marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Μπροστά στις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Η κατάσταση στην Ελληνική αριστερά και η σημασία τους

του Σωτήρη Βλάχου

Εισαγωγή

Βρισκόμαστε μπροστά στις ευρωεκλογές όπου η μη συμμετοχή και η απαξίωση κατά τα φαινόμενα θα σπάσει ρεκόρ. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του δεν ελπίζει σε τίποτε, ακόμα και αν πάει να ψηφίσει.

Είναι αλήθεια ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά πράγματα. Και ειδικά οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο.  Έχουν όμως τη δική τους σημασία. Με γενικά πιο οξυμμένο ενδιαφέρον του κόσμου για την πολιτική, μπορούν να περάσουν μηνύματα πιο εύκολα. Και η αυξημένη εκλογική δύναμη της αριστεράς εμψυχώνει την εργατική τάξη για πιο αποφασιστικές μάχες.

Πώς μεταφράζονται τώρα αυτά στην ελληνική περίπτωση; Πώς μπορεί να έχει σημασία ένα αυξημένο ποσοστό για Σύριζα και ΠΑΣΟΚ;

Είναι ακραία τα όσα συνέβησαν την τελευταία περίοδο. Από το έγκλημα στα Τέμπη μέχρι τις υποκλοπές, το έγκλημα στην Πύλο για το οποίο κινούνται από πολλές πλευρές της Ευρώπης ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση. Από τις υποκλοπές και την ανεργία και φτώχεια, μέχρι έναν πρωθυπουργό που πιάνεται επανειλημμένα να ψεύδεται για να συγκαλύψει εγκλήματα, αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να καταρρέει. Και όμως όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Ν.Δ. μέχρι και πάνω από 15 μονάδες πάνω από τον δεύτερο.

ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα τάραξε το ευρωπαϊκό σύστημα το 2015 με την εκλογή Σύριζα στην κυβέρνηση. Ακολούθησε το 62% του δημοψηφίσματος, που ήταν καθαρή στήριξη σε μια κυβέρνηση που φαινόταν διατεθειμένη να κάνει κάτι. Ο κόσμος αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα το κλείσιμο των Τραπεζών.  Αυτός ο κόσμος θα μπορούσε να κάνει μεγάλα πράγματα, αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν συνθηκολογούσε.

Το σημερινό πρόγραμμα Σύριζα είναι σε μεγάλο βαθμό αντιγραφή του προγράμματος μετά την συνθηκολόγηση, που οδήγησε στην απαξίωση. Με επιπλέον αρνητικό ότι του Σύριζα που ταρακούνησε την Ευρώπη, ηγείται σήμερα ο Κασσελάκης.  Η προεκλογική καμπάνια του Σύριζα, είναι η προσωπική καμπάνια του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία  η έμφαση είναι στον  Κασσελάκη και τη «γοητεία» του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 30 Απριλίου στην εκπομπή «Σούπερ Κατερίνα» στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία αυτής της τακτικής. Το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ανέλαβε την ευθύνη της καμπάνιας Σύριζα και είναι σίγουρος για την επιτυχία της. 

Ζούμε σε μια κοινωνία που τα πράγματα είναι αμείλικτα.  Πολλοί έχουν υποσχεθεί πολλά, αλλά έβαλαν την ουρά στα σκέλια, όταν συνάντησαν την αποφασιστική αντίδραση αυτών που ελέγχουν οικονομικά την κοινωνία.

Ο Κασσελάκης δεν έχει καμιά απολύτως αίσθηση για αυτές τις πραγματικότητες. Η μόνη έγνοια του είναι το προφίλ του για το οποίο, όπως δήλωσε, δεν χρειάζεται επικοινωνιολόγο και ότι επιθυμεί να είναι ο εαυτός του.  Αυτά καταλαβαίνει ο Κασσελάκης ότι χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Τι προγράμματα, τι αναλύσεις, τι ρήξεις;

«Σε 48 ώρες έχω πάει σε 4 νομούς» ανέφερε σε ανάρτησή του. Και συμπληρώνει την «επικοινωνία» του με την ελληνική κοινωνία με εμφανίσεις στα «πρωϊνάδικά», αλλά και με αυτές από το σπίτι του των 1,8 εκατομμυρίων στο Κολωνάκι και με πλάνα από το σκάφος στο Αιγαίο.

Τέτοια η κατρακύλα του Σύριζα που κάποτε είχε βάλει στόχο να αλλάξει την Ευρώπη.  Θα υπάρξει όμως κόσμος που θα ψηφίσει Σύριζα μόνο και μόνο για να εκφράσει την αντιδεξιά του στάση. Και διότι δεν πείθεται από άλλο χώρο.

ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρουλάκης δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει εναλλακτική κυβερνητική λύση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα επιμείνει… πολιτικά στην προεκλογική περίοδο.

Δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τι εννοεί με το «επιμένω πολιτικά», αλλά σίγουρα τίποτε δεν λέει που να αναιρεί έστω και κατά ένα γιώτα τα προγράμματα που οδήγησαν στην απαξίωση του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, δηλώνει λάτρης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όταν αυτή βρίσκεται σε άτακτη υποχώρηση σχεδόν παντού.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη Ν.Δ πως επικαλείται τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις στα λόγια, αλλά κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία δεν φαίνεται στις νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Και όμως το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή τα περισσότερα από τα νομοθετήματα που κατάθεσε η Νέα Δημοκρατία.

