marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ- Ένας λαός εξολοθρεύεται

Γενοκτονία στο όνομα της νόμιμης άμυνας

Πριν δυο εβδομάδες σίγησαν για ακόμα μια φορά τα όπλα και οι βομβαρδισμοί στην Παλαιστίνη. Για ακόμα μια φορά η Παλαιστίνη γνώρισε την καταστροφή και τον θάνατο.

Στην ισραηλινή επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, «παιδιά δολοφονήθηκαν και ολόκληρες οικογένειες εξαφανίστηκαν… Σε μία αεροπορική επιδρομή… η οποία διήρκεσε 70 λεπτά και κατευθύνθηκε σε τρία σπίτια στην οδό Al Wehda στη γειτονιά του Ριμάλ της Γάζας, τρεις οικογένειες που αριθμούσαν συνολικά 38 άτομα σκοτώθηκαν…»

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι αυτές οι επιθέσεις, μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 230 ήταν οι νεκροί Παλαιστίνιοι (συμπεριλαμβανομένων 65 παιδιών και 38 γυναικών) και 1760 οι τραυματίες (συμπεριλαμβανομένων 540 παιδιών και 361 γυναικών «Τα συστήματα παροχής νερού και αποχετεύσεων στη Γάζα, το ηλεκτρικό δίκτυο,  οι δρόμοι, 17 νοσοκομεία και κλινικές υγείας, 46 σχολεία και το μόνο εργαστήριο δοκιμών της περιοχής για Covid-19, είτε καταστράφηκαν είτε έχουν σοβαρές ζημιές. Υπολογίζεται ότι 1042 σπίτια κατεδαφίστηκαν πλήρως και 15305 μονάδες κατοικιών και εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές. Πάνω από 545 γραφεία τύπου και εμπορικά κέντρα καταστράφηκαν και περισσότεροι από 91000 Παλαιστίνιοι πολίτες εκτοπίστηκαν».

Η εξάλειψη ολόκληρων οικογενειών σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά και του πολέμου το 2014. Στοιχεία του ΟΗΕ λένε ότι, «διαγράφηκαν 142 παλαιστινιακές οικογένειες στις περίπου 50 ημέρες του πολέμου. ). Η ανθρώπινη παλαιστινιακή ζωή για δεκαετίες τώρα δεν έχει καμία απολύτως αξία.

Για ακόμα μια φορά το πολιτικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου δεν είδαν κάτι άλλο εκτός από το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Ο διεθνής παραβάτης κάθε συμβάσης

Από το 1948 με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου Παλαιστινίων, στη γη της Παλαιστίνης συντελείται εθνοκάθαρση με όλους τους τρόπους. Και παίρνει την πιο ακραία μορφή της κάθε λίγα χρόνια όταν μια επιπλέον σταγόνα καταστολής ξεχειλίζει το ποτήρι, σπρώχνοντας τους Παλαιστίνιους σε μικρές ή μεγάλες εξεγέρσεις, τις οποίες οι Ισραηλινοί καταπνίγουν στο αίμα στο όνομα της νόμιμης αυτοάμυνας, πρόφαση που τους παρέχει δυστυχώς η ηγεσία της Χαμάς, ρίχνοντας ρουκέτες οπουδήποτε στο Ισραήλ. Πάνω σε αυτό στηρίζονται για να ισοπεδώσουν ό,τι μπορούν και να κάνουν ότι μπορούν για να μετατρέψουν, με τη βοήθεια του πολιτικού κατεστημένου και των ΜΜΕ της Δύσης, το ζήτημα της κτηνώδους κατοχής σε ζήτημα νόμιμης αυτοάμυνας.

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης ζουν κάτω από μια βάναυση ισραηλινή στρατιωτική κατοχή στην οποία σπίτια δεν σταμάτησαν στιγμή να  κατεδαφίζονται και περιουσίες και εδάφη να κατάσχονται και να παραδίνονται σε εβραίους εποίκους.

Η Γάζα είναι μια ανοικτή φυλακή από κάθε άποψη. Δεν μπορείς να μπεις ή να βγεις χωρίς την έγκριση του Ισραηλινού στρατού. Ούτε από στεριά ούτε από θάλασσα. Παραβιάζουν συνεχώς και για δεκαετίες όλες τις αποφάσεις και συμβάσεις των διεθνών οργανισμών για τους οποίους ο δυτικός πολιτισμός περηφανεύεται. «Η πολιτική του Ισραήλ για την εγκατάσταση εποικισμών στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη δεν έχει νομική ισχύ και συνιστά παραβίαση της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης…»

Το Διεθνές Δικαστήριο σε απόφασή του το 2004 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) έχουν δημιουργηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Από το 1969 κιόλας το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει προηγούμενη απόφασή του και καταδικάζει τις προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. «3. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αλλαγή του καθεστώτος της πόλης της Ιερουσαλήμ. 4. Επιβεβαιώνει ότι όλα τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα και ενέργειες που έχει αναλάβει το Ισραήλ, τα οποία σκοπεύουν να μεταβάλουν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της απαλλοτρίωσης γης και περιουσιών, είναι άκυρα και δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το καθεστώς. 5. Ζητεί επειγόντως από το Ισραήλ να ακυρώσει πάραυτα όλα τα μέτρα…». 

Περισσότερο από μισό αιώνα από τότε, επανειλημμένες παρόμοιες αποφάσεις έχουν αγνοηθεί εντελώς και σήμερα… οι διεθνείς παίκτες του σύγχρονου πολιτισμού μιλούν για το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται και ζητούν από τους Παλαιστίνιους να κάνουν ειρήνη. Ελλάδα και Κύπρος που δεν ξεχνούν λεπτό να επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο, προχωρούν ακόμα παρακάτω και κτίζουν συμμαχία με αυτό το κράτος.

Σε ένα παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό χωρίς ίχνος ηθικής, οι Παλαιστίνιοι είναι λαός που πληρώνει το τίμημα περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλο, αλλά και που η μοίρα του κτυπά καμπανάκι για τα σοβαρά ζητήματα που είναι μπροστά σε κάθε λαό.

Σωτήρης Βλάχος

5 Ιουνίου 2021