marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Αντί απάντησης βρίσκουν καταφύγιο στην κατηγορία του προδότη

Κατηγορίες που σοκάρουν

Κατηγορίες που σοκάρουν διατύπωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο διασώστης προσφύγων Ιάσωνας Αποστολόπουλος ενάντια στο Ελληνικό κράτος.

Τεκμηρίωσε με στοιχεία όλες του τις κατηγορίες και η απάντηση που πήρε από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι είναι προδότης και πράκτορας του Ερτογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε καμιά προσπάθεια να ανατρέψει τις κατηγορίες του διασώστη με στοιχεία. Του ήταν απλά αρκετή η προσπάθεια σπίλωσής του.

Ποιες ακριβώς όμως κατηγορίες διατύπωσε ο διασώστης Ιάσωνας ενάντια στο Ελληνικό κράτος;

Αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της Frontex αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σοβαρών ενδείξεων ότι ο Οργανισμός του κάλυπτε εγκλήματα κατά προσφύγων που διέπραξε το ελληνικό κράτος.

Ξεκινώντας την παράθεση τεκμηρίων, ο Ιάσωνας είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό σώμα που αντί να διασώζει ανθρώπους από την θάλασσα, τους πετάει πίσω σ΄ αυτήν. Απαγάγουν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στις ελληνικές ακτές και τους πετάνε πάλι πίσω στην ανοικτή θάλασσα.

Αυτή την πρακτική των ελληνικών Αρχών την χαρακτήρισε ως μοναδικό φαινόμενο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Μίλησε για πραγματικές απαγωγές. Ότι κρατούν αυτούς τους ανθρώπους σε μυστικά μέρη, τους αρπάζουν τα πράγματά τους, τα τηλέφωνα και τα διαβατήριά τους, τους βάζουν σε φουσκωτά χωρίς μηχανές και τουςεγκαταλείπουν στην ανοικτή θάλασσα χωρίς νερό καιφαΐ ή κάποιο μέσο για να καλέσουν βοήθεια.

Όσοι αντιστέκονται συχνά κακοποιούνται καιβασανίζονται.

Αυτά τα απίστευτα συμβαίνουν από το κράτος πουκατηγορεί σήμερα την Τουρκία του Ερτογάν για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, Αρχών και Κανόνων, για προκλήσεις και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα, συνέχισε, όπως και η Ιταλία και η Μάλτα συμπεριφέρονται ως εγκληματίες με την κάλυψη της ΕΕ.

Η ΕΕ στέλνει βασανισμένους ανθρώπους πίσω στους βασανιστές τους στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να διαψεύσει ή έστω να διατάξει έρευνα για να βρεθεί η αλήθεια,  σπιλώνει και απειλεί αυτούς που αναδεικνύουν τα εγκλήματα.

Τεκμηριώνοντας τις καταγγελίες

Όλη η Ευρώπη, είπε ο Ιάσωνας, γνωρίζει τι γίνεται. Όλες οι κατηγορίες που αναφέρει έχουν τεκμηριωθεί από δεκάδες ανεξάρτητους οργανισμούς, διεθνή ΜΜΕ, πανεπιστήμια ακόμα και θεσμικά Όργανα της Ευρώπης, όπως το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στις 20.2.22 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση για τη ραγδαία αύξηση της συνοριακής βίας στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε την καταγραφή 540 push backs από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός αριθμός, πόσους άραγε ανθρώπους αφορά και πια ήταν η μοίρα τους;

Πρωτοσέλιδο του GURDIAN, δύο μέρες νωρίτερα, είχε τίτλο, «Στην Ελλάδα συμβαίνει μια θηριωδία κατά της ανθρωπότητας».

Στις 16/9/21, είχαν πετάξει μεσοπέλαγα 3 ανθρώπους στη θάλασσα, αφού πρώτα τους ξυλοκόπησαν. Ο ένας κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, οι άλλοι δύο δεν ήξεραν κολύμπι και πνίγηκαν.

Ακόμα και η ίδια η Frontex έδωσε στοιχεία για 22 περιπτώσεις push backs που αφορούσαν 987πρόσφυγες, τους οποίους απήγαγαν με την απειλή των όπλων. Αυτά όλα είναι στοιχεία που κατέγραψε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβγαλε πόρισμα ότι στα Ελληνικά σύνορα διαπράττονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάλογες καταγραφές υπάρχουν και στους New York Times, Deutsche Welle, CNN, το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπάρχουν 32 καταχωρημένες καταγγελίες από πρόσφυγες ενάντια στο Ελληνικό κράτος.

Έρχονται δίκες, συμπλήρωσε ο Ιάσωνας, πολύ σοβαρές δίκες, με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επανειλημμένα τέτοιες καταγγελίες

Ανάλογες αναφορές για τη στάση του ελληνικού κράτους εμφανίστηκαν επανειλημμένα στον ελληνικό τύπο.

