marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Η Φρικαλέα Υπεράσπιση μιας Γενοκτονίας

Μια πραγματική ανθρωποσφαγή εξελίσσεται τώρα στη Γάζα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί ξεπερνούν τις 8,000.  Μεταξύ αυτών μεγάλοι αριθμοί διαμελισμένων, πάνω από  3,300 παιδιά, περισσότερες από 2,000 γυναίκες και πάνω από 450 ηλικιωμένοι.  Σε αυτούς τους αριθμούς δεν συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες ίσως που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια με τα οποία μια ολόκληρη πολιτεία έχει γεμίσει. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι καλούνται να ζήσουν χωρίς ρεύμα, νερό, προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.  Με παιδιά να υπόκεινται σε αναγκαστικούς ακρωτηριασμούς από ιατρικές επεμβάσεις χωρίς αναισθητικά.

Τα πολιτικά καθάρματα, οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου, μπροστά σε αυτή τη φρίκη επικαλούνται το «νόμιμο» δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.  Το «νόμιμο» δικαίωμα του Ισραήλ ως κατακτητή και εξολοθρευτή παλαιστινίων για δεκαετίες, να υπερασπιστεί τον εαυτό από αυτούς που καταφέρνουν ακόμα να επιβιώσουν από τη γενοκτονία.  Νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα, δακρύβρεκτες αναφορές των πολιτικών καθαρμάτων του δυτικού κόσμου  που σπεύδουν να δηλώσουν τη συμπαράταξη τους με τον πιο δολοφονικό μηχανισμό της σύγχρονης εποχής, το κράτος του Ισραήλ.

Και όχι μόνο την «ηθική» συμπαράταξη τους αλλά και την υλική.

Δεν είναι αρκετό που το Ισραήλ βομβαρδίζει με αεροπλάνα την ίδια στιγμή που οι παλαιστίνιοι δεν έχουν ούτε ένα αντιαεροπορικό μέσο.  Δεν είναι αρκετό ότι ισραηλινά πλοία βομβαρδίζουν και οι παλαιστίνιοι δεν έχουν μέσα να τα αντιμετωπίσουν. Δεν είναι αρκετό ότι έχει ήδη καταστραφεί η χώρα.  Τίποτε δεν είναι αρκετό.

Η απέραντη υποκρισία και κτηνωδία του σύγχρονου πολιτισμού σε όλο της το μεγαλείο.  Που δεν εκφράζεται μόνο από τους πολιτικούς αλλά και από τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ που η επιβίωσης τους εξαρτάται από τα διαφημιστικό πακέτα που οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις αποφασίζουν να τους διαθέσουν. Κατάπτυστα καθάρματα και υποκριτές, είναι όχι μόνο αυτοί που στέκονται στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα.

Αλλά και όσοι προσπαθώντας δήθεν να κρατήσουν αποστάσεις από αυτό που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, δεν αμελούν να κάνουν προλόγους μεγαλύτερούς σε έκταση από τις «αποστάσεις» που δήθεν κρατούν από το Ισραήλ.  Προλόγους στους οποίους καταδικάζουν «μετά βδελυγμίας» την τρομοκρατία της Χαμάς -ποτέ του Ισραήλ. Να καταδικάζεις όμως σήμερα την τρομοκρατία της Χαμάς, είναι το ίδιο σαν να καταδικάζεις την «τρομοκρατία» κάποιου που μικρό παιδί είδε να σφάζουν τη μάνα, το πατέρα και τα αδέλφια του και μεγαλώνοντας σκότωσε τους δολοφόνους.

Μια συγκλονιστική εικόνα δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, που είναι δύσκολο να σου φύγει από το μυαλό:  Ένα παιδάκι τεσσάρων χρονών να κλαίει, με χαραγμένη στο πρόσωπο του τη φρίκη και μια απέραντη απελπισία, μετά που έχασε τη μάνα και όλα του τα αδέλφια σε βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. Μόνο του, χωρίς έστω την ελάχιστη παρηγοριά που θα του έδινε μια αγκαλιά από αυτούς που αγάπησε. Αυτό είναι φρίκη με την οποία δεν ασχολούνται οι υπερασπιστές της σύγχρονης νομιμότητας. Αν προλάβει να μεγαλώσει και αν δεν τρελαθεί αυτό το παιδάκι, το πιο πιθανόν είναι να καταλήξει ένας από τους πιο αποφασισμένους μαχητές της Χαμάς.  Που ζώντας όλη τη φρίκη από τότε που γεννήθηκε, πιθανών να σκοτώσει κάποια μέρα και αθώα παιδιά και γυναίκες ισραηλινών.

Ποια είναι η στάση ενός «πολιτισμένου» σε μια τέτοια περίπτωση; Σε καταδικάζω τρομοκράτη; Θα ήταν το λιγότερο γελοίο, δουλικό να πεις κάτι τέτοιο.  Το μόνο που θα μπορούσες να πεις είναι ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος για να λυθεί το μεσανατολικό.  Και ότι οι πιο αξιόπιστοι σύμμαχοι των παλαιστινίων μπορούν να βρεθούν μέσα στα κινήματα ειρήνης του Ισραήλ που ακόμα και σήμερα αποδίδουν την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Νετανιάχου και το κράτος του Ισραήλ.

Σωτήρης Βλάχος

2 Νοεμβρίου 2023