marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

Ένα πολύ αντιδραστικό νομοθέτημα

Με επιχείρημα την αύξηση της συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες και τη δήθεν δημιουργία πιο ενεργών πολιτών, στην πραγματικότητα στοχεύουν στην ακόμα περισσότερο αποπολιτικοποίηση και έλεγχο της κοινωνίας. 

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοθετήματος ανέδειξε στη Βουλή μόνο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας. Από τα επιχειρήματα του Δημήτρη Κουτσούμπα δανειζόμαστε και εμείς τα δικά μας.  

Η ΝΔ στοχεύει σε τεραστίων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αφού στοχεύει να δώσει το δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πραγματικό δεσμό με τη χώρα και που δεν θα υπόκεινται τις συνέπειες των επιλογών τους. Δίνει το δικαίωμα να ψηφίσουν ακόμα και αυτοί που δεν θα έκαναν τον κόπο να πάνε μέχρι το εκλογικό τμήμα.

Η επιστολική ψήφος που τώρα δίνεται στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και στο εσωτερικό. Μπορεί να εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι θα ψηφίζουν με επιστολική ψήφο θα το κάνουν μόνοι τους, με αμεσότητα και μυστικότητα και χωρίς να υπόκεινται σε άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς; Έτσι και αλλιώς υπάρχουν πιέσεις και εκβιασμοί σε ένα σύστημα εκμετάλλευσης.

Πάνω σε αυτό ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε αναφορά στο βίντεο «με τον υπουργό της ΝΔ, τότε υποψήφιο βουλευτή, να περιοδεύει σε χώρο εργασίας, παρέα με τον εργοδότη, ο οποίος εργοδότης έβγαζε λόγο στους εργαζόμενους για το τι πρέπει να ψηφίσουν για να έχουν τη δουλειά τους. Και αυτό είναι η σταγόνα στον ωκεανό που έτυχε να καταγραφεί σε βίντεο και να δημοσιοποιηθεί. Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει κάθε μέρα, κάθε ώρα και στους χώρους δουλειάς και στα σπίτια και απέναντι σε ευάλωτους συμπολίτες μας».

Φανταστείτε τώρα με την επιστολική ψήφο πόσο πιο εύκολα θα γίνονται αυτοί οι εκβιασμοί. Το παραβάν χάνεται και ο εργοδότης ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορεί να είναι με τον ψηφοφόρο την ώρα που ετοιμάζει την ψήφο που θα βάλει σε ένα φάκελο. Θα μπορεί να τον εκβιάζει ή και να τον εξαγοράζει.

Στο ζήτημα του ελέγχου του προσώπου που παραδίνει τον φάκελο, τα πράγματα γίνονται εντελώς γελοία. «Για τον Έλληνα ψηφοφόρο που θα ψηφίσει με επιστολική ψήφο κάπου στη Λατινική Αμερική, ας πούμε στην Κολομβία, ποιος θα κάνει ταυτοπροσωπία; Ο υπάλληλος της ταχυδρομικής εταιρείας της Κολομβίας; Είστε με τα καλά σας;»

«Για ποια αμεσότητα μπορούμε να μιλάμε όταν θα μπορεί να ταχυδρομεί την ψήφο – να ψηφίζει δηλαδή για λογαριασμό του εκλογέα – ακόμα και τρίτο πρόσωπο, με εξουσιοδότηση; Και μάλιστα θα μπορεί να ταχυδρομεί και πάνω από μία ψήφο, ακόμα και εκατό, και χίλιες σας λέω εγώ».

Σε καμιά χώρα που εισάχθηκε η επιστολική ψήφος δεν φαίνεται να ανέβηκε η συμμετοχή του λαού. Διότι η αποχή έχει κυρίως πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά. Η αποχή, όσο λανθασμένη στάση και να είναι από μέρους των καταπιεσμένων, είναι διαμαρτυρία και έλλειψη πίστης ότι υπάρχει διέξοδος. 

Στις περιπτώσεις ψηφοφόρων όπως είναι οι εποχιακοί εργάτες που μπορεί να είναι αναγκασμένοι για χρονικά διαστήματα να βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας, υπάρχουν άλλες λύσεις. Όπως  να μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα του τόπου εργασίας τους, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων που θα συνταχθούν με ευθύνη της ΔΥΠΑ.

Οι βουλευτές της ΝΔ, για να στηρίξουν το νομοθέτημα, μιλούν γενικά για την ανάγκη αύξησης της συμμετοχής. Αυτό κι΄ αν είναι γελοίο. Αύξηση της συμμετοχής θα προερχόταν από αύξηση της συμμετοχής στα σωματεία, στα κόμματα, στους χώρους όπου υπάρχει δράση και ανταλλαγή απόψεων. Αυτή τη συμμετοχή την ποινικοποιεί και την καταστέλλει η ΝΔ – παράδειγμα οι τελευταίες κινητοποιήσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και τόσα άλλα ανάλογα παραδείγματα στο χρόνια της διακυβέρνησής της.

Η συμμετοχή έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζονται τα κοινά προβλήματα. «Αν τα αντιμετωπίζεις με συλλογικό τρόπο, μαζί με όσους τραβάνε τα ίδια με σένα, ή μόνος σου, ψάχνοντας ατομικές διεξόδους, που συνήθως δεν υπάρχουν. Αν δεν υπάρχει αυτή η συμμετοχή, τότε και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μια φορά στα τέσσερα χρόνια είναι εξαρχής υπονομευμένη και πολύ πιο εύκολα χειραγωγήσιμη».

Αυτά και πολλά άλλα ανέδειξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τα έδρανα της Βουλής, προσφέροντας μια στιβαρή επιχειρηματολογία σε κάθε αγωνιστή της εργατικής τάξης.

Σωτήρης Βλάχος

27 Ιανουαρίου 2024