Μια τέτοια, από τις πολλές, ήταν και του Νίκου Παπαδογιάννη στο Documento: «Επανεμφανίζονται, υπό τον μανδύα των προστατών του έθνους, οι δωσίλογοι και κουκουλοφόροι που παρέδιδαν στους Ναζί τους κουμουνιστές, οι διώκτες του εμφυλίου πολέμου. Αυτό το ελληναριό ηγείται σήμερα της επιχείρησης «επαναπροώθησης» των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες, της φύλαξης των συνόρων από ξέκληρους, πεινασμένους, παιδιά και μανάδες που οι Δυτικές επιδρομές ρήμαξαν τις χώρες τους, αφήνοντας ως μόνη πιθανότητα επιβίωσης την προσφυγοποίηση». «Έναν αιώνα μετά, ντρέπομαι που αναπνέω τον ίδιο αέρα με επιλήσμονες συμπατριώτες που εξελίχθηκαν σε κανίβαλους του 21ου αιώνα. Εσένα που εύχεσαι μέσω διαδικτύου να καούν οι πρόσφυγες και εσένα που έστηνες ενέδρες έξω από τη Μόρια για να τραμπουκίσεις τους φτωχούς και τους ξυπόλητους, σας σιχαίνομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου».

Η απίστευτα ανθρώπινη υποδοχή προσφύγων από Έλληνες στα νησιά στην αρχή του κύματος, μετατράπηκε σε κόλαση για τους πρόσφυγες μέσα από μια συστηματική καμπάνια δαιμονοποίησης των προσφύγων, που από άνθρωποι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την καταστροφή έγιναν λαθρομετανάστες, εισβολείς και ασύμμετρη απειλή.

Αιγαίο και εθνικά δίκαια

Η ποιότητα και ηθική που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος και η ελληνική δεξιά στο θέμα των κατατρεγμένων προσφύγων δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτήν που επιδεικνύει στο Αιγαίο. Κρυμμένοι πίσω από έναν Ερτογάν, που μέσα στην κρίση της τουρκικής οικονομίας προσπαθεί να συσπειρώσει τις μάζες σε στήριξή του μέσα από πολεμικές ιαχές, προσπαθούν να συσκοτίσουν και για τις δικές τους τεράστιες ευθύνες στην περίπτωση του Αιγαίου.

Είναι τεράστιο το ψέμα που συντηρείται αναφορικά με το Αιγαίο με την ευθύνη δυστυχώς και της ελληνικής αριστεράς.

Δεν μιλά μόνο η Τουρκία για αμφισβητούμενα ύδατα. Δεν μιλούν μόνο οι ιμπεριαλιστές για αμφισβητούμενα ύδατα, όπως είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ. Μιλούν και πολλοί άλλοι.

Στην πραγματικότητα, όλοι μιλούν για αμφισβητούμενα ύδατα εκτός από τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους κυβερνήτες, τους εθνικιστές και τον απλό κόσμο που είναι θύμα της προπαγάνδας τους.

Η αλήθεια όμως είναι ότι «Ο προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ των χωρών, των οποίων οι διεκδικήσεις σε θαλάσσιες ζώνες επικαλύπτονται σε κάποια περιοχή διεθνών υδάτων. Δεν νοείται μονομερής προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Αυτό θα έπρεπε να είναι η καθημερινή προπαγάνδα της αριστεράς, έτσι έπρεπε να ενημερώνει τον κόσμο. Δεν μπορείς να καθορίσεις από μόνος σου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ εκεί που οι διεκδικήσεις δεν είναι ξεκάθαρες μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς νόμου. «Όπου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών ή σχετική απόφαση διεθνούς δικαστικού ή δικαιοδοτικού οργάνου, δεν υπάρχει ΑΟΖ». Δεν υπάρχει δηλαδή ελληνική ΑΟΖ παρόλα όσα λένε. «Υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ κρατών αλλά και διεθνείς δικαστικές αποφάσεις, που περιορίζουν την «επήρεια» νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Έχουμε και ορισμένες, που δεν δίνουν καθόλου «επήρεια» σε πολύ μικρά νησιά».

«Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, το μήκος των ακτών παίζει μεγάλο ρόλο στη χάραξη της γραμμής. Ειδικά αν τα νησιά είναι κοντά σε μεγάλες χώρες… δεν μπορούν να ακυρώσουν τα δικαιώματα της απέναντι μεγάλης ακτής».

«Δεν μπορεί (το Καστελόριζο) να έχει ΑΟΖ 4.000 φορές μεγαλύτερη από την έκτασή του και να «εμποδίσει» την έξοδο της Τουρκίας στα διεθνή ύδατα…» (Θόδωρου Τσίκα). Υπάρχουν πολλές ανάλογες αναφορές από ειδικούς πάνω στο θέμα.

Με το ψέμα και την παραπλάνηση προετοιμάζουν για πόλεμο δύο λαούς που υποφέρουν από την καπιταλιστική κρίση, αποπροσανατολίζοντάς τους από το ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός τους, διατηρώντας έτσι την ηγεμονική τους θέση στην κοινωνία, ανεξάρτητα από το τεράστιο τίμημα που θα πληρώσουν οι λαοί.

Σωτήρης Βλάχος

18 Ιουνίου 2022