marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο Κασσελάκης πήρε το 56,69% και η Αχτσιόγλου το 43,31%.  Ο Κασσελάκης είναι ο νέος αρχηγός του Σύριζα.

Σενάριο χωρίς πλοκή της ιστορίας εμπλοκή αυτά τα χρόνια που χρεώθηκες να ζήσεις… με ποιους δικούς σου να βρεθείς και ποιαν αλήθεια τώρα πια να μαρτυρήσεις;

Αυτοί οι στοίχοι του τραγουδιού που μαζί τραγούδησαν Νταλάρας και Παπακωνσταντίνου, εκφράζουν με ένα εξαιρετικό τρόπο τις εξελίξεις στο Σύριζα και τη νίκη Κασσελάκη

Για την εμφάνιση και επιτυχία Κασσελάκη όλα τα «εύσημα» ανήκουν στη συλλογική ηγεσία Σύριζα.  Ενός Σύριζα που σε τίποτε πια δεν θυμίζει τον Σύριζα και το πρόγραμμα με το οποίο συνεπήρε τον κόσμο και αναδείχτηκε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.  Η συλλογική ηγεσία σε όλες της τις αποχρώσεις είναι υπεύθυνη για την συνεχόμενη άμβλυνση της ταξικής προσέγγισης στα ζητήματα της κοινωνίας.

Η Νέα Δημοκρατία έπαψε να είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος του ταξικού εχθρού και σχεδόν το μόνο που έμεινε να της προσάπτουν ήταν ότι δεν ήταν άριστοι όπως οι ίδιο οι νεοδημοκράτες ισχυρίζονταν.

Η αναζήτηση διεξόδων δεν γινόταν με όρους παλιού Σύριζα που μιλούσε για ανατροπές, για αριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη που θα διέγραφαν χρέη και θα προχωρούσαν σε μια σειρά ριζοσπαστικές αλλαγές. Ακόμα και οι κρατικοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος ακούγονταν τότε ως στόχος.

Μετά την συνθηκολόγηση, αυτά παρέμειναν στα αζήτητα και σταδιακά η επιτυχία του Σύριζα έγινε υπόθεση του χαρισματικού, όπως τον αποκαλούσαν,  πρώην ηγέτη του Σύριζα.  Τα χαρίσματα του όλα όμως δεν απέτρεψαν τη συντριβή Σύριζα, με κατάρρευση ποσοστών που κανένας δεν μπόρεσε να προβλέψει. Μετά την συντριβή, οι αναλύσεις και αιτιολογήσεις που έδιναν αφορούσαν βασικά τους άλλους, τα ΜΜΕ, ότι κανένας από την αριστερά δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση τους για συνασπισμό ενάντια στη Νέα Δημοκρατία.

Ο βασικός λόγος της εγκατάλειψης του χώρου από τον κόσμο, η συνθηκολόγηση μετά την εντολή τού 62% να προχωρήσουν και θα είχαν τη στήριξη του, η εγκατάλειψη ουσιαστικά όλων όσων έφεραν τον Σύριζα στην εξουσία, ήταν τα μόνα που δεν αναφέρθηκαν ως λόγος της εκλογικής συντριβής.  Έμεινε έκτος μια τέτοια συζήτηση. Και το τελικό  συμπέρασμα ήταν ότι ο Σύριζα χρειάζεται περισσότερη «πολιτισμό» στο λόγο του, πιο επικοινωνιακό στυλ.  

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλη η πορεία της ηγεσίας του Σύριζα μετά το δημοψήφισμα, προετοίμαζε το «φαινόμενο» Κασσελάκη.  Αφού είναι αρκετός ένας «χαρισματικός» και αφού ταξικές πολιτικές και αριστερές λύσεις είχαν πια γίνει απόηχοι ενός μακρινού παρελθόντος, ο Κασσελάκης ανταποκρινόταν πλήρως στις προδιαγραφές του ηγέτη που πέρασε ο Σύριζα στις συνειδήσεις μέρους τουλάχιστον των υποστηρικτών του. 

Έτσι αφού ο κόσμος του Σύριζα έφαγε στη μάπα την πολιτική Σύριζα, επέλεξε, ένα πολύ μικρό μέρος του είναι αλήθεια, που ήταν αρκετό όμως για να βγάλει ηγέτη, έναν άγνωστο αλλά «λαμπερό» , ως κάτι πιο ελπιδοφόρο. Ακόμα και αν αυτός δεν είναι κάτι άλλο από Golden Boy της  Goldman Sachs.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός για την «ιστορική» συλλογική ηγεσία.

Μετά που ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι, «δεν μπορώ να σας κρύψω ότι αισθάνομαι περήφανος για την παρακαταθήκη που αύριο θα παραλάβει η νέα ηγεσία, μία βαριά παρακαταθήκη…»

Ο ηγέτης του Σύριζα που κατάφερε με τις πολιτικές του να καταβαραθρώσει τον Σύριζα από το 62% του δημοψηφίσματος στο 17.5% στις τελευταίες εκλογές, μιλά για βαριά παρακαταθήκη αλλά και δηλώνει «ευτυχής γιατί η μαζική ανταπόκριση των μελών μας, το ενδιαφέρον της κοινωνίας… για την επόμενη μέρα γιατί οι αληθινοί, οι μεγάλοι αγώνες που έχουμε να δώσουμε μπροστά μας είναι… στο κοινωνικό πεδίο και θα τους δώσουμε όλοι και όλες μαζί ενωμένοι»

Ποιος θα το πίστευε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του 2015 θα παρέδιδε τη σκυτάλη σε άτομο που η μόνη του δράση -στην πολιτική δεν είχε καμιά- θα ήταν η επαγγελματική στην Goldman Sachs, και αυτή αποτυχημένη αφού απολύθηκε για χαμηλές επιδόσεις, δηλώνοντας ότι μαζί του θα δώσει μάχες στο κοινωνικό πεδίο. Το πέρασμα από τον Τσίπρα των τελευταίων χρόνων στον Κασσελάκη ήταν μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.

Το Golden Boy έγινε ηγέτης του Σύριζα βάζοντας τέλος και στην ελάχιστη έστω πιθανότητα να κρατηθεί ο Σύριζα ως εν δυνάμει χώρος μέσα από τον οποίο μπορούσε να εκφραστούν λαϊκοί αγώνες.

Ο Σύριζα τέλειωσε.  Ο νέος αρχηγός που θα δείξει άμεσα τι είναι, τι μπορεί να κάνει και τι δεν έχει καμιά διάθεση να κάνει, θα δει τον χώρο να συρρικνώνεται απότομα είτε μέσα από διασπάσεις είτε μαζική αποστροφή των ψηφοφόρων του είτε και τα δύο.

Σωτήρης Βλάχος

24 Σεπτεμβρίου 2023