marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Η βαρβαρότητα της σημερινής τάξης

Μια νέα γενοκτονία ετοιμάζεται

Με στρατιωτική απάντηση/ καταπέλτη χωρίς προηγούμενο απείλησε ο Νετανιάχου τους Παλαιστίνιους πριν δύο μέρες. Δήλωση που προκαλεί δέος, αν θυμηθεί κάποιος προηγούμενες απαντήσεις. Σε κόλαση ετοιμάζονται να μετατρέψουν ξανά τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής όχθης και της Γάζας.

Ήδη ο απολογισμός είναι δεκάδες νεκροί και πολλές εκατοντάδες τραυματίες. «Περισσότεροι από 330 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από την αστυνομία στο τέμενος Al Aqsa Mosque στην Ιερουσαλήμ», την πρώτη κιόλας μέρα των συγκρούσεων, θα αναφέρει η New York Times. «Η αστυνομία πυροβολεί ανθρώπους με πλαστικές σφαίρες και δοχεία δακρυγόνων… Άνθρωποι πυροβολούνται στο στήθος, το πρόσωπο και την κεφαλή».

Τη νέα αναζωπύρωση της παλαιστινιακής αντίδρασης απέναντι στις βάρβαρες συνθήκες που αντιμετωπίζουν για δεκαετίες, έδωσαν δικαστικές αποφάσεις και πολιτικές που ξεσπιτώνουν Παλαιστίνιους από χώρους που ζουν μετά που ξεριζώθηκαν με τη βία το 1948 για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ. «Νομική» βάση για τον νέο ξεριζωμό δίνει νόμος του 1970 που αναφέρεται στο δικαίωμα Ισραηλινών που έχασαν περιουσίες τότε, με την ανταλλαγή πληθυσμών για τη δημιουργία του Ισραηλινού κράτους, να τις επαναδιεκδικήσουν, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Η αθλιότητα των ΜΜΕ

Καθεστώς Απαρτχάιντ  σε όλο του το μεγαλείο. Ακόμα μια φορά ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής. Οργή που δημιουργείται μέσα σε βάρβαρες συνθήκες κατεδάφισης σχολείων των Παλαιστινίων, συλλήψεις παιδιών που σέρνονται σαν τσουβάλια, εισβολές σε σπίτια, «εξώσεις ηλικιωμένων μετά που τους έσπαζαν στο ξύλο».

Δεν καλύπτονται αυτά από τα διεθνή ΜΜΕ. Όπως δεν καλύφτηκε το γεγονός ότι έποικοι έκαψαν «ζωντανό ένα 18μηνό μωρό μέσα στην κούνια και ακολούθως έγραφαν με σπρέι «εκδίκηση» στους τοίχους του σπιτιού, όπως έγινε πριν μερικά χρόνια στη Δυτική Όχθη».

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες είναι μέρος της ζωής, όπως μέρος της είναι οι φασίστες Εβραίοι της ορθοδοξίας «να στήνουν υπαίθρια σινεμά για να πανηγυρίζουν live τους θανάτους Παλαιστινίων».

Δεν γίνονται επίσης αναφορές από τα πολιτισμένα ΜΜΕ, ότι στη Γάζα, μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων περιοχή, «ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, εγκλωβισμένοι από ξηρά, θάλασσα και αέρα». Ότι από αυτούς «το 1,3 εκατομμύρια χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ότι ο μισός πληθυσμός δεν έχει δουλειά, ότι το 97% του νερού δεν είναι πόσιμο, ότι οι Ισραηλινοί πυροβολούν μέχρι και ψαράδες σε ψαρόβαρκες έξω από τη Γάζα.»

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό τα διεθνή ΜΜΕ, όπως και τα συστημικά σε όλες τις χώρες, αναφέρονται σε έξαρση της βίας γενικά, αντί σε κτηνώδη κατοχή που  προκαλεί αντίδραση. Αναφέρονται στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί η βία, να υπάρξει ηρεμία, ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές, αντί στην ανάγκη να τερματιστεί η βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής.

Η αθλιότητα των δυτικών κυβερνήσεων

Τα ίδια και οι πολιτικές ελίτ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως και πολλά άλλα υπουργεία εξωτερικών ανά τον κόσμο, καλεί να σταματήσει η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Μόνο αυτό βρήκαν να πουν.

Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος είναι οι χώρες που αναβάθμισαν σημαντικά τις σχέσεις τους με το Ισραηλινό κράτος, κτίζουν στρατιωτικές συμμαχίες μαζί του και γενικά έχουν εξωραΐσει την εγκληματική του πολιτική στην περιοχή.

Στις ΗΠΑ τώρα που η συνέχιση της εγκληματικής εξωτερικής πολιτικής της επιβεβαιώνεται  πανηγυρικά τον τελευταίο καιρό και με την στάση της απέναντι στη Ρωσία, παρόλη τη αλλαγή ενοίκου στο Λευκό Οίκο, «ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε στο δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ, μια θέση που συμμερίζονται οι σύμμαχοι του εβραϊκού κράτους. Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρέχουν».

Δώρα στους εγκληματίες του ισραηλινού κράτους

Η απάντηση της Χαμάζ των Παλαιστινίων είναι οι πυραυλικές επιθέσεις, που ενώ δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πλήξουν το Ισραήλ στρατιωτικά με οποιοδήποτε τρόπο, αποτελούν σωσίβιο για τον Νετανιάχου που διώκεται για σκάνδαλα και διαφθορά, αφού ξεκίνησε ήδη να συσπειρώνει γύρω του ό,τι πιο ακραίο στη χώρα, παρουσιαζόμενος ως ο σωτήρας του έθνους. Αποτελούν δώρο στους εγκληματίες του κράτους του Ισραήλ για να συνεχίζουν τα εγκλήματα τους στο όνομα της προστασίας του Ισραηλινού λαού.

Η εθνική συσπείρωση απέναντι σε «εθνικούς εχθρούς», αντί η συσπείρωση απέναντι σε εγκληματίες ανεξάρτητα έθνους, έρχεται γάντι στους εγκληματίες και καταδικάζει τους Παλαιστίνιους για ακόμα μια φορά.  

Μόνο φωτεινό, προς το παρόν τουλάχιστον, σημείο στις εξελίξεις, αποτελεί το γεγονός ότι έχουν είδη βγει ανοικτά Ισραηλινές Οργανώνεις ειρήνης και με καθαρότητα εντοπίζουν ότι πίσω από την νέα έξαρση της βίας, βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ. Μια τέτοια είναι και η ΄Ειρήνη Τώρα’, που ανέδειξε την πηγή της τωρινής σύγκρουσης, τις εξώσεις Παλαιστινίων που αποτέλεσαν τη σπίθα, και που υποστηρίζει ότι ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο αν δοθεί στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα να κτίσουν το δικό τους κράτος.

Θέλει πολλά κότσια στο Ισραήλ των υπερορθόδοξων, των πλατιά διαδεδομένων φασιστικών αντιλήψεων της ανωτερότητας της φυλής, να στηρίζεις τα δίκαια του λαού των Παλαιστινίων. Και όμως τέτοια κινήματα κατάφεραν κατά διαστήματα να κινητοποιήσουν πολλές χιλιάδες κόσμο για ειρήνη και συνύπαρξη, κάτι στο οποίο δυστυχώς δεν έκτισαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις.

Σωτήρης Βλάχος

14 Μαΐου 2021