marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Μια Πρώτη Ματιά

στα αποκαΐδια του συστήματος

Καταστροφές χωρίς προηγούμενο

Μέχρι  την Κυριακή 8 Αυγούστου, η Ελλάδα ήταν τρίτη χώρα σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καμένης έκτασης, με 933.680 στρέμματα -η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έπληξε ποτέ την χώρα. Μόνο η Τουρκία μετρούσε περισσότερη καμένη έκταση, 1,6 εκατ. στρέμματα, και η Ιταλία πάνω από 1 εκατ. στρέμματα.

Αναλογικά όμως με το μέγεθος της χώρας ή της συνολικής δασικής έκτασης, η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η λιτότητα και οι μνημονιακές πολιτικές στη χώρα κρατούν τα σκήπτρα. Από τουλάχιστον τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα είναι η περισσότερο καταστραμμένη από τις πολιτικές «εξυγίανσης» των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Κάηκαν εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες, ζώα των οποίων ο αριθμός υπολογίζεται σε χιλιάδες, αγροτικές καλλιέργειες και γενικά η δυνατότητα επιβίωσης εκατοντάδων ανθρώπων μέσα από εργασίες που σχετίζονται άμεσα με τα δάση.

Γίνεται ήδη λόγος από ειδικούς για αθεράπευτες, στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Με πιο άμεσες τις συνέπιες από πλημμύρες αυτόν κιόλας τον χειμώνα, που και αυτές μπορεί να είναι χωρίς προηγούμενο.

Αυτή όλη η καταστροφή έγινε λίγο μετά που ο Χρυσοχοίδης (πριν μόλις από ένα μήνα), δήλωνε, «Θα ήθελα, πρώτα από όλα, να υπογραμμίσω ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά πρότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία της χώρα μας, μια πραγματική τομή φέτος, όχι μόνο όσον αφορά τα μέσα και τους εξοπλισμούς, αλλά και το προσωπικό μας».

Πίσω από την «ανεπάρκεια»

Η κριτική που εξασκείται είναι επικεντρωμένη στην πλειοψηφία της στην «ανεπάρκεια» των κυβερνόντων. Πίσω όμως από την ανεπάρκεια, από όλες τις καταστροφές, και αυτές της πανδημίας, δεν βρίσκεται  παρά το οικονομική σύστημα, που, όσο κλισέ και αν ακούγεται, έχει στόχο την διατήρηση στη ζωή χρεωκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών και ιδιωτικών μονοπωλίων, με λεφτά του κοινωνικού συνόλου και σε βάρος της ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε με 4.000 κενές θέσεις πυροσβεστών, με την δικαιολογία πως «δεν υπάρχουν λεφτά», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα πληρώνει δις μόνο σε τόκους των δανείων εξυγίανσης (βλέπε αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος), που γίνονται  προσλήψεις αστυνομικών για τα Πανεπιστήμια!

Είναι συγκλονιστικό, ένδειξη μιας τεράστιας υποκρισίας και ασυνειδησίας, ότι πίσω από τα χθεσινό δακρύβρεκτο διάγγελμα του Μητσοτάκη, «κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό» κρύβονται συνειδητές, μισάνθρωπες και καταστροφικές για το περιβάλλον αποφάσεις: «από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέθεσε μόλις το 10% (1,7 εκατ. για όλη την Ελλάδα)». Έκοψαν 16 εκατομμύρια, (ή τα 9 από τα 10 ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία), την ίδια στιγμή που πριμοδοτούσαν την Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ, ποσό 20 φορές περίπου μεγαλύτερο από αυτό που στέρησαν από τα δασαρχεία.

Ακόμα πιο ασύλληπτη γίνεται η εικόνα αν ληφθεί υπόψη ότι αυτά τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν το 2021 αποτελούν μείωση κατά 97,8% σε δαπάνες αντιπυρικής πρόληψης. Από τα 100 το 2005 τα μείωσαν περίπου στα 2, αυτή είναι η αναλογία -απίστευτοι αριθμοί, απίστευτα ταξικά εγκλήματα. Σε τέτοια στοιχεία αναφέρθηκε ο Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυπυραγός κάνοντας λόγο για εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Αυτά δημοσίευσε και η εφημερίδα Έθνος που δύσκολα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για αντικαπιταλιστική, κουμμουνιστική προπαγάνδα. 

Το 85% των οχημάτων του Σώματος είναι «πεπαλαιωμένο»…Από τα 3.500 οχήματα μόλις το 10%-15% είναι καινούργιο και μέχρι 10 χρόνων. Από 10 έως 20 χρόνων είναι τα μισά πυροσβεστικά οχήματα. Ένα 15% έχουν «γράψει» περισσότερα από 30 χρόνια ζωής και ένα 20%  συμπλήρωσε από 20 έως 30 χρόνια.

Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνά τα 45 χρόνια, ηλικία σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής «δύσκολη» για να ανταποκριθεί κάποιος όταν βρεθεί σε συνθήκες πίεσης σε κάποιο βουνό.

Από τους 1.200 δασολόγους δεν έμειναν στις υπηρεσίες ούτε 500.

Ο τελευταίος διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό έγινε το 2008 και  οι περίπου 50 που πέτυχαν ήταν και οι τελευταίοι που προσλήφθηκαν στην υπηρεσία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες. ο Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών θα δηλώσει ότι, «Έχουμε ελλείψεις φωτιά».

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Κάτω από μια απίστευτή κατακραυγή, όπου κόσμος, γυναίκες της καθημερινής ζωής, έβριζαν από «τηλεοράσεως» και έβαζαν κατάρες στην κυβέρνηση και τους υπευθύνους, αναγκάστηκε η Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει διάγγελμα παίρνοντας και προσωπικά ευθύνες και υποσχόμενος ότι θα τις αποδώσει… όταν πρέπει και σε όποιους πρέπει -ότι και να σημαίνει αυτό. Τόσο άτσαλα ανειλικρινές ήταν το διάγγελμα, που ενώ παραδέχτηκε παραλείψεις και ευθύνες, λίγο μετά συμπλήρωσε ότι έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό.

Από μια έννοια φυσικά, αυτό έγινε. Αλλά δεν το έκανε η κυβέρνηση αλλά το αποψιλωμένο από εγκληματικά ταξικές πολιτικές Πυροσβεστικό Σώμα. Με τη απίστευτη συμβολή του κόσμου, που έκανε αλυσίδες προστασίας, ρίχνοντας νερό με μπουκάλια πλαστικά, σβήνοντας φωτιές με κλαδιά σε μια χωρίς προηγούμενο μαζική πρωτοβουλία. Αυτοί έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό.

Η Κυβέρνηση καμιά μάχη δεν έδωσε και ούτε αναμένει κάποιος ότι τη δασοπροστασία θα την αναλάβουν οι καλοί μας Υπουργοί. Δουλειά τους ήταν να παρέχουν τις δυνατότητες στο Σώμα να δώσει τη μάχη -και έκαναν ακριβώς το αντίθετο, ακρωτηριάζοντας το Σώμα, αφήνοντας χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια τις χιλιάδες εθελοντές, χωρίς οποιαδήποτε μέσα να διακινδυνεύουν τις ζωές τους, βρίζοντας και αυτή την κυβέρνηση και όσους διαχρονικά έχουν εγκληματήσει.

Από τα πολλά που ανάφερε ο Μητσοτάκης, θα σταθούμε σε ένα μόνο ακόμα σημείο, την υπόσχεση του για αποζημιώσεις σε όσους πλήγηκαν… σύμφωνα, είπε, με ότι έγινε και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις. Μόνο που στις προηγούμενες περιπτώσεις η πλειοψηφία αυτών που αποκατέστησαν τις ζημιές ήταν ευκατάστατοι που δεν περίμεναν δύο ή και πέντε χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις για να εγκριθούν ως δικαιούχοι, για να πάρουν κοντά ή λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού τους κόστους. Αυτά ήταν τα επίπεδα των αποζημιώσεων των προηγούμενων περιπτώσεων. Και τίποτε ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί για αποζημιώσεις αυτών που έχουν χάσει τη δυνατότητα επιβίωσης μέσα από την καταστροφή των δασών.

Αυτό που κύρια αποκάλυψαν τα πρόσφατα γεγονότα, είναι την απόλυτη χρεωκοπία ενός ολόκληρου κοινωνικού συστήματος, χωρίς ακόμα να θίξουμε οτιδήποτε σε σχέση με τις υπόνοιες για όσα κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές. Για τις Βίλλες που κτίστηκαν σε εκτάσεις που καήκαν ή για το γεγονός ότι παρόλο που οι εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες, «ότι αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό μπλα, μπλα, μπλα…», με την απόφαση 2499/2012 της ολομέλειας ΣΤΕ (με εισήγηση της κυρίας Σακελαροπουλου, σημερινής ΠτΔ), «οι περιοχές κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες με εξαίρεση, όμως, την εγκατάσταση αιολικών πάρκων».

Σωτήρης Βλάχος

10 Αυγούστου 2021