Θα ήταν καλά να εξηγήσει τι εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό είχαν αυτά τα νομοθετήματα.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είναι το μόνο από τα μεγάλα κόμματα της αριστεράς που δεν μιλά απλά για κακή διαχείριση από τη Νέα Δημοκρατία αλλά για ταξική διαχείριση σε βάρος των εργαζομένων. Και για την ανάγκη ταξικού αγώνα.

Καλεί για ένα ΚΚΕ «πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση».

«Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!»

Αυτά αποτελούν τους μόνους ουσιαστικούς στόχους που μπορεί να έχει ένα αριστερό κόμμα σήμερα.  Δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει σε αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων που θα προέλθουν από τους θεσμούς της Ευρώπης στην εποχή της κρίσης. Ούτε φυσικά σε εθνικές λύσεις απομονωμένα από την υπόλοιπη ΕΕ. Το 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα δείχνουν το πόση δύναμη διαθέτουν οι θεσμοί της ΕΕ απέναντι στα μεμονωμένα κράτη. Μπορεί όμως κάποιος όχι μόνο να ελπίζει αλλά να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και αλλαγές και ανατροπές, όταν μπουν στη μάχη οι βαριές πυροβολαρχίες του ευρωπαϊκού προλεταριάτου, όπως είναι το γερμανικό και το γαλλικό.

Τα πρώτα σημάδια είναι εδώ όπως εντοπίζει και η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Από τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2019, στην Ελλάδα και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη αναπτύχθηκαν μεγάλες εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις σε σύγκρουση µε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών».

«Οι εργαζόμενοι βγήκαν στον δρόμο του αγώνα, διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

«Οι αγρότες µε τα τρακτέρ έστησαν αγωνιστικά µπλόκα σε μεγαλουπόλεις…»

«Εκατόµµύρια λαού και νεολαίας εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό, καταδίκασαν το κράτος του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που το στηρίζουν».

«Οι αγώνες συνεχίζονται! Οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!»

Μετα όμως από αυτές τις εξαιρετικές διαπιστώσεις, το ΚΚΕ καταλήγει ότι μόνο η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να είναι ωφέλιμη. Το ΚΚΕ θέλει να πάρει την ευθύνη της διάλυσης της ΕΕ. Και να απαλλάξει τους ευρωπαίους καπιταλιστές από αυτήν.

Η ΕΕ θα διαλυθεί από τους ίδιους τους αστούς, όταν η κρίση θα κάνει ασυμβίβαστους τους ανταγωνισμούς τους. Μέσα σε θάλασσα εθνικισμού και συγκρούσεων. 

Αντί το ΚΚΕ να τους εγκαλεί ότι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους για δεκαετίες για την ΕΕ που ένωσε τους λαούς, θα διαλύσουν την ΕΕ για χάρη των καπιταλιστικών συμφερόντων, καλεί το ίδιο για διάλυσή της.

«Η ΕΕ αποδείχτηκε φυλακή των λαών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Γιατί, ας πούμε, η καπιταλιστική Ελλάδα είναι λιγότερο φυλακή του ελληνικού λαού απ’ ότι η ΕΕ για τους ευρωπαϊκούς λαούς;

«Η ΕΕ είναι «µια μεγάλη οικογένεια» μεγάλων μονοπωλίων, αστικών κυβερνήσεων και κοµµάτων ενάντια στα δικαιώματα των λαών». Η Ελλάδα ή η κάθε χώρα ξεχωριστά, τι είναι;

«Η ΕΕ υπάρχει και λειτουργεί για τα κέρδη των καπιταλιστών». Ενώ η Ελλάδα;

«Η ΕΕ είναι συµµαχία των μονοπωλίων, διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, αντίπαλος των λαών και δεν µπορεί να αλλάξει προς όφελός τους!» Ενώ η καπιταλιστική Γερμανία για παράδειγμα δεν είναι αντίπαλος των λαών και μπορεί να αλλάξει προς όφελος τους;

Είναι ιδιαίτερα προβληματικές οι λογικές προεκτάσεις των επιχειρημάτων του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ.  Αυτή η επιμονή του ΚΚΕ για έξοδο από την ΕΕ δεν είναι ένα λάθος που λίγη σημασία έχει αφού έτσι και αλλιώς το ΚΚΕ βάζει στόχο τη ρήξη με το σύστημα.

Στην καμπάνια για έξοδο από την ΕΕ ηγούνται και θα ηγούνται οι ακροδεξιοί και οι φασίστες. Αυτοί είναι οι φυσιολογικοί ηγέτες αυτής της καμπάνιας. Και το αποτύπωμα της θα είναι ότι πιο εθνικιστικό.  Δεν υπάρχει αριστερό αποτύπωμα στην καμπάνια για διάλυση της ΕΕ. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στα πλατιά στρώματα των εργαζομένων.

Αυτή τη στιγμή προέχει μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει όσο το δυνατόν πιο αποδυναμωμένη η ΝΔ.

Σωτήρης Βλάχος

1 Ιουνίου 2024