marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΗΠΑ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ

Μια πρώτη αντίδραση στο γεγονός

Αποδέχτηκε τελικά ο Τράμπ να παραδώσει τον Λευκό Οίκο μετά τα βίαια γεγονότα έξω από το Καπιτώλιο, για τα οποία ήταν ο ηθικός αυτουργός. Αυτός είχε καλέσει τη συγκέντρωση για να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τράμπ ήταν ο σύμμαχος της δεξιάς σε Ελλάδα και Κύπρο -ο άνθρωπος που έστησε τείχη με το Μεξικό, που μετέτρεψε την καλλιέργεια ξενοφοβίας σε βασικό στοιχείο της ρητορικής τους, που καλούσε το στρατό να επέμβει για να καταστείλει το κίνημα των Black Lives Matter, που εξόπλισε ότι πιο φασιστικό υπάρχει στις ΗΠΑ, τους αποκάλεσε παλληκάρια.

Με αυτό τον άνθρωπο είχε ταυτιστεί το πολιτικό κατακτημένο σε Ελλάδα και Κύπρο, χαιρόταν και θριαμβολογούσε για την αναβάσιμη των σχέσεων με την Αμερική του Τράμπ.

Άδωνις και Πατούλης πόζαραν μαζί του στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε μεγάλη διπλωματική επιτυχία τα λίγα δευτερόλεπτα στα οποία παρουσιάστηκε δίπλα του ως «ισότιμος» συνομιλητής.

Από τη ΝΔ πολλοί (Ανδρέας Λοβέρδος καλ)έτρεξαν να διασώσουν ότι μπορούσαν. Έπρεπε να κρατήσουν αποστάσεις από τα γεγονότα αλλά και τον Τράμπ τώρα πια, αλλά ταύτισαν αυτό που εξελίχθηκε στις ΗΠΑ με το αντίστοιχο κίνημα των Αγανακτισμένων της Ευρώπης.  Τόλμησαν να ταυτίσουν τις μάζες των ανθρώπων που ζητούσαν ανάκτηση του δικαιώματος στη ζωή, με τα μπουλούκια που φορούσαν μπλούζες με ρατσιστικά, ναζιστικά και αντισημιτικά συνθήματα.

Ένα από αυτά έγραφε, «Στρατόπεδο Άουσβιτς και 6MWE, δηλαδή 6 εκατομμύρια εβραίοι δεν ήταν αρκετοί».

«Στην εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τράμπ στο Καπιτώλιο μπορούσε κανείς να δει σημαίες της Συνομοσπονδίας, των ηττημένων δηλαδή του Αμερικανικού εμφυλίου».

Μαζί όμως ήταν και σημαίες του Ισραήλ, της Βενεζουέλας, της Κούβας, η μοναρχική σημαία του Ιράν.

Ήταν φυγάδες από τις χώρες αυτές που στην πλειονότητα τους, όπως στην περίπτωση της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Ιράν ήταν από αυτούς που έχασαν προνόμια που διατηρούσαν με μοναρχικά και δικτατορικά καθεστώτα και ταυτίζονται τώρα με το φασισταριό των ΗΠΑ.

Σε βίντεο φαίνεται καθαρά ότι οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν τον δρόμο του φασισταριού προς το Καπιτώλιο. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που θερίζουν μαύρους χωρίς λόγο, που συλλαμβάνουν μπουλούκια διαδηλωτών του BLM.

Είναι ανατριχιαστικό να διαβάζεις σε δημοσκοπήσεις των τελευταίων ωρών ότι πάνω από το 20% στη χώρα επικροτούν την κατάληψη του Καπιτωλίου από αυτές τις ορδές και 43% θεωρούν ότι όντως η εκλογή κλάπηκε από τον Τράμπ.

Στην κύρια χώρα του ονομαζόμενου πολιτισμένου κόσμου, η ακροδεξιά και ο φασισμός έχουν πραγματικά σηκώσει κεφάλι. Ο μεσοπόλεμος σε επανάληψη, σε μια πορεία που μόνο η αριστερά με ένα αποφασιστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ανακόψει.

Είναι οι Δημοκρατικοί που επέτρεψαν στον Τράμπ να αναρριχηθεί στην εξουσία βάζοντας ως αντίπαλο του στις εκλογές την Χίλαρι Κλίντον, ένα διεφθαρμένο στέλεχος της προνομιούχας ελίτ της χώρας. Και ήταν η αδυναμία τους να έχουν πειστική πρόταση για το πώς αποκτούν ξανά δικαίωμα στη ζωή τα δεκάδες εκατομμύρια των Αμερικάνων απόκληρων, που έδωσε στον Τράμπ περισσότερους ψήφους τώρα παρά στις εκλογές που τον ανέδειξαν Πρόεδρο.

Σε αυτές τις εκλογές δεν ήταν ο Μπάιτεν που νίκησε τον Τράμπ, αλλά τα προβλήματα που του δημιούργησε η διαχείριση της πανδημίας και πάνω από όλα το κίνημα Black Lives Matter.

Όσο και αν προσωρινά τουλάχιστον ο Τράμπ φαίνεται διασυρμένος και εξουθενωμένος ως πολιτικό ατού, οι κοινωνικές συνθήκες που τον δημιούργησαν είναι παρούσες. Η προδιαγραμμένη νέα αποτυχία των Δημοκρατικών να τις αντιμετωπίσουν, αφού η πολιτική τους ελίτ είναι μέρος του συστήματος, θα φέρει ξανά όλο τον φασισμό του φαινομένου Τράμπ στο προσκήνιο με νέα ορμή.

Σωτήρης Βλάχος

9 Ιανουαρίου 2021