marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Ένα κτήνος ή μια κοινωνία που παράγει κτήνη;

Ο βιασμός της δωδεκάχρονης από τον 53χρονο ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος με την απειλή όπλου και ο βιασμός της από ενήλικους που πλήρωναν τον 53χρονο, είναι γεγονός που σοκάρει τη μεγάλη μάζα της κοινωνίας. Και ειδικά μανάδες και γιαγιάδες που αφιέρωσαν μια ζωή στο μεγάλωμα των παιδιών και εγγονιών τους, με καθημερινή έγνοια μη τυχόν και πάθουν κάτι.

Είναι τόσο αποτρόπαιο το έγκλημα που ακόμα και φωνές για θανατική καταδίκη του υπεύθυνου ακούγονται καθημερινά. Εξαλείφονται όμως τα «κτήνη» με θανατικές ποινές;

Μέσα από ποιες διαδρομές δημιουργούνται;

Παιδικά βιώματα αφάνταστα οδυνηρών εμπειριών είναι μια διαδρομή. Και που για να αντιμετωπιστεί θα χρειάζονταν η συνδρομή μιας ολόκληρης κοινωνίας μέσα από το οργανωμένο κράτος που ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί ως το κατεξοχήν πρόβλημα της κοινωνίας. Ένα κράτος που οι προτεραιότητες του δεν θα ήταν η διάσωση ιδιωτικών τραπεζών και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πλούτου, αλλά η προστασία της κοινωνίας και των παιδιών της.  

Υπάρχουν σήμερα πλούτος και μέσα για να προστατευτούν όλες οι παιδικές ψυχές από βάρβαρα παιδικά χρόνια.  Μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου των σχολείων που απαιτεί σοβαρή επένδυση σε υποδομές αλλά και σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, από καθηγητές μέχρι λειτουργούς και γενικό προσωπικό. Μέσα από σοβαρή επένδυση σε δομές κοινωνικής προστασίας των παιδιών του κόσμου και καταγραφή της πορείας του κάθε παιδιού.

Υπάρχουν όμως και άλλες διαδρομές μέσα από τις οποίες δημιουργούνται τέρατα. Είναι πιο δυσδιάκριτες, αποτυπώνουν όμως μια κοινωνική δομή που στο σύνολο της είναι απέραντα υποκριτική και απάνθρωπη και διαμορφώνει ανάλογους χαρακτήρες.

Τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ, που η τηλεθέαση είναι το μοναδικό τους κριτήριο και επιλέγουν τι θα δείξουν και πως θα το δείξουν με στόχο να αγγίξουν τα πιο πρωτόγονα ένστικτα των ανθρώπων για να αυξήσουν την τηλεθέαση, έχουν ευθύνη για τη διαμόρφωση τεράτων.

Αύξηση των κερδών και της δυνατότητας επιβίωσης με όλα τα μέσα -αυτοί είναι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η τηλεθέαση είναι ο στόχος. Και έτσι στρατοπέδευσαν μπροστά στο σπίτι του μικρού κοριτσιού με τις κάμερες για να πάρουν κάποια επιπλέον ευρώ διαφήμισης. Δίνοντας έτσι ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα στη ψυχή του κοριτσιού. Ο δικηγόρος της οικογένειας δήλωσε ότι «το κορίτσι βιώνει έναν εφιάλτη ξανά και ξανά».

Ήταν εκφυλισμός αυτό που εξελίχθηκε. Είναι φανερή η προσπάθεια να στραφούν τα βλέμματα της κοινωνίας μακριά από τους βιαστές αλλά προς τη μάνα, τον πατέρα και την ευρύτερη οικογένεια. Εικασίες και πληροφορίες για την οικογένεια που στα αυτιά μας τουλάχιστον δεν ακούγονται πειστικές με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Με στόχο να αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια παρακμασμένη οικογένεια. Για να μη χυθεί φως στο αν πρόκειται για κοινωνία σε παρακμή. Λες και μπορεί να απαλλαχτεί το κτήνος /νη, έστω και μερικά, αν αποδειχθούν οι κατηγορίες ενάντια στη μάνα και την οικογένεια.

Επώνυμους προβεβλημένους πολιτικούς είδαμε να ποζάρουν δίπλα στον κτηνάνθρωπο.  Πώς βρέθηκαν στην ίδια φωτογραφία μαζί του;

Το τέρας στηρίχθηκε οικονομικά μέσα στη κρίση με απευθείας αναθέσεις. Ποιοι έχουν την ευθύνη και πως έγινε αυτό; Το νήμα συνδέεται με τον Λοβέρδο και επιβάλλεται μια ολόκληρη έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχουμε ακούσει κάτι ακόμα. 

Δουλειά των ΜΜΕ αλλά και των Θεσμών θα έπρεπε να ήταν να αναδείξουν κάθε κύκλωμα που σχετίζεται με αυτό το έγκλημα. Αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα και που μπορούμε να ψηλαφίσουμε, είναι συγκάλυψη.

Σωτήρης Βλάχος

18 Οκτωβρίου 2022