marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Οι καταστροφές και ο θάνατος συνεχίζονται

Δραματικές οικονομικές επιπτώσεις - Διαλύεται το προσωπείο Δημοκρατίας της ΕΕ

Με κομμένη την ανάσα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο κόσμος όλος τη σφαγή που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Και εύχεται να υπάρξει συμφωνία για να σταματήσει το μακελειό. Η δυναμική της σύγκρουσης όμως και τα τεράστια συμφέροντα που διακυβεύονται μεταξύ υπερδυνάμεων σε μια ιστορία που δεν είναι κάτι άλλο παρά προσπάθεια νομής και ανακατανομής ζωνών επιρροής και του πλούτου του πλανήτη, κάνουν την ειρήνη και τις ζωές των ανθρώπων να είναι το μεγάλο θύμα.

Η πολιτική των ΗΠΑ για επέκταση, η στήριξη φασιστικών πρακτικών και οργανώσεων στην Ουκρανία με ιστορικό σφαγών ενάντια σε ρωσόφωνους, έδωσε το πρόσχημα στον Πούτιν να ξεκινήσει τον πόλεμο και να παρουσιάζει τη Ρωσική εισβολή ως ειρηνευτική επιχείρηση, κάτι που στα σίγουρα είναι πολύ πιο πραγματικό από όλες τις προφάσεις που χρησιμοποίησαν οι δυτικοί για να εισβάλουν για παράδειγμα στο Ιράκ, με πρόσχημα την ύπαρξη ανύπαρκτων τελικά πυρηνικών όπλων.

Δραματικές κιόλας οικονομικές επιπτώσεις

ΗΠΑ και ΕΕ κοροϊδεύουν τον κόσμο, τονίζοντας και ξανατονίζοντας ότι με τα οικονομικά τους μέτρα η Ρωσία θα πληρώσει και το ζήτημα θα διευθετηθεί. Και δεν φαίνεται φυσικά  να ενδιαφέρονται έστω και λίγο ότι είναι ο απλοί Ρώσοι που θα πληρώσουν. Από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος τους δεν στηρίζει τον Πούτιν και ένα άλλο τον στηρίζει διότι ξέρουν καλά τι είναι η πολιτική εξουσία των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης.

Τα μέτρα από την άλλη δεν θα έχουν επιπτώσεις μόνο στη Ρωσία, θα έχουν το ίδιο δραματικές επιπτώσεις και για τους Δυτικούς. Για όλους και κύρια για την ΕΕ.

Το Reuters ανάφερε σε εκτεταμένη εκπομπή του ότι «μια πολεμική σύγκρουση, ακόμη και περιορισμένη, θα προκαλούσε αυτομάτως αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και της ενέργειας, όπως και των τροφίμων. Ειδικά στην περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να κλείσει τις στρόφιγγες, έστω και για λίγο». Τι θα γίνει αν η στρόφιγγα δεν κλείσει μόνο για λίγο;

Το Reuters αναφέρθηκε επίσης στον μεγάλο κίνδυνο που θα υπάρξει και για τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Ρωσία. Αυτές βρίσκονται στα 311,4 δισ. ευρώ και καθιστούν την ΕΕ τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη Ρωσία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  μίλησε για «γεωπολιτικά σύννεφα» πάνω από τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Τα γεωπολιτικά σύννεφα που υπάρχουν πάνω από την Ευρώπη, εάν φέρουν καταιγίδα, θα έχουν αναμφίβολα συνέπειες στις τιμές της ενέργειας και, μέσω αυτών, σε όλη τη γκάμα των τιμών των αγαθών».

Μέχρι και τα 185 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του αργού πετρελαίου Brent στο τέλος του έτους αν η διαταραχή στη ρωσική προσφορά συνεχιστεί. Αυτό εκτίμησε η JPMorgan Chase &. Co, ένα από τα τραπεζικά μεγαθήρια που ελέγχουν τον κόσμο, μόλις πριν δυο μέρες, την Πέμπτη, 3 Μαρτίου.

Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά; Πως κοροϊδεύεις τους λαούς ότι τα οικονομικά μέτρα είναι το όπλο σου, σε ένα κόσμο τόσο αλληλεξαρτώμενο; Πόσα αδιέξοδα υπάρχουν για να παίρνουν μέτρα που γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα στραφούν και εναντίον τους;

Οι πόλεμοι τους και η βία που είναι ο τελικός τρόπος διευθετήσεις των διαφορών τους,  αναδεικνύονται τόσο ξεκάθαρα όσο ίσως ποτέ προηγουμένως στην περίοδο μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι σημαίνουν μόνο καταστροφή και ακόμα πιο αξεπέραστα αδιέξοδα.

