marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Αγαπητέ φίλε Πρέσβη της Παλαιστίνης, Jubran Taweel, βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο για να διατρανώσουμε την αλληλεγγύη μας με τον Παλαιστινιακό λαό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά ολόκληρη η πολυτάραχη περιοχή μας της Μέσης Ανατολής κα Ανατολικής Μεσογείου.

Πενήντα δύο χρόνια μετά από το 1967, δυστυχώς όχι μόνο συνεχίζεται η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ αλλά και εντατικοποιείται.  Στις 17 Νοεμβρίου, η Αμερικανική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού των Εξωτερικών της, δήλωσε πως η πολιτική εποικισμού του Ισραήλ δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Κήρυξε ως μη παράνομο τον εποικισμό των Παλαιστινιακών εδαφών. Θέση που ανατρέπει την από το 1977 τοι τοποθέτηση των ΗΠΑ και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους και για μας εδώ στην Κύπρο. Έτσι απλά οι ΗΠΑ διαγράφουν το διεθνές δίκαιο που ορίζει τον εποικισμό  κατεχομένων εδαφών ως έγκλημα πολέμου. Ως ΑΚΕΛ καταδικάσαμε έντονα τη δήλωση του κ. Πομπέο. Λυπούμαστε γιατί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν βρήκε τη δύναμη να πράξει το ίδιο.

Υπολογίζεται πως στους εποικισμούς που έκτισε και επεκτείνει το Ισραήλ στο κατεχόμενα εδάφη έχουν μεταφερθεί πέραν των 750,000 εποίκων. Κλέβουν την γη, το νερό, τους φυσικούς πόρους της Παλαιστίνης, εκδιώκοντας τον πληθυσμό, όπως τις κοινότητες των βεδουίνων, ενώ προβαίνουν σε συνεχείς βιαιοπραγίες ενάντια στους νόμιμους κατοίκους. Ο εποικισμός συρρικνώνει συνεχώς τη δυνατότητα της οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας των νόμιμων κατοίκων. Κυρίως κατακερματίζει τα Παλαιστινιακά εδάφη καταστρέφοντας τη δυνατότητα ύπαρξης βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική ‘Όχθη τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πριν δύο χρόνιο (Δεκέμβρης 2017) οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη μεταφορά της Πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ. Στήριξαν έτσι την παράνομη πράξη του Ισραήλ να ανακηρύξει, μέσω του Θεμελιώδους Νόμου του, την πόλη αδιαίρετη πρωτεύουσα του. 0 ΗΠΑ προχώρησαν μετά από 37 χρόνια σε αυτή την ενέργεια κατά παράβαση του ψηφίσματος 478, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μεταφορά δε και το άνοιγμα της Πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ οδήγησε σε δικαιολογημένες κινητοποιήσεις που βάφονται στο αίμα.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ αναγνώρισαν «κυριαρχία» στο κράτος του Ισραήλ στα κατεχόμενα από τα 1967 Υψώματα Γκολάν που αποτελούν έδαφος της Συρίας. Και αυτό κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή η πράξη δε, συνέβη την ώρα που είχαν συντριβεί σχεδόν ολοκληρωτικά το «Ισλαμικό Κράτος» και οι τρομοκρατικές οργανώσεις που είχαν στόχο την καταστροφή κα το διαμελισμό της Συρίας. Δυνάμεις που στηρίζονταν και οπλίζονταν από διάφορες εξωτερικές δυνάμεις.

Στις πιο πάνω ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ πρέπει να προστεθεί και η απαράδεκτη προσπάθεια τους για κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης ιδιότητας του πρόσφυγα στα πέντε εκατομμύριο Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Είναι όλες αυτές οι ενέργειες μαζί με την ατιμωρησία τοι Ισραήλ που όχι απλά επιτρέπουν αλλά ενθαρρύνουν και ενισχύουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα συνεχόμενα εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού. Η Γάζα βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία και στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών κα συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις σπιτιών και στοχευμένες δολοφονίες.   

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τις ενέργειες του Ισραήλ και τη στήριξη των ΗΠΑ τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απαιτούμε όπως η διεθνής κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιηθούν  και αξιοποιήσουν τα εργαλεία του διεθνούς δικαίου για προστασία τ ων  Παλαιστινίων, τερματισμό της κατοχής και των εγκλημάτων. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και των προοδευτικών δυνάμεων στα Ισραήλ που αγωνίζονται για τερματισμό της κατοχής.

Θα είμαστε δίπλα σας μέχρι τη δίκαιη και ειρηνική λύση τοι προβλήματος που θα έρθει με την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν, προϋποθέσεις ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, για το καλό των παιδιών κα των μελλοντικών γενιών τόσο της Παλαιστίνης όσο και του Ισραήλ. 

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, Πρεσβεία Παλαιστίνης