλον ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάζουν όχι μόνο δουλειά αλλά και κλάδους πολλές φορές στον εργασιακό τους χώρο. Και αυτό το οποίο αποκαλούμε το κλασικό δυτικό ωράριο εννέα με πέντε στην ίδια δουλειά, να παίρνει κανείς σύνταξη από την ίδια δουλειά από την οποία ξεκίνησε, αυτό είναι μάλλον ξεπερασμένο…» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 7.5.2018)

Είναι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αλλά και ο υπόλοιπος μηχανισμός της που όσο και αν προσπαθούν, αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία που στέκονται σε σχέση με τον κόσμο και τα δικαιώματα του στην εργασία και στη ζωή.

ΒΑΘΕΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτό το κόμμα είναι το φαβορί για νίκη στις Ευρωεκλογές και απειλεί για επάνοδο στην εξουσία στις εθνικές του ερχόμενου Φθινοπώρου.

Το κόμμα που στέκει ως ο εκφραστής των ιδιωτικών τραπεζικών συμφερόντων, του μεγάλου κεφαλαίου, του εθνικού και παγκόσμιου συστήματος γενικά που με το κραχ του 2008 οδήγησε στη δραματική αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης του κόσμου, αυτό το κόμμα με απίστευτο θράσος διεκδικεί την εξουσία για να φέρει την «αλλαγή».

Η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Σύρριζα και η επακόλουθη διαχείριση τους συστήματος, που η βαθειά του κρίση το κάνει ακόμα πιο αδύνατο να είναι προς όφελος των πολλών, είναι ουσιαστικά το μοναδικό ατού της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση Σύριζα προσπαθεί να βρει λύσεις μέσα στα όρια του παρόντος οικονομικού συστήματος, με τις ιδιωτικές τράπεζες ανέπαφες να ξεζουμίζουν την κοινωνία με τις συνεχείς επιχειρήσεις διάσωσης τους. Να τη στερούν από τη δυνατότητα επενδύσεων που θα χαλιναγωγούσαν την ανεργία και την ίδια στιγμή να απειλούν ανέργους και απόρους με εξώσεις.

Δεν υπάρχουν όμως τέτοιες λύσεις. Αν υπήρχαν, θα είχαν ήδη δοθεί από τα στρατηγικά κέντρα διαχείρισης του συστήματος. Αν υπήρχαν, η ανθρωπότητα αλλά και οι επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονταν ξανά μπροστά στο φάσμα νέα κατάρρευσης. Τα χρηματιστήρια ταρακουνιούνται ολοένα και πιο συχνά, οι τράπεζες το ίδιο, με πιο κλασσικό ίσως παράδειγμα τη εμβληματική Deutsche Bank της Γερμανίας, της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης.

Την εκτός ελέγχου κατάσταση υπογραμμίζουν αναρίθμητες πια διαπιστώσεις από τα ίδια τα κέντρα που καθορίζουν τις οικονομικές μοίρες του κόσμου, από κέντρα που αποτελούν τους συμβούλους του παγκόσμιου επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις, από διάσημους οικονομολόγους που το ίδιο το σύστημα θεωρεί αυθεντίες.

Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους Economist Intelligence Unit, International Strategic Analysis μέχρι τον βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας Krugman, τον Roubini και μια σειρά άλλους, καταγράφονται σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οικονομία, μεγάλες πιθανότητες ενός νέου κραχ.

Πόσα μεγάλα είναι τα αδιέξοδα ανέδειξε και η πριν λίγες μέρες κατάρρευση των προσπαθειών για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για έλεγχο των εμπορικών πολέμων που ο Τράμπ ξεκίνησε. Κατάρρευσαν με επιβολή νέων δασμών σε 200 δις δολάρια Κινέζικων εισαγωγών.

