marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Περί Κορονοϊώσεων Και Άλλων Νοσημάτων

Οι μήτρες διάδοσης του κορονοϊού στην Κύπρο είναι πλέον γνωστές. Πρόκειται για τις εξής δύο:

1. Τα αεροδρόμια από τα οποία εισήχθη ο ιός

2. Τα νοσοκομεία

Στην Κύπρο δεν έχουμε παρά ελάχιστα «ορφανά» περιστατικά. Αυτή τη στιγμή περιορίζονται σε 1 ή 2. Αυτή η πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς δεν τυγχάνει της δέουσας προσοχής στα κυρίαρχα ΜΜΕ, καταδεικνύει και τους κύριους, αν όχι τους αποκλειστικούς υπεύθυνους για τη διάδοση του ιού: ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός εσωτερικών και ο υπουργός υγείας.

Ενώ ο ιός ταξίδευε αεροπορικώς και προσγειωνόταν στα αεροδρόμια της Κύπρου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε 4 οδοφράγματα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρχε κανένα κρούσμα στα κατεχόμενα. Ούτε ένα. Δεν έκρινε σκόπιμο, την ίδια στιγμή, να ακυρώσει για προληπτικούς λόγους το καρναβάλι της Λεμεσού. Με άλλα λόγια, χρησιμοποίησε τον κορονοϊό απλώς για να «λαϊκίσει» (στην καλύτερη περίπτωση, διότι στην χειρότερη δεν μπορεί να υπάρχει άλλη πρόθεση από τη διχοτόμηση).

Ο υπουργός εσωτερικών και ο υπουργός υγείας απέτυχαν να ελέγξουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τους αερομεταφερόμενους. Το αποτέλεσμα της ανικανότητας τους ήταν, εν τέλει, να απαγορεύσουν ακόμη και την επιστροφή Κυπρίων πολιτών στην Κύπρο χωρίς πιστοποιητικό «καθαρότητας», τη στιγμή που οι περισσότερες ξένες χώρες αρνούνται ή αδυνατούν να εκδώσουν τέτοια πιστοποιητικά. Μη έχοντας άλλη επιλογή, πολλοί Κύπριοι, που επιδιώκουν να τα εξασφαλίσουν, χλευάζονται από τις αρμόδιες αρχές ξένων χωρών. Έχουμε γίνει περίγελος.

Η δεύτερη μήτρα (με χρονολογικό κριτήριο) διάδοσης του ιού καταδεικνύει ως πολιτικό υπεύθυνο τον υπουργό υγείας. Αν ο γιατρός και ο νοσηλευτής εκτίθενται στο ιό και στη συνέχεια τον μεταδίδουν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρα αποτελεσματική πολιτική υγείας. Ούτε ο καρδιολόγος ούτε ο παιδίατρος ούτε βέβαια ο νοσηλευτής είναι ειδικοί στις λοιμώξεις και τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διάδοσή τους. Αν δεν λήφθηκαν οι αναγκαίες προφυλάξεις, γι’ αυτό φταίει το υπουργείο υγείας και ο πολιτικός του προϊστάμενος.

Αντί οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσπαθούν να μετακυλήσουν την ευθύνη στον απλό πολίτη. Μόνο έτσι εξηγείται ο τόνος και το ύφος των αρμόδιων αρχών όταν καταρρέει το 8998, που, απλώς, δεν κατάφεραν να το καταστήσουν αντάξιο των περιστάσεων. Ωρύονται κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, ενώ κάποιοι υστερικοί σφογγοκωλάριοι που παριστάνουν τους δημοσιογράφους σπεύδουν να επαυξήσουν.

Εδώ που μας έχουν οδηγήσει δεν απαλλάσσεται πλέον κανένας από μας από την προσωπική του ευθύνη. Ωστόσο, το νοσοκομείο Πάφου δεν έκλεισε επειδή ο κύριος Κώστας πήγε να αγοράσει ψωμί, ούτε γιατί η κυρία Μαρία πήγε βόλτα με τον σκύλο της.

Ας μην μας απειλούν λοιπόν ότι θα πάρουν πιο αυστηρά μέτρα. Να κάνουν τις ανάγκες του τα κατοικίδια στο σπίτι; Να πεθάνουμε γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε τα συνηθισμένα μας φάρμακα; Να μην τρώμε; Τι θέλουν επιτέλους;

Ειλικρινά διερωτώμαι πόσες από αυτές τις εκατοντάδες καταγγελίες για παραβίαση του κατ΄ οίκον περιορισμού εκπηγάζουν από την στενοκεφαλιά του κάθε μπάτσου, που βρήκε τώρα την ευκαιρία της ζωής του να διαφεντεύει τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες του πολίτη.

Σταύρος Τομπάζος

26 Μαρτίου 2020