Τελειώνει και ο μύθος των ιδιαίτερων ευρωπαϊκών αρχών

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή, ότι τα ρωσικά ΜΜΕ, RT και Sputnik, θα απαγορευτούν στην ΕΕ.

«Αναπτύσσουμε εργαλεία για να απαγορεύσουμε την τοξική και ζημιογόνα παραπληροφόρηση τους στην Ευρώπη… δεν θα μπορούν πια να διασπείρουν τα ψέματα τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν», είπε η κυρία επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων  αντέδρασε άμεσα. Ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Ricardo Gutiérrez, ανάφερε ότι μια τέτοια απαγόρευση δεν είναι μέσα στις δικαιοδοσίες τις ΕΕ και ότι η κυρία  von Der Leyen «έχει εξαγγείλει ένα μέτρο που δεν μπορεί να πάρει».

Το πιο σημαντικό όμως στην αντίδραση του γ.γ. των ευρωπαίων δημοσιογράφων ήταν οι κίνδυνοι που εντοπίζει ότι μια τέτοια απαγόρευση εγκυμονεί για την ελευθερία έκφρασης.

«Αυτή η πράξη λογοκρισίας μπορεί να έχει εντελώς αντιπαραγωγικά αποτελέσματα στους πολίτες που παρακολουθούν τα απαγορευμένα ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη δική μας γνώμη, είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζεις την παραπληροφόρηση του προπαγανδιστή ή υποτιθέμενου προπαγανδιστικού μέσου, εκθέτοντας τα πραγματικά τους λάθη ή κακή δημοσιογραφία, αποδεικνύοντας την έλλειψη οικονομικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας, τονίζοντας την πίστη  /δέσμευση τους σε κυβερνητικά συμφέροντα και την περιφρόνησή τους για το δημόσιο συμφέρον».

Πραγματικά δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι άλλο στην εξαιρετική αυτή τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Οι δημοκρατικές Αρχές και ευαισθησίες της ΕΕ, της πολιτικής και οικονομικής της ελίτ για να ακριβολογούμε, των θεσμοθετημένων οργάνων της, αποδεικνύονται, κάτω από την πίεση των γεγονότων και συμφερόντων να τόσο εύπλαστες και ελαστικές!

Μπροστά στους ταραγμένους καιρούς θα μπορούσε κάποιος να αναμένει οτιδήποτε.

Τι κρύβεται πίσω από την απαγόρευση

Μέχρι και για 15.000 νεκρούς Ρωσόφωνους Ουκρανούς σε 8 χρόνια, από Ουκρανούς παραστρατιωτικούς νεοναζί, μιλούν Ρώσοι διπλωμάτες, για εγκλήματα πολέμου που έχει πραγματοποιήσει η Ουκρανία στην περιοχή του Ντονμπάς. «Μιλούν για σοκαριστικές εικόνες με ομαδικούς τάφους αμάχων και για το ότι καθημερινά συλλέγονται στοιχεία της ενοχής της ουκρανικής στρατιωτικής-πολιτικής ηγεσίας για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Σε αυτή την πραγματικότητα, ισχυρίζονται, ότι βρίσκεται ο φόβος της Δύσης να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λουγκάνσκ και  Ντονέτσκ. Φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τα τρομερά εγκλήματα του κράτους της Ουκρανίας, στα οποία υποστηρίζουν ότι η Δύση είναι συνένοχος.

Λίγες αμφιβολίες υπάρχουν ότι αυτά είναι πραγματικότητα. Ότι και να συμβαίνει όμως, μια ελεύθερη συζήτησή στα ΜΜΕ μπροστά στους λαούς θα επέτρεπε την αποκάλυψη της αλήθειας και όποιος δεν έχει κάτι να φοβηθεί θα στήριζε μια τέτοια συζήτηση. Και η απαγόρευση ακριβώς της λειτουργίας των δύο ρωσικών ΜΜΕ είναι μια πολύ ισχυρή ένδειξη της δυτικής ενοχής.

Σωτήρης Βλάχος

4 Μαρτίου 2022