Ο εμπορικός πόλεμος που ο Τράμπ ξεκίνησε, αποτέλεσμα των αδιεξόδων στην παγκόσμια οικονομία, που θεωρείτο ταυτόχρονα η πιο σοβαρή και άμεση απειλή για την παγκόσμια οικονομία, παίρνει απότομα άλλες διαστάσεις.

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται να είναι και οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ, καθώς το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέλαβε βορειοκορεατικό πλοίο. Οι συνομιλίες για συμφωνία πάνω στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας φτάνουν και αυτές στο τέλος τους.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν και η δραματική επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, αποτελεί ταυτόχρονα δραματική επιδείνωση των εύθραυστων ισορροπιών στις διεθνείς σχέσεις.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΟΛΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι πιο πάνω οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, μαζί με την κόλαση στην Παλαιστίνη και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο στη Βενεζουέλα, καταδεικνύουν απειλητική διολίσθηση σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων εκτός ελέγχου.

Όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν ταυτόχρονα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με πολιτικές που να περιορίζονται σε μέτρα εθνικής αντιμετώπισης της. Ούτε της πολιτικής κρίσης μεταξύ εθνών με όξυνση της εθνικής αντιπαράθεσης, που μόνη αναπόφευκτη κατάληξη της θα είναι ο πόλεμος, οι γενικευμένοι πόλεμοι που μόνο ανείπωτες συμφορές θα σημαίνουν για τους λαούς.

Όλα τα πιο πάνω κάνουν το πρόγραμμα Σύριζα πριν την συνθηκολόγηση του, το πρόγραμμα για ευρωπαϊκές λύσεις στις οποίες θα ηγηθεί η αριστερά της Ευρώπης, πιο επίκαιρο από όσο ποτέ.

Αποτελεί  δραματική εξέλιξη το γεγονός ότι το κόμμα που ανήλθε στην εξουσία με ένα τέτοιο διεθνιστικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των οικονομικών αδιεξόδων, αναζητά σήμερα εθνικές λύσεις.

Το ίδιο δραματική εξέλιξη αποτελεί και το ότι η κυβέρνηση που προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών για επαναπροσέγγιση των δύο λαών, για ειρήνη, παρόλους τους περιορισμούς που βάζει στην επικράτηση της ειρήνης το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και ενός καπιταλισμού υπό κατάρρευση, επιδιώκει τώρα αντιμετώπιση της κρίσης στο Αιγαίο μέσα από συμμαχίες με τις πιο αντιδραστικές κυβερνήσεις της περιοχής.

Η κυβέρνηση που ανήλθε στην εξουσία με πρόγραμμα για ευρωπαϊκό μέτωπο της αριστεράς για συνολική διευθέτηση των σύγχρονων προβλημάτων, που ακόμα και τώρα πήρε την πρωτοβουλία για σύμπτυξη αντιφασιστικού μετώπου, προσανατολίζεται σε αντιμετώπιση της τούρκικης κυβέρνησης που ολοένα και περισσότερο έχει ανάγκη τον εθνικισμό για να επιβιώσει, μέσα από συμμαχίες με ακραία εθνικιστικές, βαμμένες στο αίμα κυβερνήσεις, όπως αυτές του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Παρόλα αυτά το πρόγραμμα Σύριζα πριν τη συνθηκολόγηση του, αποτελεί μια πολύτιμη κατάκτηση της ελληνικής εργατικής τάξης, της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής αριστεράς.

Η επέλαση της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία πρέπει να ανακοπεί από αυτές κιόλας της εκλογές. Αυτό όμως θα είναι μόνο το πρώτο μικρό βήμα.

Οριστική ανακοπή αυτής της επέλασης, όπως και αναχαίτιση της κρίσης και του φασισμού, μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση Σύριζα από την οποία ο κόσμος του Σύριζα θα απαιτήσει επανασυγκόληση με τις πιο ριζοσπαστικές παραδόσεις του, με την υιοθέτηση σοσιαλιστικού, διεθνιστικού προγράμματος.

Σωτήρης Βλάχος

19 Μαΐου 2019