marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Τα μαχητικά Rafale

και τι πραγματικά εξυπηρετούν

Ελληνική υπερηφάνεια για τα…Γαλλικά Rafale

Σαν δαφνοστεφανωμένους ολυμπιονίκες υποδέχτηκαν τα συστημικά ΜΜΕ της Ελλάδας τα πρώτα έξι από τα 18 γαλλικής προέλευσης μαχητικά RAFALE, τα οποία θα στοιχίσουν στην Ελλάδα 2.5 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός της υγείας για το 2022 είναι μειωμένος.

H εκκλησία τα ευλόγησε κιόλας.

«Περήφανα» πέταξαν στους ελληνικούς ουρανούς και «έστειλαν μήνυμα αισιοδοξίας στους Έλληνες και μήνυμα στον Ερτογάν ότι η Ελλάδα δεν τον φοβάται». Λες και οι πόλεμοι ξεσπούν όταν ο αντίπαλος θεωρεί ότι δεν τον φοβάσαι και όχι όταν οι εθνικοί ανταγωνισμοί γίνουν ανεξέλεγκτοι μέσα από ασυμφιλίωτους οικονομικούς ανταγωνισμούς και μια κούρσα εξοπλισμών.

«Ο ελληνικός λαός σήμερα αισθάνεται ασφαλέστερος και υπερήφανος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ναι, αυτή την ελληνική κίνηση περίμενε ο Ερτογάν για να «κάτσει στα αυγά του». «Αποφασιστική» ελληνική στάση επέδειξαν Ελλάδα και Κύπρος και όταν έκτιζαν τις ανίερες συμμαχίες με το κράτος /δολοφόνο του Ισραήλ και το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου. Που δεν απέτρεψαν όμως τις χωρίς προηγούμενο εντάσεις στο Αιγαίο αλλά και τις καθαρές  πια απειλές για θερμό επεισόδιο.

Από την ελληνική αριστερά, το ΚΚΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων: «Μιλάνε για καιρούς δοξασμένους, και πάλι (Άννα μην κλαις) θα γυρέψουμε βερεσέ απ’ τον μπακάλη. Μιλάνε για του έθνους, ξανά, την τιμή (Άννα μην κλαις) στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί…(Bertolt Brecht)» γράφει το ΚΚΕ στον λογαριασμό του στο twitter. «Οι κυβερνητικές φιέστες με τα Rafale δεν μπορούν να κρύψουν ότι, στις τραγικές συνθήκες της πανδημίας και της ακρίβειας, ο λαός καλείται να επωμιστεί - με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων που τα ψήφισαν - το υπέρογκο κόστος αυτών των πολεμικών αεροσκαφών, που υπηρετούν κυρίως την εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της άρχουσας τάξης».

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε και το ΜεΡΑ25, που ανακοίνωσε ότι «δεν θα συμμετάσχει στη φιέστα παραλαβής των Rafale” και ότι «ο κ. Μητσοτάκης αφού δεν μπορεί να παράσχει για μία ακόμα φορά άρτο στην κοινωνία, παρέχει θεάματα και μάλιστα ακριβοπληρωμένα»

Πολύ κάτω από το ύψος των περιστάσεων στάθηκε η ηγεσία του Σύριζα που είχε ψηφίσει υπέρ των κονδυλίων για τα συγκεκριμένα μαχητικά και τώρα το μόνο στο οποίο ασκεί κριτική είναι στο ότι ο Μητσοτάκης καπηλεύεται την αγορά τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του νέου ηγέτη του ΚινΑλ Ανδρουλάκη, που και αυτόν που το μόνο που τον ενόχλησε ήταν η καπηλειά της αγοράς των μαχητικών.

«Η κυβέρνηση σε απόλυτη σύμπνοια με τον ελληνικό λαό»

«Η κυβέρνηση, σε απόλυτη σύμπνοια με τον ελληνικό λαό, συνεχίζει ανυποχώρητα την προσπάθεια ενίσχυσης της ισχύος της Ελλάδος, σε κάθε επίπεδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για ενίσχυση της ισχύος της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο σε απόλυτη σύμπνοια με τον ελληνικό λαό, μιλά ο εκπρόσωπος, την ίδια στιγμή που το κλείσιμο του νοσοκομείου παίδων της Πεντέλης, ένα από τα τρία στην Ελλάδα, με στόχο την ιδιωτικοποίησή του, έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σε αστυνομικό κλοιό βρισκόταν το Νοσοκομείο σε περίοδο γενικής εφημερίας.  «Καλημέρα, με τα όργανα της τάξης να “προασπίζονται” τη δημόσια υγεία, έχοντας κλείσει την μία είσοδο του νοσοκομείου!» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Για ενίσχυση της ισχύος της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο σε απόλυτη σύμπνοια με τον ελληνικό λαό, μιλά ο εκπρόσωπος. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η Ελλάδα καταγράφει ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «κίνηση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μέσα από μια έκρηξη μηνυμάτων, καταγράφει τη «σύμπνοια» με το κυβερνητικό έργο και την αγορά των RAFALE:

«110 νεκροί σήμερα, 309 τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά αύριο έρχονται τα Ραφάλ»

«βάλτε τα Ραφάλ να πετάνε κ πάνω από τα νοσοκομεία να ξέρουν μέσα ότι πεθαίνουν ασφαλείς».

«Έχω στηθεί έξω και περιμένω να περάσουν τα νέα Ραφάλ να τα χαιρετήσω κουνώντας έναν λογαριασμό της ΔΕΗ».

«Αργοπεθαίνεις εκτός ΜΕΘ στο διάδρομο δίπλα στις τουαλέτες αλλά κράτα ακόμα λίγο. Έρχονται τα Ραφάλ»

«εγώ στην ταράτσα στην κυψέλη με 4 απλήρωτα νοίκια»

«Αφού πήραμε τα  Rafale χαλάλι και οι αυξήσεις στο ρεύμα, χαλάλι και οι αυξήσεις στο σούπερ μάρκετ, χαλάλι και οι χιλιάδες νεκροί. Περηφάνεια μόνο».

«Πρώτη φορά θα δω μνημόνιο να πετάει πάνω από την Ακρόπολη».

«Τέτοια ρεζιλίκια, τέτοια χωριατιλίκια, να παραλαμβάνει μια χώρα 6 στρατιωτικά αεροπλάνα και να το μετατρέπει σε τέτοιο εθνικιστικό τσίρκο…ενώ η χώρα υποφέρει δίχως νοσοκομεία, δίχως γιατρούς, δίχως δουλειές, δίχως σχολεία. Και με 22000 νεκρούς».

Η τεράστια αυτή σπατάλη σε περιόδους ανέχειας των μαζών, που με κανένα τρόπο δεν μπορεί να αποτρέψει ένα πόλεμο, αλλά αντίθετα κτίζει προς αυτή την κατεύθυνση, έχει κύριο και ξεκάθαρο στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα και, ακόμα περισσότερο, να «μαζέψει» τη λαϊκή αγανάκτηση και τις ταξικές κινητοποιήσεις. Η επίδειξη εθνικών εχθρών και ο εθνικισμός είναι το κύριο όπλο κάθε καταπιεστικής εξουσίας.

Σωτήρης Βλάχος

21 Ιανουαρίου 2022